Vad ger man i julklapp till barn som redan har allt?

Att köpa julklappar till barn är både lätt och roligt då dom blir glada över nästan allting. Åtminstonde ifall barnen är i yngre ålder. Förutom att leksakerna ska vara roliga, så gillar jag även att hjälpa barnen att bli smartare och väljer framförallt presenter där de kan använda sin kreativitet och bygga och lära sig saker. Lego är ett bra exempel som stimulerar barns hjärnor.

Här kommer 18 olika tips på vad du kan ge barnen i julklapp. Några av av tips är även förslag som gör att du kan undvika att köpa fler leksaker till jul.

– Bli fadder till ett barn. Ett bra sätt för barnen att få inblick i hur barn i u-länder har det kan vara att skaffa ett fadderbarn. Barnet får du följa fadderbarnets uppväxt genom bilder och brev. Du kan göra detta via UNICEF, SOS-barnbyar och Världsnaturfonden WWF exempelvis.
– Spara pengar! Vad vore en blogg om sparande utan förslag på att öppna ett sparkonto? Börja sätta in pengar nu som barnen sedan kan använda för att skaffa körkortet eller kontantinsats till sin första lägenhet. Här kan du läsa hur du kommer igång!
– Ge en julklapp som ger tid. Barn älskar att umgås och göra saker tillsammans med sina föräldrar, men tid är ofta något av en bristvara med jobb och många vardagssysslor. Stäng av mobilen, sätt ett datum i förväg och spendera hela dagen med dem. Ni kan göra olika pyssel i hemmet, se på tecknade filmer tillsammans eller bara leka utomhus!
– Ge bort en kurs eller ny hobby. Om barnet redan har allt och du inte vill köpa fler leksaker, kan det en rolig kurs vara en bra julklapp. Det kan t ex vara musiklektioner, danslektioner, ridning, målning eller någon idrott. Det finns många olika kurser som är anpassade för barn.
– Spel och böcker. Det finns mängder av roliga spel och böcker att välja mellan. Ge bort ett bordsspel som ni kan spela tillsammans en mysig kväll eller böcker som får ditt barn att läsa.
– Gör egna presentkort eller ”checkar”. Istället för att köpa ett presentkort i någon butik, gör dina egna presentkort till barnen. Exempelvis en kupong för film och popcorn hemma, spela spel tillsammans, baka kakor, stanna uppe en extra timme på kvällen eller mer skärmtid (om man nu har sådant).
– Premumerationer. Ifall du har svårt att komma på julklappar till barn så kan du alltid ge bort en tidningsprenumeration som de gillar! Eller varför inte något som de utökar deras kunskap så som tidningar om vetenskap, djur, historia eller teknik?
– Medlemskap. Ge bort ett årskort eller medlemskort för något nöjesfält, lekland, bokklubb eller museum. Väldigt passande nu under pandemin där flera av dessa attraktioner har det extremt svårt ekonomiskt. Inte så mycket för att hjälpa bolagen utan mer människor som har dessa jobb.
– Förbrukningsvaror. Om du vill slippa bygga ut leksaksberget kan det vara lämpligt att köpa förbrukningsvaror. Vad menar jag med förbrukningsvaror? T ex målarböcker, kritor, tuschpennor, fingerfärg, play-do-lera eller något annat som går åt. Lätt och roligt för barnen!
– Ge bort en upplevelse. Varför inte ge bort en upplevelse om barnet redan har allt? Det kan allt från teater, dans, musik, kultur eller sportevenemang. Att ha något sådant att se fram emot gör mycket för barnen då de vet att de kan spendera tid tillsammas med dig.
– Utklädningskläder eller maskeraddräkt. Barn tycker det är fantastiskt roligt att klä ut sig. Så varför inte ge barnet en hög med kläder du inte längre använder? Kombinera gärna den present med något annat, t ex superhjältemantel eller halsband/smycke: plötsligt blir barnet Stålmannen eller en prinsessa.
– Presentkort för app-butiker. Ge bort en App Store & iTunes-presentkort eller kampanjkod för Google Play. Så vitt jag känner till kan man enbart köpa fysiskt presentkort för Android-telefoner, t ex på ICA, Hemköp eller Clas Ohlson. Perfekt om du vill slippa köpa fler leksaker och barnet får själv välja hur de spenderar pengarna.

Har du själv några förslag vad som passar ett barn i julklapp? Kom gärna med tips i kommentarerna! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Jonathan Borba

Previous articleDen stora vinterstädningen i sparportföljerna
Next articleKomplett Bank sänker bonusen på kreditkortet
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer