Coinbase – världens största kryptobörs ska noteras direkt på Nasdaq den 14 april 2021. Tidigare var det tänkt att bolaget skulle noteras under mars månad, men noteringen sköts upp. Coinbase kommer noteras på samma som exempelvis Spotify gjorde. Bolaget har registerat cirka 114,9 miljoner aktier för sin direktnotering på Nasdaq enligt regulatoriska dokument.

Coinbase Global Inc. (COIN) är den första kryptovalutamarknaden som noteras på börsen. De har varit med sedan 2012 med handel i kryptovalutor, så som Bitcoin och Ethereum – två av de mest populära digitala valutorna.

Coinbase själva hade ett riktigt starkt 2020. Intäkterna ökade till 1,14 miljarder dollar jämfört med 483 miljoner dollar året innan. Detta ledde till att bolaget kunde uppvisa en nettovinst på 322 miljoner dollar mot en förlust på 30 miljoner dollar 2019.

De tre första månaderna av 2021 omsatte Coinbase motsvarande 1,8 miljarder dollar (cirka 15,5 miljarder kronor). Det är ungefär 869 procent högre än samma siffra från förra året, då kryptobörsen omsatte drygt 190 miljoner dollar under årets första kvartal. Enligt bolaget är tjurmarknaden en bidragande orsak till de positiva siffrorna, vilket man sett på väldigt höga nivåer av användaraktivitet och handelsvolym, förklarar Alesia Haas, CFO på Coinbase, enligt Cointelegraph.

Vad är Coinbase?

Coinbase är en handelsplats för olika digitala valutor, ockå kallat kryptovalutor. De vanligaste kryptovalutorna som handlas där är: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Bitcoin Cash (BCH), XRP och Litecoin (LTC). På sätt och viss är Coinbase likt Avanza och Nordet – men istället för aktier och fonder köper du riktiga kryptovalutor.

Direktnotering istället för traditionell IPO

Coinbase kommer bli ett publikt bolag via en direktnoteringen på Nasdaqbörsen den 14 april 2021 och kommer då att kunna handlas under kortnamnet COIN. Väldigt få bolag väljer att gå den här vägen. Det som skiljer en vanlig börsintroduktion från en direktnotering är att inga nya aktier skapas när bolaget blir publikt.

Varför väljer Coinbase att göra detta kan man fråga sig? Förmodligen för att det är snabbare och billigare. Bolaget slipper betala höga avgifter och dyra arvoden till banker som hjälper till med börsnoteringar. Sedan kan det också vara så att Coinbvase vill undvika att späda ut aktiepriset genom att skapa fler aktier vid börsintroduktionen – på sätt och viss är det smart att göra en direktnotering istället och skapar också en efterfrågan.

Hur tjänar Coinbase pengar?

Precis som nätmäklarna Avanza och Nordnet, så tjänar Coinbase pengar genom avgifter på deras plattform: när du handlar aktier betalar du courtage och när du handlar kryptovalutor betalar du en transaktionsavgift. Vad du betalar i avgift beror på värdet av din transaktion.

Andra sätt som Coinbase tjänar pengar är via deras egna kreditkort Coinbase Card, som är ett fysiskt Visa debitkort (eller bankkort) som är kopplat till ett bankkonto. Med kortet kan du direkt omvandla dina krytpovalutor till riktiga pengar och betala i butiker eller online. Kortet fungerar över hela världen.

Finns även något som heter Coinbase Commerce vilket är en mjukvara likt PayPal, vilket tillåter onlinebutiker att acceptera kryptovalutor som betalning för tjänster och produkter. Detta fungerar som ett plugin till flera olika e-handelsplatfformer.

Google Pay přidává podporu Coinbase Card | CRYPTO WORLD ...

Varför ska man investera i Coinbase?

Coinbase är idag USA:s största kryptohandelsplattform. De har 56 miljoner verifierade användare i över 100 länder världen över. Visa Inc. meddelade i slutet av mars att man kommer använda stablecoinen USD Coin (USDC) inom bolagets betalningsnätverk. Ett stablecoin innebär att valutan uppnår samma värde som den amerikanska dollarn och har inte samma volatilitet som andra kryptovalutor. Bakom valutan ligger Centre vilket är ett samarbete mellan Coinbase och Circle.

Hur mycket kan Coinbase vara värt?

Enligt en rapport från Bloomberg News så handlades Coinbase till ett värde på drygt 90 miljarder dollar, vilket motsvarar 769 miljarder kronor, utanför börsen under mars 2021. Värderingen är baserad på ett aktiepris på 350 dollar, vilket landar på cirka 3000 kronor. Affärerna gjordes på Nasdaq Private market. Enligt källorna såldes vissa av aktierna för 375 dollar styck tidigare i auktionen, vilket motsvarar en värdering på 100 miljarder dollar.

I och med att de dirketnoteras på Nasdaqbörsen i New York finns inget svar på vad aktiekursen är värd – utan det kommer bli marknaden som sätter Coinbase aktiekurs. Referenspriset kommer dock att listas kvällen innan aktien går att handla, det vill säga den 13 april 2021.

Idag kom nyheten att Nasdaq har fastställt ett referenspris för Coinbase satt till 250 dollar inför dagens noteringen. Vid dessa noteringar var öppningskursen i genomsnitt cirka 37 procent ovanför referenspriset. Om det blir likadant för Coinbase innebär det en kurs på runt 343 dollar, vilket är ungefär vad snittpriset varit på den privata marknaden under första kvartalet, noterar CNBC.

Hur gör vi?

Olikt andra IPO:er, så kommer Coinbase att direktnoteras på Nasdaq. Referenspriset är satt till 250 dollar per aktie. Det innebär att alla som vill köpa kommer kunna göra det och det blir marknaden som avgör hur mycket aktierna är värda. Hur gör vi i det här fallet? Jag kommer teckna en mindre position via Avanza. Går också att köpa via Nordnet och säkerligen andra nätmäklare som erbjuder handel i amerikanska aktier också. Planen är att köpa och behålla den här gången. Kryptovalutor har gått starkt framåt under 2020 och fortsätter att klättra högre upp i värde. Stora aktörer så som PayPal, Mastercard och Visa börjar tillåta kryptovalutor på deras nätverk.

Första handelsdagen är 14 april 2021 (onsdag).

Uppdatering 14/4: Nasdaq har fastställt ett referenspris för Coinbase satt till 250 dollar inför dagens noteringen. Inlägget är uppdaterat med denna information.

Om bolaget

Namn: Coinbase Global Inc (COIN)
ISIN: US19260Q1076
Senaste kurs: 250 USD (referenspris)
Utdelning: 0,00 USD
Direktavkastning: 0,00%

Coinbase, Inc. lanserades 2012 i San Fransciso av Brian Amrstrong, tidigare Airbnb ingenjör, samt medgrundare Fred Ehrsam, tidigare Goldman Sachs börsmäklare. Coinbase har över 56 miljoner verifierade användare och cirka 6,1 miljoner aktiva användare på deras handelsplats. Kryptovalutor som handlas är bland annat Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, XRP, Ethereum Classic och Litecoin. Tillgångarna på plattformen motsvarar 223 miljarder dollar, vilket representerar cirka 11.3% av kryptomarknadens värde.

Friskrivning: Jag äger inte några aktier i Coinbase, men avser att teckna aktier inför börsnoteringen. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Coinbase Global Inc

Previous articleFredagsläsning
Next articleVårens aktuella cashback-kampanjer
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer