I det här blogginlägget tänkte jag redogöra varför jag främst väljer att investera passivt i indexfonder. Är det för att jag inte har tid eller intresse av att göra detta?
Inte alls! Jag tycker det är jättekul att läsa om bolag, analyser och hur framtidsutsikterna ser ut i olika branscher. MEN om det är något jag lärt mig de senaste fjorton åren som småsparare (började 2006) är att jag tjänar mer på ett stadigt, löpande sparande i grunden och att jag inte pillar för mycket på portföljen! Allt detta optimerande förstör den goda avkastningen jag skulle fått om jag bara låtit bli! ?
Varför passiv förvaltning i en bred indexfond då? Du slipper betala för aktiv förvaltning (vilket kan ha fördelar också, t ex om du vill chansa och försöka slå index) – det är bara att köpa och glömma bort! Låter rätt tråkigt, men du får även en god riskspridning och över tid ger den en fin utveckling. Men ta inte mina ord för det, utan detta är något som Warren Buffett förespråkar:
”The best way to own common stocks is through index funds.”
Warren Buffett, Berkshire Hathaway Inc 1996 Shareholder Letter
Warren Buffett förespråkar indexfonder som det bästa alternativt för småsparare att få deras pengar att växa – och han är inte den enda heller: nobelpristagarna William Sharpe, Daniel Kahneman, Paul Samuelson och Merton Miller, Benjamin Graham, Charles Schwab, Peter Lynch, John Bogle med flera rekommenderar indexinvestering.
Fördelar med indexfonder
– Avkastning i linje med jämförelseindex
– Kräver ingen tid – sätt igång och glömt bort den
– Kostnadseffektivt – billigare än att diversifiera sig mot flera marknader
– Bra riskspridning eftersom den investerar i tusentals aktier
– Låga förvaltningsavgiftar jämfört med aktivt förvaltade fonder
– Värdeökningen på sikt är ofta högre än aktivt förvaltade fonder
En av de stora fördelarna med just indexinvestering är att du inte har samma bolagrisk när du själv plockar ut specifika bolag med utdelning. Om det är något vi sett under Coronautbrottet är att även bolag med god utdelningshistorik kan sloppa utdelningen, exempelvis Electrolux, Hennes & Mauritz och Thule för att nämna några stycken.
”There is general agreement among researchers that nearly all stock pickers, whether they know it or not-and few of them do-are playing a game of chance.”
Daniel Kahneman, Thinking, Fast and Slow, 2011
Nackdelar med indexfonder
– Omöjligt att slå index – ger alltid samma avkastning som index minus avgifterna
– Går ej att välja bort bolag som underpresterar
Vanliga argument mot indexinvesteringar
1. Det är tråkigt att investera i indexfonder!
Smart sparande ska inte vara spännande i min mening. Om du tycker att investeringar ska vara spännande är du förmodligen ute efter något annat: för mig handlar mitt sparande om att minska och sprida risken, därav att jag föredrar fonder. För att få lika bra riskspridning måste du köpa väldigt många aktier sprida över flera olika marknader och branscher, vilket är ganska kostsamt och tidskrävande.
”Buy index funds. It might not seem like much action, but it’s the smartest thing to do.”
Charles Schwab, Money Magazine, Jan 2007
2. Om du ska leva på dina investeringar måste du sälja fondandelar – med utdelningsaktier behöver du inte sälja några innehav!
Det är ingen skillnad att leva på aktieutdelningar eller att leva på värdeökningen av dina fonder. Så länge du enbart säljer fondandelar som motsvarar värdeökningen så säljer du inte av några innehav: tänk på att fonden återinvesterar alla utdelningar också! ?
3. Vad har du emot utdelningsinvestering?
Det är inget fel att ha en aktieportfölj med syfte att leva på utdelningen alls. Personligen sparar jag i en kombination av indexfonder, aktivt förvaltade aktiefonder samt en mindre aktieportfölj med fokus på utdelningar och tillväxt (Avkastningsportföljen). Den ena strategin utesluter inte den andra i min mening och jag anser att det är rätt så kortsiktigt att bara fokusera på en av dessa typer av investeringar. Visst, du kan investera i börshandlade fonder t ex den populära XACT Högutdelande (även jag sparar i denna fond) – dock har den inte alls samma bredd och riskspridning som en global indexfond kan ge.
Summering
I slutändan handlar det om att vi alla vill lyckas bli ekonomiskt oberoende och kunna välja själva vad och hur vi spenderar våran tid. Jag tjänar inget på att försöka övertyga att någon har ”fel” investeringsstrategi. Tycker man det är spännande och roligt att investera i aktier får man gärna göra det. Men jag tar hellre små förluster än stora vinster och har mindre risk i mitt sparande.
Fler intressanta artiklar
– William Sharpe: ”Det bästa är att investera i indexfonder” | SVD
– Daniel Kahneman: ”Investors need to stop believing they can know the future” | Business Insider
– Why the world’s biggest investor backs the simplest investment | BBC
– Jack Bogle’s wisest retirement investing advice | The Week
Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Mateusz Dach