AutoStore IPO

AutoStore IPO börsintroduktion

Norska robotteknikutvecklaren AutoStore Holdings, som har japanska Softbank som storägare, ska noteras. I och med denna noteringen blir Autostore ett av Olsobörsens största bolag. AutoStore är ett innovativt robot- och mjukvaruteknologiföretag samt pionjär inom kub-baserad lagringsautomatisering, den yteffektivaste lagerorderhanteringslösningen som finns tillgänglig idag.

AutoStore gynnas av en stor adresserbar marknad varav endast omkring 15% för närvarande assisteras av automatiserade lagrings- och hämtningslösningar. Per juni månad 2021 hade AutoStore verksamheter och installationer i över 35 länder runt om i världen med en installerad eller kontrakterad bas om 667 system.

Under 2020 omsatte Autostore 182 miljoner dollar och med en justerad ebitda på 93,5 miljoner dollar. Under första halvåret 2021 omsatte Autostore 150 miljoner dollar med en justerad ebitda på 74,9 miljoner dollar. De fyra högst värderade bolagen på Oslobörsen är i dag Equinor, DNB, Telenor och Adevinta, där börsvärdet sträcker sig mellan 155 och 698 miljarder, enligt e24.no.

AutoStore är en beprövad marknadsledare på AS/RS-marknaden, och den tydliga marknadsledaren inom segmentet för kub-baserad lagring. Teknologin för kub-baserad lagringsautomatisering, som utvecklades av AutoStore under 1996, är en av de ledande teknologierna som används för att automatisera lagerverksamheter. Den globala AS/RS-marknaden växer snabbt till följd av ett flertal gynnsamma megatrender såsom e-handelns genombrott, förändrad konsumentefterfrågan och ökande efterfrågan på automatisering. En sådan ökad efterfrågan på automatisering drivs också av miljömässiga-, sociala och bolagsstyrningsinitiativ (ESG), ett centralt fokus för AutoStore och många av dess kunder, eftersom AutoStore hjälper kunder att nå ESG-mål genom minskade fysiska fotavtryck och förbättrad energieffektivitet.

AutoStores lättanvända mjukvarudrivna kub-baserade AS/RS-lösning erbjuder överlägset värde för driftstatistik, kundekonomi och hållbarhet. Tack vare sin kontinuerligt uppgraderade modulära systemdesign baserad på boxar, rutnät, portar, robotar och mjukvara erbjuder AutoStores lösning hög flexibilitet för kunder och kan automatisera nästan vilken typ av lager som helst på vilken typ av slutmarknad som helst.

Erbjudandet

Bolaget har prissatt noteringen till mellan 27 till 31 norska kronor per aktie. Man tänker dra in 2,7 miljarder norska kronor från nyemitterade aktier samt mellan 10,8-12,8 miljarder norska kronor från befintliga aktier som säljs av nuvarande ägarna, inklusive riskkapitalbolaget EQT. Storägare i AutoStore är japanska Softbank. Teckningsåtaganden från bland annat Alecta, FIL Investments Internatinal, Mawer Investment Management, samt WCM Investment Managment motsvarande 7 008 Mkr, vilket motsvarar 46,8% av erbjudandet.

Du kan läsa prospektet i dess helhet här.

Hur gör jag?

Affärsvärlden hissar en flagga för komplext erbjudande inför AutoStores och ger det ett neutralt råd. Enligt ett pressmeddelande från bolaget blev IPO-erbjudandet övertecknat efter blott 15 minuter, vilket förmodligen kommer göra det svårt att få tilldelning. Dock är detta ett gott tecken på att det finns ett stort intresse för aktien. Anmälan för att teckna aktier kan ske via Nordnet, ABG Sundal Collier, SpareBank 1 Markets och Carnegie. I vanlig ordning väljer att teckna en minimumpost och säljer direkt på första handelsdagen. Första dagen för handel är planerad till den 20 oktober 2021, samma dag som Flat Capital som jag skrivit om tidigare här.

Sista teckningsdagen är den 18 oktober 2021 (idag) kl 23:59.

Om bolaget

Namn: AutoStore Holdings (AUTO)
ISIN: BMG0670A1099
Senaste kurs: 27 – 31 NOK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,00%

AutoStore Holdings Ltd (publ), som grundades 1996, är ett lagerrobotteknikföretag som uppfann och fortsätter att bana väg för kublagringsautomation, den tätaste orderuppfyllelselösningen som finns på marknaden. Deras fokus är att sammanfoga programvara och hårdvara med mänskliga förmågor för att skapa framtidens lagerhållning. Företaget är globalt med över 650 installationer i 40 länder inom ett brett spektrum av branscher. 2020 genererades en omsättning om 182,1 miljoner dollar med ett justerad ebitda-resultat om 93,5 miljoner. All försäljning distribueras, utformas, installeras och servas av ett nätverk av kvalificerade systemintegratörer via ett flertal samarbetspartners. Företagets huvudkontor ligger i Nedre Vats, Norge, med kontor i Oslo, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Österrike, Sydkorea och Japan.

Friskrivning: Jag äger inte några aktier i AutoStore Holdings, men avser att teckna aktier inför börsnoteringen. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: AutoStore Holdings Ltd