Passiv inkomst – Låt dina pengar arbeta för dig!

När man pratar om ekonomisk frihet kommer man ofta in på begrepp så som ränta-på-ränta eller passiv inkomst – alltså att låta dina pengar växa medan du sover. Hur du väljer att göra med ditt sparande beror helt på hur länge du ska spara och vilken risk du är villig att ta. Mer om sparhorisont och risk det i detta inlägg.

Hur får man avkastning?

Så hur får man denna fantastiska passiva inkomst? Det finns så klart många olika sätt att uppnå detta på. Du kan exempelvis investera i fonder eller aktier, hyra ut dina prylar via Hygglo, eller låna ut dina pengar genom crowdlending (t ex Brocc eller Kameo). Men är det verkligen så enkelt som det låter?

Det absolut viktigaste är att man har ett konsekvent sparande. När du väl kommit igång kommer detta ge avkastning över tid. Här kan du läsa om hur du kommer igång med ditt sparande i tre enkla steg.

Vikten att ha ett månadssparande

Säg att du har möjlighet att spara 1 000 kr och får en årlig avkastning på 7,5%. Detta kommer efter 10 år ha vuxit till 173 938 kr och efter 20 år ligger värdet på hela 486 709 kr! Det är nästan en halv miljon kronor genom att enbart spara 1 000 kronor i månaden!

SparhorisontMarknadsvärdeInsättningarAvkastning
5 år71 907 kr60 000 kr+38.0%
10 år173 938 kr120 000 kr+90.4%
15 år317 527 kr180 000 kr+162.6%
20 år486 709 kr240 000 kr+262.3%

Tabellen ovan visar fördelen med att sätta upp ett månadssparande och hur pengarna växer kontinuerligt i och med att kapitalet hela tiden återinvesteras (antigen via utdelning från aktier eller fonder). Det är kraften bakom ränta-på-ränta effekten. En annan stor fördel med just ett månadssparande är att du slipper tänka på det – pengarna dras och investeras i dina valda aktier eller fonder, och du sprider även risken genom att köpa både högt och lågt. Det rullar på helt enkelt.

Personligen väljer jag fonder, men det går minst lika bra att spara i aktier också. Du kan läsa mer här varför jag väljer att spara i fonder.

Hur gör du för att skapa trygghet i ditt sparande? Kör du enbart med aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Brocc och Kameo, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Marc Najera