engcon ska noteras på Nasdaq Stockholm den här veckan. Bolaget är en världsledande tillverkaren av tiltrotatorer med en global marknadsandel om cirka 45 procent, baserat på antalet sålda tiltrotatorer under 2021. Bolaget grundades 1990 med målet att förändra den grävande världen genom produktutveckling och fokus på slutanvändare. Produkterbjudandet omfattar tiltrotatorer, snabbfästen, hydrauliska- och mekaniska redskap samt styr- och säkerhetssystem som bidrar till ökad lönsamhet, effektivitet, flexibilitet, säkerhet och hållbarhet vid exempelvis arbete med rörledningar, vägarbeten, vatten- och avloppsarbeten, järnvägsbyggen, elarbeten, telekom- och bredbandsarbeten, på byggarbetsplatser och vid markarbete.

engcons strategi har konsekvent innefattat fokus på slutanvändaren samt att utveckla högkvalitativa och innovativa produkter. Samtidigt vill bolaget främja forskning och utveckling. engcon i utvecklingssamarbeten med ett flertal globala OEM:er samt maskin- och styrsystemsutvecklare för att tillsammans förbereda grävmaskiner för elektrifiering, autonom användning samt göra de mer effektiva och användarvänliga.

Lönsamhet

För att uppnå långsiktig, lönsam och hållbar tillväxt avser engcon främst arbeta för att realisera tillväxtmöjligheter i nuvarande geografier samt arbeta med merförsäljning och försäljning av nya produkter. Ett exempel för att öka lönsamheten kommer engcon arbeta med att effektivisera produktion och inköpsprocesser. Även ökad merförsäljning och försäljning av nya produkter förväntas bidra till högre lönsamhet. Utöver dessa strategiska fokusområden har engcon bland annat möjlighet att växa ytterligare genom att expandera till nya geografier samt öka försäljningen till eftermarknaden.

Tillväxt

Marknaden förväntas växa med en genomsnittlig årlig tillväxt om 19 procent mellan 2021 och 2026. Den globala penetrationsgraden för engcons huvudsakliga produkterbjudande, tiltrotatorn, är cirka 2 procent, vilket engcon bedömer erbjuder goda tillväxtmöjligheter under många år framöver. Marknaden för grävmaskiner kännetecknas av trender såsom ökat behov av effektivitet, lönsamhet och flexibilitet drivet bland annat av brist på arbetskraft, ökade kostnader för arbetskraft, urbanisering och ökade säkerhetskrav. För att grävmaskinsentreprenörer ska kunna behålla sin konkurrenskraft måste grävmaskiner kunna användas till flera olika typer av arbeten samt utföra dessa effektivare och säkrare. 

engcon IPO – erbjudandet

Priset i erbjudandet är fastställt till 46 SEK per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde för samtliga aktier i engcon om cirka 7 miljarder kronor. Erbjudandet omfattar högst 39 596 870 befintliga aktier av serie B i engcon, motsvarande cirka 26,1 procent av det totala antalet aktier i bolaget. För att täcka eventuell övertilldelning i samband med erbjudandet avser de säljande aktieägarna lämna en option till managers (såsom definieras i prospekt) att förvärva ytterligare högst 5 939 530 aktier av serie B till erbjudandepriset, motsvarande högst 15 procent av antalet aktier i erbjudandet som kan användas i sin helhet eller delvis under 30 dagar från den första dagen för handel i Bolagets aktier av serie B på Nasdaq Stockholm. Nordstjernan, fonder förvaltade och rådgivna av Capital Research, Svolder AB (publ), Formica Capital, Handelsbanken Fonder, AP2, ODIN Fonder och Strand Kapitalförvaltning har med förbehåll för vissa sedvanliga villkor åtagit sig att förvärva aktier av serie B i erbjudandet till ett totalt belopp om 1 400 miljoner kronor. Antalet aktier av serie B som Cornerstoneinvesterarna har åtagit sig att förvärva motsvarar cirka 66,8 procent av det totala antalet aktier av serie B i erbjudandet (inklusive övertilldelningsoptionen).

Du kan läsa prospektet i dess helhet här.

engcon IPO – hur gör jag?

Här har vi flera tunga ankarinvesterare, så som Handelsbanken Fonder, Andra AP-fonden (AP2), Svolder AB, ODIN Fonder, Formica Capital och Strand Kapitalförvaltning som åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet motsvarande 66,8 procent av det totala erbjudandet. Affärsvärldens hittar inga flaggor inför Engcons notering och ger det en teckna rekommendation med motiveringen: ”engcon är ledande i en produktkategori med goda marginaler och fin tillväxt. Historiken är förtroendeingivande. I vårt huvudscenario blir avkastningspotentialen godkänd. Vi skulle inte utesluta att aktien får en ännu högre värdering än vi använt här. Rådet blir att teckna även om en konjunkturrisk spökar i bakgrunden,” Anmälan sker via Avanza samt Carnegie och Nordea för kunder sm har ett värdepapperskonto eller investeringssparkonto (ISK). Tyvärr är det inte möjligt att teckna via Nordnet inför denna börsintroduktionen. I vanlig ordning väljer jag att teckna en minimumpost och säljer första handelsdagen.

Sista teckningsdagen är 15 juni 2022 kl 23:59 och beräknad första dagen för handel är den 17 juni 2022.

Om bolaget

Namn: engcon (ENGCON)
ISIN: SE0017769847
Senaste kurs: 46 SEK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,00%

engcon AB (publ) är den världsledande tillverkaren av tiltrotatorer med en global marknadsandel om cirka 45 procent, baserat på antalet sålda tiltrotatorer under 2021. Bolaget grundades 1990 med målet att förändra den grävande världen genom produktutveckling och fokus på slutanvändare. Produkterbjudandet omfattar tiltrotatorer, snabbfästen, hydrauliska- och mekaniska redskap samt styr- och säkerhetssystem som bidrar till ökad lönsamhet, effektivitet, flexibilitet, säkerhet och hållbarhet vid exempelvis arbete med rörledningar, vägarbeten, vatten- och avloppsarbeten, järnvägsbyggen, elarbeten, telekom- och bredbandsarbeten, på byggarbetsplatser och vid markarbete. engcons huvudkontor är beläget i Strömsund, Sverige, och under räkenskapsåret som avslutades den 31 december 2021 hade engcon i genomsnitt 327 heltidsanställda globalt. Bolaget har två produktionsanläggningar varav en i Strömsund och en i Niepruszewo, Polen. engcons produktion består huvudsakligen av montering av inköpta komponenter vilket möjliggör en låg kapitalbindning samt gör produktionen anpassningsbar för nyutveckling av produkter och produktförbättringar utan större kostnader.

Friskrivning: Jag äger inte några aktier i engcon, men avser att teckna aktier inför börsnoteringen. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: engcon AB

Previous articleNordnet släpper ny orderläggning för större ordrar
Next articleLägenheten äntligen såld!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Aktie Kemisten
Aktie Kemisten
1 år sedan

Kommer också teckna denna. Har tecknat ganska tungt på ett konto för att försöka öka chansen för tilldelning. Kan lägga till att jag läst att boken redan var full första dagen.