Vad händer med portföljen efter FIRE? En förenklad Golden Butterfly-portfölj

För en tid sedan skrev jag det här inlägget om hur jag skulle investera om jag började idag. Tanken var att försöka skapa en portfölj som går bra i alla väder, dvs oavsett hur börsen mår så tuffar den på som vanligt. Med den här portföljen slipper jag oro mig hur mina besparingar mår och jag kan sova lugnt om natten när jag väl checkar ut från det vanliga arbetslivet.

Idén med den här sparportföljen är att den ska kunna stå emot alla lägen på börsen. Detta genom att investera i fyra tillgångsslag för de olika ekonomiska klimaten. Exempelvis så fungerar guld som skydd mot inflation och pengar på sparkonto samt korta räntefonder agerar skydd mot en recession. Poängen är alltså att bevara sparkapitalet än att maximera det. Den här portföljen är med andra ord INTE för den som vill ha den högsta möjliga avkastningen. Istället så lämpar sig Golden Butterfly-portföljen ypperligt när man faktiskt uppnått FIRE och det är dags att lämna ekorrhjulet.

Kort sammanfattat kan du se nedan hur de fyra tillgångsslagen är tänkt att skydda ditt sparkapital:

Tillväxt = aktier
Recession = sparkonto
Inflation = guld
Deflation = långa räntor

För de som känner igen Harry Brownes Permanenta Portfölj finns det många likheter med Golden Butterfly-porföljen. Största skillnaden är att en större del är investerad i aktier och tillväxt. Nedan i bilden kan du se hur jag har tänkt hur de olika delarna ska se ut:

Golden Butterfly-portföljen 2021

Globalfond (20%)
– 20% SPP Aktiefond Global

Sverigefonder (20%)
– 20% PLUS Allabolag Sverige Index

Räntefonder och likvida medel (40%)
– 10% AMF Räntefond Lång
– 10% AMF Räntefond Mix
– 20% Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

Guld (20%)
– 20% Xetra-Gold ETC (4GLD) eller WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)

Golden Butterfly-portföljen

FondInriktningAvgiftVikt
SPP Aktiefond GlobalGlobal0,31%20%
PLUS Allabolag Sverige IndexSverige0,20%20%
AMF Räntefond LångRäntor0,10%10%
AMF Räntefond MixRäntor0,10%10%
Sparkonto med räntaKontanter20%
Xetra-Gold (4GLD) eller WisdomTree Physical Swiss GoldGuld0,3%20%
0,18%100%

Du kan även följa Golden Butterfly-portföljen på Shareville.

Golden Butterfly-portföljen fördelning

Fördelningen skulle se ut så här efteråt:

– 40% Aktiefonder
– 40% Räntefonder och likvida medel
– 20% Guld

Avgiften för den här portföljen landar på 0,18% – vilket är klart godkänt. Med detta får du cirka 2758 bolag i alla branscher och i hela världen. Du får även god riskspridning via olika tillgångslag samt exponering mot tillväxtmarknader via SPP Aktiefond Global. I och med jag jobbar och bor i Sverige har jag lika stor exponering mot hemlandet än den global världsmarknaden. Historiskt sett har Stockholmsbörsen presterat bra, och förhoppningen är att den fortsätter likadant framöver – men det får tiden avgöra när vi närmar oss FIRE 🙂

Den nya fördelningen hos nätmäklarna blir:

Avanza eller Nordnet
– SPP Aktiefond Global
– PLUS Allabolag Sverige Index
– AMF Räntefond Lång
– AMF Räntefond Mix
– Xetra-Gold eller WisdomTree Physical Swiss Gold

Klarna
– Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

Sammanfattningsvis har jag gjort följande ändringar:

  1. Gick från sju olika aktiefonder och ett guld-certifikat i den gamla Golden Butterfly-portföljen till två aktiefonder, två räntefonder och ett guld-certifikat i den nya portföljen.
  2. Bytt Länsförsäkringar Global Indexnära till SPP Aktiefond Global. Genom detta byte får jag exponering mot både den globala aktiemarknaden inklusive tillväxtmarknader
  3. Både Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SEB Hållbar Sverige Indexnära har lämnat till förmån av PLUS Allabolag Sverige Index, mest för att få ned fondavgifterna lite grann; målet är som sagt inte att maximera avkastningen.
  4. Tagit bort både AMF Aktiefond Asien Stilla Havet samt Swedbank Robur Access Asien. Detta eftersom tillväxtmarknadsdelen numera återfinns i SPP Aktiefond Global istället.
  5. Tagit bort bransch- och spetsfonderna från portföljen helt. En del av bolagen återfinns istället i PLUS Småbolag Sverige Index fonden.
  6. Bytt till Xetra-Gold men det går lika bra att köra med WisdomTree Physical Swiss Gold certifikatet. Så vitt jag kan se är kostnaden detsamma.

Ett annat alternativ för räntedelen (dvs AMF Räntefond Lång och AMF Räntefond Mix) av portföljen är att köra 100% Lysa Räntor – då får man bland annat AMF Räntefond Lång, Öhman Obligationsfond med flera, samt internationella räntefonder från Vanguard, Deutsche Bank och iShares som är börshandlade fonder. Dock landar förmodligen avgiften på cirka 0,35%, men det kan nog vara värt om diversifiering är större hos Lysa.

Om du inte vill köpa guld certifikat kan du istället välja AuAg Precious Green, som är en blandfond med fokus på guld och green-tech bolag. Då hänger du på allt som har med hållbarhet, minskad energiförbrukning och utsläpp, samt grön teknik-vågen. Dessutom får du exponering mot fysiskt guld via många certifikat som finns som innehav i fonden, utan att behöva äga dem direkt.

Väljer du att hellre investera i AuAg Precious Green rekommenderar jag att du gör det via SAVR istället. Då betalar du endast 0,93% i årsavgift – alltså 40% längre än ordinarie avgift från Avanza!

Vill du veta mer om AuAg Precious Green kan du läsa det här inlägget.

Hur kommer du göra när du uppnår FIRE? Kör på som vanligt med dina investeringar eller gör du också om helt och hållet? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, Lysa och SAVR vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: istockphoto.com