Hur får man sina pengar att växa? Det finns flera olika sätt att investera dina pengar. Det är inte säkert att alla typer av investeringar är bra just för dig. Tänk på att alltid göra din egen analys och alla typer av investeringar innebär en risk. Investeringar kan både stiga och minska i värde.
För några år sedan blev jag verkligen inspirerad att ta tag i min ekonomi. Det har inte varit någon enskild händelse eller uppenbarelse. Min främsta drivkraft har aldrig varit att ”bli rik”, utan att kunna frigöra tid: att ha pengar som innebär att jag själv kan bestämma vad jag vill göra och bli ekonomiskt oberoende. Pengar kan ge både frihet och lyx, beroende på vad man själv önskar. Detta inlägg ska inte ses som ekonomisk rådgivning.
1. Fonder
Det enklaste sättet att få dina pengar att börja växa är att helt enkelt investera fonder. Du får automatiskt god riskspridning ifall du exempelvis väljer en billig indexfond. Fonder är lätt att kom igång med och du kan ofta månadsspara för så långt som 100 kr per månad. Du slipper även köp- och säljavgifter, vilket du får betala vid investeringar i aktier. Dock tillkommer en årlig förvaltningsavgift som är olika hög beroende på vilken fond du väljer.
Fler inlägg om att investera i fonder – Hur du minskar risken i ditt sparande – Så bygger du en fondportfölj och pengamaskin – Fem bra anledningar till att börja spara i fonder – Spara pengar genom att skippa dina dyra bankfonder – Smart sparande ska vara underhållsfritt inte spännande
2. Aktier
Det mest populära sättet att investera dina pengar är i aktier. Genom att investera i aktier har du störst möjlighet att få dina pengar att växa över tid, förutsatt att du investerar rätt – det svåra är att veta vilka aktier som kommer minska eller öka i värde. Du har också möjlighet att få aktieutdelningar som kan ge ett bra kassaflöde över tid. Det krävs betydligt mer kunskap för att göra bra aktieinvesteringar jämfört med att investera i aktiefonder. En annan fördel med aktier är att du slipper löpande förvaltningsavgifter som tillkommer med fonder exempelvis.
Fler inlägg om att investera i aktier – Vet inte hur du ska börja med aktier? Kika på investmentbolagen – När ska man köpa svenska investmentbolag? – Riskspridning

3. Fastigheter
Här du kan exempelvis köpa en bostadsrätt eller hus, där du antigen hyr ut en del av bostad, eller behåller i några år för att sedan sälja den med vinst. På långsikt har fastigheter varit en bra investering och kan fungera som ett gott värdebevarande tillgångslag – även om marknaden kraschar kommer du fortfarande ha kvar fastigheten som du investerat i. Den stora nackdelen är att det är svårt att investera i fastigheter om du inte redan har mycket pengar för att göra en långsiktig investering. Hyr du ut lägenheten eller huset kan det även krävas ytterligare underhåll och renoveringar för att hålla den i bra skick.
Fler inlägg om att investera i fastigheter – Investera i fastigheter
4. Råvaror
Ett annat sätt du kan investera dina pengar i är ädelmetaller, såsom guld, silver och koppar. Du kan antingen investera i exempelvis fysiska ädelmetaller eller via värdepapper i olika certifikat eller bolag. Tittar vi på guld är inte bara eftertraktat på grund av dess värde, utan också för att metallen har flera olika användningsområden inom elektronik, hälsovård, smycken och inredning.
Förutom guld kan du även investera i andra råvaror, alltifrån spannmål (vete, ris, havre) till energi (råolja, naturgas) till mat (kaffe, kakao). Dessa typer av investeringar fungerar bra som värdebevarande tillgångsslag och kan fungera som ett skydd mot inflation.
Fler inlägg om att investera i råvaror – Investera i råvaror

5. Kryptovalutor
Sist men inte minst kan du investera i kryptovalutor, där de mest populära är Bitcoin och Ethereum. Historiskt sett väldigt volatila, vilket betyder att de kan stiga eller sjunka väldigt mycket i värde under samma dag. Personligen ser jag detta som ett komplement till en sparportfölj som består mestadels av fonder eller aktier – en möjlig tillgångklass.
Det enklaste sättet att få exponering mot kryptovalutor är via certifikat, exempelvis Bitcoin Zero SEK och Ethereum Zero SEK. Vill du äga kryptotillgångar direkt kan du köpa dessa via en kryptovalutamäklare så som Coinbase eller Binance. Dock är det viktigt att man läser på ordentligt hur man ska förvara dessa, exempelvis via en hårdvaruplånbok istället för direkt på mäklarens hemsida.
Fler inlägg om att investera i kryptovalutor – Hur man investerar i kryptovalutor
Hur gör du för att få dina pengar att växa? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller väljer du att investera i andra typer av tillgångslag? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Nordnet och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Sushobhan Badhai, Ralph Kelly och Thought Catalog