Många ser det redan som en självklarhet att göra klimatsmarta val i vardagen – vi källsorterar soppor, väljer kanske cykel eller kollektivtrafik framför bilen, äter mer grönt istället för kött eller kanske väljer bort flyget utomlands för en tågresa till en stad inrikes. Varför inte även göra det med våra sparpengar också?

Varför ska man spara hållbart?

Vad är då främsta skälet till att en tredjedel av småspararna väljer att spara hållbart? Knappt hälften uppger att de inte vill placera pengar i en viss typ av bolag eller bransch som de själva definierar som oetisk.

Sedan har ju hållbart olika betydelse för olika människor. Ska man välja bort fossila bränslen helt (olja, gas eller kol)? Drar man gränsen vid till exempel oljefält, raffinaderier eller rederier? Är det etiskt att investera i alkohol och tobak? Kommersiell spelverksamhet? Vapen och krigsmateriel – hur ska Sverige försvara sig utan dessa?

Hållbara fonder – vad ska man välja?

Det finns gott om hållbara fonder, men det kan vara svårt som småsparare att veta vad det egentligen betyder att fonden är ”hållbar”. Det finns inte heller någon garanti för att de verkligen är bättre än andra fonder som inte beskrivna som hållbara. Fossilfria indexfonder och gröna obligationsfonder är populära alternativ. Ofta investerar fonderna pengar i företag som satsar på vattenrening, miljöprojekt och förnyelsebar energi, så som solceller. Obligationsfonder är ett väldigt tryggt, riskfritt sparande, dock ger det inte särskilt hög avkastning.

Hållbarhetsportföljen

BolagMarknadsvärdeAndel
Öhman Global Marknad Hållbar A800 kr40%
SPP Sverige Plus A400 kr20%
AMF Aktiefond Asien Stilla Havet400 kr20%
SPP Grön Obligationsfond A400 kr20%
2 000 kr100%

Den hållbara portföljen får en snittavgift på ca 0,35%. I jämförelse med den genomsnittliga fondavgiften i Sverige ligger på ca 1,4 % så är det väldigt bra! Jag har även utgått från avgifterna på SAVR, men du kan också köpa samma fonder från Avanza. Där kan du även byta ut SPP Global Plus A mot Avanza Global för en något lägre avgift. Däremot är detta lite som att jämföra äpplen och päron: Avanza Global saknar låg CO2-risk klimatmåttet samt flera andelar i såkallade ifrågasatta branscher, t ex där djurförsök, tobak och utvining av arktisk olja och gasprodukter förekommer.

Ett jättebra verktyg som verkligen går in på djupet vad en fond innehåller och granskar fondernas hållbarhet är Hållbarhetsprofilen.

Avanza Global

SPP Global Plus

Gör jag verkligen någon skillnad?

Absolut – i min mening!? Jag kanske är väldigt naiv i tron att jag som småsparare faktiskt kan göra skillnad här. Men genom att investera i företag och fonder som är mer hållbara uppmuntrar man dem att agera i en mer hållbar riktning. Dessa bolag som arbetar för hållbarhet blir ofta bättre rustade för framtiden än sina konkurrenter. De kan snabbare ställa om sina verksamheter utifrån regleringar, lagkrav och efterfrågan från konsumenter. Exempel på det är förbudet mot engångsartiklar i plast som träder i kraft inom EU 2021.

Läs mer:

https://fairfinanceguide.se/

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Martin Damboldt

Previous articleMånadsredovisning – Mars 2020
Next articleJag har bytt till Vimla!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer