Då var det dags att kika lite närmare på en börsintroduktion här på bloggen. Senaste gången var i sommars där vi hade börsaktuella engcon. Nu gäller det LumenRadio. LumenRadio är ett Göteborgsbaserat teknikbolag som utvecklar och säljer tillförlitliga trådlösa produkt-till-produkt-uppkopplingar för verksamhetskritiska applikationer inom Internet of Things (”IoT”). LumenRadio erbjuder skalbara lösningar som bygger på en egenutvecklad och patenterad teknik för tillförlitlig trådlös dataöverföring på de öppna frekvensbanden, vilket ersätter traditionella kablar för styrning och automation. 

LumenRadio är ett svenskt teknikbolag som utvecklar och säljer tillförlitliga trådlösa produkt-till-produkt-uppkopplingar för verksamhetskritiska applikationer inom IoT. Bolaget har cirka 60 anställda och huvudkontor i Göteborg, samt försäljningskontor i Frankfurt och Boston. Bolaget erbjuder skalbara lösningar som bygger på en egenutvecklad och patenterad teknik för tillförlitlig trådlös dataöverföring på de öppna frekvensbanden, vilket ersätter traditionella kablar för styrning och automation. 

LumenRadio har lång och gedigen erfarenhet från ljusstyrning för stora event och historiskt sett har LumenRadios kunder främst bestått av företag etablerade inom professionell belysning. Under de senaste åren har LumenRadio stärkt sin position inom byggnadsautomation och lösningar för industriell kommunikation. Bolaget vänder sig mot ett antal av de stora produktgrupper som kräver uppkoppling/kommunikation (trådad eller trådlös) för sin funktion; belysningsarmaturer, sensorer, aktuatorer och mätare.

Deras verksamhet är uppdelad i två olika affärsområden: Lighting & Smart Cities (L&SC) och Building & Industrial Control Systems (B&ICS). Under år 2021 stod affärsområdet L&SC för 77 procent av den totala omsättningen på ca 125 miljoner kronor.

Beroende på LumenRadios kunders mognadsgrad inom trådlös kommunikation erbjuds lösningar i tre olika paketeringar:
1) fristående slutanvändarprodukt som ersätter kabeln,
2) integrerad radiomodul samt
3) fullt integrerad mjukvara.

Oavsett paketering är LumenRadios mjukvara det centrala i respektive erbjudande. 

Beroende på produktpaketering genereras intäkter på olika sätt. Vid försäljning av fristående slutanvändarprodukter genereras en engångsintäkt vid köptillfället, medan försäljning av en radiomodul skapar upprepade intäkter via så kallade design wins samtidigt som LumenRadios mjukvara genererar licensintäkter. En design win definieras som ett ramavtal med en OEM-kund där kunden erhåller rätten att integrera LumenRadios teknologi i sina produkter samtidigt som LumenRadio har rätten att erhålla intäkter under produktens livscykel.

En betydande andel av LumenRadios intäkter kommer från försäljning genom samarbeten med olika industriteknikleverantörer, så kallade design wins. Detta innebär att kunden integrerar LumenRadios teknik in i sina produkter i form av radiomoduler eller mjukvara vilket generar licensintäkter för bolaget under produktens livscykel.

Erbjudandet

Erbjudandet genomförs till ett fast pris om 48 kronor per aktie, motsvarande ett marknadsvärde för Bolagets aktier om cirka 544 miljoner kronor före Erbjudandet och cirka 594 miljoner kronor efter genomförandet av Erbjudandet.

Erbjudandet omfattar högst 5 742 754 aktier, varav högst 1 041 667 avser nyemitterade aktier som erbjuds av Bolaget och högst 4 701 087 avser befintliga aktier som erbjuds av Latour Industries AB, Chalmers Innovation Seed Fund AB, Chalmers Ventures AB, Almi Invest AB och ALMI Invest Västsverige AB (”Säljande Aktieägare”). De nyemitterade aktierna förväntas tillföra Bolaget cirka 50 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader relaterade till Erbjudandet. Bolaget avser använda nettolikviden för att positionera Bolaget för framtida organisk tillväxt och förvärv.

AB Grenspecialisten, Andra AP-fonden, Creades AB (publ) via kapitalförsäkring, Fjärde AP-fonden, och Handelsbanken Fonder har, med vissa förbehåll, åtagit sig att förvärva aktier i Erbjudandet för sammanlagt cirka 215 miljoner kronor, motsvarande cirka 67,8 procent av Erbjudandet, förutsatt att Erbjudandet fulltecknas och Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

Bolaget, Säljande Aktieägare (avseende eventuella aktier som innehas efter Erbjudandets genomförande), styrelseledamöterna och medlemmar i koncernledningen kommer ingå sedvanliga åtaganden om lock-up till förmån för SEB under en period om (i) 180 dagar från den första dagen för handel såvitt avser Bolagets lock-up åtagande, respektive (ii) 360 dagar från den första dagen för handel såvitt avser lock-up åtaganden från Säljande Aktieägare (avseende eventuella aktier som innehas efter Erbjudandets genomförande), styrelseledamöter och medlemmar i Bolagets koncernledning. Därtill avser vissa andra aktieägare ingå lock-up åtaganden om 360 dagar från den första dagen för handel.

LumenRadio IPO – hur gör jag?

Affärsvärldens hittar inga flaggor inför LumenRadio notering och ger det en teckna rekommendation med motiveringen: ”Prislappen ser okej ut. Uppslutningen av ankarinvesterare är bra vilket till stor del kompenserar det negativa intrycket av utförsäljningarna från befintliga ägare. Största risken är att Lumenradio just nu seglar på en övergående tillväxtvåg inom proffsbelysning och vänder till sämre siffror framöver. Den som är intresserad av lite mindre tillväxtbolag kan teckna”, skriver Affärsvärlden i sin slutsats. Vi hittar även stora ankarinvesterare så som Handelsbanken Fonder, Creades AB, Andra AP-fonden och Fjärde AP-fonden. Anmälan görs via internetplattformen hos SEB och Avanza. Det går dessvärre inte att teckna via Nordnet för den här börsintroduktionen. I vanlig ordning väljer jag att teckna en minimumpost och säljer första handelsdagen.

Sista teckningsdagen är 6 december 2022 kl 23:59 och beräknad första dagen för handel är den 8 december 2022.

Om bolaget

Namn: LumenRadio (LUMEN)
ISIN: SE0019072158
Senaste kurs: 48 SEK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,00%

LumenRadio AB (publ) är ett svenskt teknikbolag som utvecklar och säljer tillförlitliga trådlösa produkt-till-produkt-uppkopplingar för verksamhetskritiska applikationer inom IoT. Bolaget har cirka 60 anställda och huvudkontor i Göteborg, samt försäljningskontor i Frankfurt och Boston.

LumenRadio erbjuder skalbara lösningar som bygger på en egenutvecklad och patenterad teknik för tillförlitlig trådlös dataöverföring på de öppna frekvensbanden, vilket ersätter traditionella kablar för styrning och automation. Bolaget har lång och gedigen erfarenhet från ljusstyrning för stora event och historiskt sett har LumenRadios kunder främst bestått av företag etablerade inom professionell belysning. Under de senaste åren har LumenRadio stärkt sin position inom byggnadsautomation och lösningar för industriell kommunikation.

Bolaget vänder sig mot ett antal av de stora produktgrupper som kräver uppkoppling/kommunikation (trådad eller trådlös) för sin funktion; belysningsarmaturer, sensorer, aktuatorer och mätare. LumenRadio omsatte 144 miljoner kronor under de första nio månaderna 2022, motsvarande en tillväxt på 65 procent jämfört med samma period föregående år. Under samma period uppgick EBITDA-marginalen till 24 procent och bruttomarginalen var 61 procent.

Friskrivning: Jag äger inte några aktier i LumenRadio, men avser att teckna aktier inför börsnoteringen. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: LumenRadio AB

Previous articleEnkla sätt att spara pengar på mat
Next articleAktier eller fonder – vilket är bättre?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Aktiekemisten
1 år sedan

Kommer också teckna denna!

trackback
1 år sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> LumenRadio IPO börsnotering […]