Det har varit ett sanslöst bra år för börsnoteringar världen över – hela 5300 miljarder kronor har ca 2850 nya bolag dragit in enligt en artikel på Dagens industri. I Sverige blev det 143 bolag som gjorde debut på Stockholmsbörsen. Själv har jag varit betydligt mer aktiv gällande börsintroduktioner jämfört med 2020. Jag har deltagit i 26 börsnoteringar – under 2020 låg den siffran på enbart tre stycken börsintroduktioner, där den första var Genova Property Group.

Dessvärre blev det ingen teckning på Genova Property Group, utan det dröjde flera månader och ytterligare fyra nyintroduktioner innan jag fick min första tilldelning på Cint Group under februari 2021. Sedan dess har jag varit betydligt mer aktiv. Dels anmält mig till nyhetsbrev för både Avanza och Nordnet för att få information om kommande noteringar, samt läsa på Affärsvärldens IPO-Guiden och Nyemissioner.se för intressanta börsintroduktioner. Självklart håller jag även ögonen på andra bloggare som skriver om IPO:er, så som Aktiekemisten, Smartsnål och Utdelningssmålänningen – de är snabba och uppmärksamma med att kommentera intressanta kommande noteringar.

BolagResultat kr
Viva Wine Group180
Bubbleroom212
Synsam290
AutoStore Holding873
Byggfakta Group-298
Flat Capital3 606
Truecaller-13
Cary Group Holding1 800
CTEK3 351
Kjell & Company740
Komplett ASA-142
RevolutionRace326
Linc498
Arla Plast390
Hemnet Group2 234
Cint Group1 440
15 487

Totalt blir resultatet 15 847 kr, vilket blir runt 1 290 kr i månaden. Jag har inte räknat med nyemissioner (Scandic Hotels Group) eller direktnoteringar (Coinbase Global). Med dessa inräknat blir resultatet 23 996 kr, vilket motsvarar drygt 2 000 kr i månaden.

Tankar och reflektioner

Överlag har det gått väldigt bra med noteringarna om man jämför med 2020. De allra flesta har gått med en liten vinst, men då har vi också bolag så som Hemnet Group, CTEK och Flat Capital där det gick väldigt bra. Mindre bra gick det för Komplett och Byggfakta som jag borde ha skippat. Truecaller hade man kunnat gå med vinst om man väntat längre. Dock är min strategi att sälja direkt på första handelsdagen oavsett ifall det går plus eller minus.

Planen är att fortsätta på samma sätt som förra året. Jag ser ingen större anledning till att ändra i strategin, dvs att minimera arbetsinsatsen och lägga ned så lite tid som möjligt, för att sedan sälja direkt första handelsdagen. Tror inte jag har förmågan att kunna bedöma vilka noteringar som kommer bli ”vinnare” flera månader efter att jag fått tilldelning, så jag säljer hellre direkt och slipper tänka på det.

Hur har det gått för dig med börsnoteringar under 2021? Är det något du håller koll på eller är detta inget du är intresserad av? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Jag äger vissa aktier som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Maksym Tymchyk ?? från Unsplash

Previous articleFredagsläsning & Gott Nytt År!
Next articleInvestera i fastigheter
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
utdelningssmålänningen
utdelningssmålänningen
1 år sedan

I år ska jag vara aktiv med IPOs. Jag ser det som ganska arbetsamt, frustrerande när man inte får tilldelning eller mindre tilldelning än minimipost men med bra odds att tjäna 1-2.000 kr/mån med väldigt litet kapitalbehov.
Förra året blev dock inte bra, en dryg tusing i vinst på 21 genomförda affärer, men i år ska jag bli bättre.
IPO-gruppen på Nordnets Shareville tycker jag är väldigt vaken på kommande noteringar.