I det här inlägget tänkte jag kort lista några intressanta börsintroduktioner som kommer noteras inom närtid. Bolagen i fråga är Apotea, Trustly Holding, Bokusgruppen, Storskogen Industrier, Ellos Group, Oatly Group, True Software och Linc.

Apotea AB

Apotea.se är ett av Sveriges största nätapotek. De har ett stort sortimentet med över 21 000 receptfria varor och nästan 15 000 receptbelagda läkemedel för människor och djur. Sedan starten 2011 har försäljningen för bolaget ökat från ca 12 Mkr till 4 miljarder 2020. Apotea.se har över 1 000 anställda i Morgongåva och Stockholm.

Enligt uppgifter till Dagens Industri förra december har bolagets ägare utsett ABG Sundal Collier, Carnegie och SEB till att hålla noteringen. Börspremiären är tänkt att ske innan sommaren 2021.

Trustly Holding AB

Trustly Holding AB tillhandahåller betaltjänster som gör det enklare för köpare och säljare att göra och ta emot betalningar på internet. Bolaget har mer än 500 medarbetare på tio kontor i Europa, Amerika och Australien.

I mitten av april 2021 bekräftade Trustly att de ska börsnoteras på Nasdaq Stockholm under andra kvartalet 2021. Carnegie Investment Bank AB (publ), Goldman Sachs Bank Europe SE och JP Morgan AG är Joint Global Coordinators. BNP PARIBAS, BofA Securities Europe SA, Citigroup Global Markets, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Coöperative Rabobank U.A. och Swedbank AB i samarbete med Kepler Cheuvreux S.A. och Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är Joint Bookrunners.

I slutet av april 2021 uppger Dagens Industri att prospektet var tänkt att publiceras den 20 april men att det nu är försenat då Trustly fått kritik av Finansinspektionen i ett annat ärende, nämligen kundkännedom.

Bokusgruppen AB

Bokusgruppen AB är en av Sveriges ledande bokhandelsaktörer med de starka och kompletterande varumärkena så som Bokus, Bokus Play och Akademi­bokhandeln. De erbjuder böcker via butik, nätet och streaming. Bokusgruppen har ca 410 anställda och en årlig omsättning om cirka 1,8 miljarder. Ägare är Volati AB och delar av företagsledningen. I slutet av april 2021 togs det formella beslutat på Volati ABs bolagsstämma att man ska dela ut Bokusgruppen till aktieägarna. Fem stamaktier i Volati berättigar till en aktie i Bokusgruppen.

Bokusgruppen noteras på First North eller motsvarande senaste 31 juli 2021.

Storskogen Group AB

Storskogen är ett investmentbolag som förvärvar och utvecklar små- och medelstora bolag, huvudsakligen i Sverige. Storskogen grundades 2012 och är en privatägd bolagsgrupp som förvärvar och driver välskötta och lönsamma bolag med ledande ställning på sin marknad. Storskogen är uppdelat i tre affärsområden och består av ett 70-tal affärsenheter med totalt över 4 000 anställda – varav mer än två tredjedelar utanför storstadsregionerna.

I slutet av mars 2021 meddelade Storskogen att de nu har förvärvat nästan två hundra bolag med en sammanlagd omsättning på 9 miljarder kronor.

Ellos Group AB

Ellos Group AB är en ledande e-handelsgrupp i Norden med bolagen Ellos, Jotex, Stayhard och Homeroom. Bolaget grundades 1947 och några år senare började man ge ut postorderkataloger. Ellos Group – med huvudkontor i Borås – är verksamt i samtliga nordiska länder. Ellos Group har ca 550 medarbetare och omsätter runt 3,2 miljarder kronor. E-handelsplatserna Ellos, Jotex, Stayhard och Homeroom är väl etablerade och koncernen har över 1,7 miljoner aktiva kunder.

I mitten av april 2021 gjorde FNG och Nordic Capital en uppgörelse gällande den uteblivna betalningen till Nordic Capital gällande köpet av Ellos Group. Den uppgörelsen uppges av Breakit öppna upp för en börsnotering.

Oatly Group AB

Oatly Group AB är ett livsmedelsbolag verksamt inom Sustainable Nutritional Health. Bolaget tillverkar, producerar och säljer havrebaserade mejeriprodukter, främst under egna varumärket Oalty. Målsättningen för bolaget är att vara ett internationellt livsstilsbolag som är världsledande inom sitt teknologiområde. Oatly-varumärket finns i fler än 20 länder i Europa och Asien. Oatly ägs till 100% av Cereal Base CEBA Aktiebolag. Oatly Group AB hette tidigare Havre Global AB.

Bolaget planerar att ha en börsnotering i USA under maj 2021.

True Software Scandinavia AB

Truecaller är ett svenskt bolag grundat 2009 i Stockholm av Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Utvecklingen av appen började när deras två grundare var studenter och ville skapa en tjänst som enkelt kunde identifiera inkommande samtal från okända telefonnummer. Idag används Truecaller av över 150 miljoner aktiva användare runt om i världen. Appen har nummerpresentation, spamblockering och betalningar

I mitten av januari 2021 skrev Di Digital att Truecaller tidigarelägger sin noteringsplan till 2021. Användartillväxten ökade till 25 % under 2020 och det totala antalet användare är uppe i 267 miljoner. Vd Alan Mamedi säger även till Di Digital att de uppnådde vinst under 2020.

Linc AB

Linc AB är ett investmentbolag grundat av Bengt Julander. Bolaget investerar i produktorienterade bolag inom den Nordiska Life Science industrin – primärt i läkemedels- och medicinteknikbolag. Deras investeringar inom läkemedelsutveckling sker oftast i en tidig fas medan investeringar inom medicinteknik görs i mer mogna verksamheter. Linc hade vid utgången av 2019 ett NAV (net asset value) om drygt 1,6 MDSEK.

I oktober förra året meddelade Julander att Linc ska börsnoteras inom 12 månader. I fredags rapporterade styrelseledamoten Marianne Dicander Alexandersson till Finansinspektionens insynsregister att hon köpt aktier. Att insynspersoner måste rapportera aktieaffärer till FI borde tyda på att en notering är nära.

Finns det några börsnoteringar som du tycker verkar intressanta? Något du kommer teckna eller avstå? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Guilherme Stecanella

Previous articleExtraknäckportföljen – April 2021
Next articleCheckin.com Group IPO: Tecknar aktier inför börsnotering
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer