Som några av mina läsare känner till jobbar jag till största del hemifrån – vilket säkerligen stämmer in på många andra också! Det har nu gått cirka ett år och man har lärt sig en hel del. Vad som fungerar och vad som inte fungerar. Hur viktigt det är att kunna sätta gränser och skilja på det som är jobb och privatliv. Vikten av att inte låta dessa smälta samman bara för att man jobbar hemifrån.

Nedan kommer lite tips för hemmakontoret och vad man ska tänka på för att få till en riktigt bra arbetsplats.

1. Fortsätt med dina vanliga morgonrutiner

Sätt alarm, duscha, ät frukost och gör dig i ordning precis om du brukar göra när du åker till kontoret. Ha inte på dig mjukiskläderna när du jobbar. Du blir betydligt piggare och mer fokuserad om du ställer in dig själv på att du är på väg till din arbetsplats, även ifall du jobbar hemifrån.

2. Skaffa bra lampor och belysning

Se till att du har bra ljus där du arbetar. Gärna med mycket naturligt ljus om det går. Varmt ljus främjar avkoppling, medan kallt ljus, som dagsljus förbättrar din produktivitet. Det gör även att du känner piggare. Komplettera med en bra skrivbordslampa för att dämpa och motverka det hårda ljuset från skärmen. Sedan så ger även bra belysning ett proffsigare intryck på alla Teams eller Zoom-möten!

3. Ha koll på dina arbetstider och pauser

Det är inte lätt att hålla isär sina arbetspass när man arbetar hemifrån. Därför är det extra viktigt att man har koll på tiden man arbetar, speciellt när man jobbar på distans då man blir mer benägen att jobba längre än när man jobbar på en kontorsplats. Planera in din pauser antingen genom att ha en synlig klocka på bordet eller sätt ett alarm på din telefon. Det kan vara allt från att ställa dig upp och sträcka på benen, eller gå till balkongen och ta lite frisk luft.

4. Planera och ha en tydlig ”att göra lista”

Se till att du sätter upp tydliga mål för varje arbetsdag. När du har dagliga rutiner som påminner om din ordinarie arbetsplats är det betydligt lättare att fokusera på vad du ska göra.

5. Investera i en ordentlig skrivbordsstol

Förutom att du ska ha ett skrivbord eller arbetsbord i rätt höjd är det minst lika viktigt att du skaffar dig en riktigt bra stol. Gärna en som är ergonomisk och avsedd för just skrivbordsarbete. Dessa brukar vara ganska dyra, men du kan få tag på begagnade kontorsmöbler till rimliga på många ställen, exempelvis Rekomo eller BBS Möbler.

Ergonomisk kontorsstol PUREis3 från Banquet Konferens

6. Pynta med grönt på kontoret

Växter lägger till mer än bara lite grönt till ditt hemmakontor. Växter är även riktigt bra för inomhusmiljön och skapar även en något trivsammare arbetsplats.

7. Barbord som ett ståbord

Om det är något jag saknar från att jobba på kontor är att det finns ståbord. I och med att jag är allt mer sällan på kontoret så märker jag att jag sitter betydligt oftare än jag borde. Detta löste jag genom att helt enkelt använda barbordet från köket som ett ståbord. Skönt med lite omväxling! Finns många varianter, även modeller med gaslift som den här från Furniturebox.

8. Ta bort saker som distraherar dig

Det är svårt att inte bli distraherad när du faktiskt inte befinner dig fysiskt i en kontorsmiljö. Har du en privat mobiltelefon kan det vara värt att lägga undan den, eller lägga det i en byrå tills du slutar jobba. På så sätt fokuserar du på det du ska göra istället för at blir störd av samtal, meddelanden eller notiser. Gör samma sak med surfplattor och andra prylar du inte behöver under din arbetstid. Har skrivit ett helt inlägg om detta här.

9. Fällbord som arbetsplats

För dig som bor lite mindre eller inte har plats för att full stort skrivbord kan du istället skaffa ett vägghängt fällbord: då sparar du plats när du inte använder det! Bara att fäll ned när du behöver jobba eller varför inte använda det som ett avlastningsbord när du inte arbetar?

NORBERG Väggmonterat klaffbord, vit, 74x60 cm
Norberg väggmonterat klaffbord från IKEA

10. Använd en garderob som hemmakontor

Ett annat sätt att få plats med en ordentlig arbetsplats är att förvandla en garderob till ett litet hemmakontor. En annan fördel med en sådan här lösning är att det blir lätt koppla bort sig från jobbet genom att helt enkelt ”stänga kontoret”. Nackdelen blir att det är svårt att få ordentligt med dagsljus och förutsätter att man har en garderob man inte använder för kläder eller annan förvaring.

Home office in a closet

11. Använd döda ytor som hemmakontor

Ett annat alternativ för att få plats med ett hemmakontor är att använda döda ytor i huset eller lägenheten. Det kan vara allt från ett hörn någonstans, under trappan eller i en avlång hall. Går utmärkt att kombinera med exempelvis ett fällbord som nämns ovan.

Turn a tiny hook into a home office

12. Gå hem vid dagens slut

Precis som det är viktigt att du har dina morgonrutiner och förberedelser för att ”åka till jobbet” är det lika viktigt att du ”lämnar jobbet” också. Detta är extra viktigt när du jobbar hemifrån. Se därför till att du plockar bort allt som har med jobbet att göra och stäng av jobbtelefonen! Om du fortfarande kan se din arbetsplats och annat som är jobbrelaterat blir det svårt för hjärnan att koppla av.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om hur du tar bort distraktioner från ditt liv.

Hur har du löst ditt hemmakontor? Har du några tips för att jobba hemifrån som du vill dela med dig? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Collov Home Design

Previous articleHur du tar bort distraktioner från ditt liv
Next articleMånadsredovisning – Augusti 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer