Optikerkedjan Synsam ska ut på börsen på Nasdaq Stockholm. Synsam Group är ett ledande livsstilsföretag inom optik och ögonhälsa i Norden. Bolaget erbjuder ett brett och innovativt utbud av produkter i fysiska och digitala butiker. Synsam erbjuder också ett flertal abonnemangstjänster samt möjligheten att virtuellt prova hela vårt glasögonsortiment i mobilen.

Synsam grundades 1968 och har sedan dess utvecklats från en grupp fristående optikbutiker till en ledande och kundorienterad omnikanal-operatör med 490 välinvesterade butiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland, och omkring 908 optiker som årligen genomför cirka 673 000 synundersökningar. Synsam anser att Bolaget konsekvent har varit en stark innovatör på den nordiska optikmarknaden inom flera områden, inklusive kundresa och digitalisering, produkterbjudande och ESG. Detta har resulterat i en attraktiv finansiell profil som karaktäriseras av hög organisk tillväxt, signifikant högre tillväxt än den bredare marknaden, kombinerat med en skalbar kostnadsbas och hög kassagenerering.

Per den 30 juni 2021 hade Koncernen 451 egenägda butiker och 39 franchisebutiker i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och på Färöarna uppdelade på rörelsesegmenten Sverige, Danmark, Norge och Finland. Koncernen är verksam under butiksnamnen Synsam och Profil Optik och riktar sig mot en bred krets av konsumenter med sitt omfattande utbud av egna varumärken av glasögonbågar såväl som varumärkesbågar samt solglasögon och sportglasögon till konsumenter inom samtliga olika prissegment.

Synsam erbjuder ett brett och innovativt utbud av produkter och tjänster inom optisk detaljhandel genom sitt Omnikanal-koncept. Produkterna utgörs av glasögon (traditionella glasögon, solglasögon och sportglasögon) och kontaktlinser från 35 externa och tio egna varumärken per den 31 december 2020. Tjänsterna som erbjuds inkluderar Synsams abonnemangstjänst för glasögon, Lifestyleabonnemanget, kontaktlinsabonnemanget samt tjänster för ögonhälsa, såsom synundersökningar. Lifestyleabonnemanget är en heltäckande tjänst som lanserades i juni 2016. Abonnemangstjänsten är uppbyggd av månatliga betalningar mot vilka kunden får tillgång till en rad olika tjänster och produkter från ett brett sortiment. Enligt Bolaget bidrar Lifestyleabonnemangstjänsten till ökad kundlojalitet och den har vuxit kraftigt sedan lanseringen till att vid sexmånadersperioden som avslutades den 30 juni 2021 utgöra 45 procent av nettoomsättningen, med abonnemangsintäkter från cirka 336 000 Lifestyleabonnenter. 

Erbjudandet

Priset på aktierna i Erbjudandet förväntas fastställas inom intervallet 46 – 56 kronor per aktie. Det slutliga priset kommer att fastställas genom anbudsförfarande. Det slutliga priset i erbjudandet kommer inte att överstiga 56 kronor per aktie. Priset förväntas offentliggöras genom pressmeddelande omkring den 29 oktober 2021. Erbjudandet består av upp till 45 000 000 befintliga aktier, vilket motsvarar 30 procent av det totala antalet aktier i Bolaget efter Erbjudandets genomförande, erbjudna av Theia Holdings, ett bolag som är indirekt majoritetsägt av CVC European Equity Fund V.

Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder Aktiebolag och C WorldWide Asset Management Fondsmaeglerselskab A/S Danmark Filial i Sverige har, under vissa sedvanliga villkor, åtagit sig att förvärva aktier i Erbjudandet för ett sammanlagt belopp om 950 MSEK. Åtagandena motsvarar sammanlagt cirka 12,4 procent av Bolagets utestående aktier efter Erbjudandets genomförande och cirka 30,9 procent av aktierna i Erbjudandet förutsatt att Utökningsoptionen och Övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo.

Du kan läsa prospektet i dess helhet här.

Hur gör jag?

Analytikerna verkar gilla Synsam. Både Dagens Industri och Affärsvärlden ger teckna-rekommendation. DI skriver bland annat att man gillar bolagets abonnemangssatsning som ökar både tillväxten och lönsamheten. Affärsvärlden ger också en teckna-rekommendation, dock inte lika övertygade: ”Enligt Bloomberg News är erbjudandet redan övertecknat. Men flera av miljardnoteringarna har varit kraftigt övertecknade och aktierna handlas ändå lägre än teckningskursen. IPO-klimatet har kylts av senaste månaden. Det går att se okej uppsida i Synsam på sikt.” Vi har även stora ankarinvesterare så som Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och C Worldwide som går in med 950 miljoner kronor. Anmälan för att teckna aktier kan ske via Nordnet, Avanza och Carnegie.

Sista teckningsdagen är 28 oktober (idag) kl 15:00 och första handelsdagen infaller den 29 oktober (fredag) 2021.

Om bolaget

Synsam uppvisar starkt resultat efter sin ...

Namn: Synsam (SYNSAM)
ISIN: SE0016829709
Senaste kurs: 46 – 56 SEK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,00%

Synsam AB (publ) är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett och hållbart Lifestyleerbjudande. Koncernen är verksam genom egenägda butiker, franchisebutiker och genom e-handelskanaler. Synsam grundades 1968 och har sedan dess utvecklats från en grupp fristående optikbutiker till en ledande och kundorienterad omnikanal-operatör med 490 välinvesterade butiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland, och omkring 908 optiker som årligen genomför cirka 673 000 synundersökningar. Synsams omfattande och innovativa produktsortiment och tjänsteerbjudande inom optisk detaljhandel har resulterat i att Synsam är det ledande företaget inom optisk detaljhandel i Sverige, nummer två i Norge, nummer två i Danmark (under varumärket Profil Optik) och nummer fem i Finland, enligt Marknadsstudien (baserat på marknadsandel under 2020).

Friskrivning: Jag äger inte några aktier i Synsam Group, men avser att teckna aktier inför börsnoteringen. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Synsam AB och Tamara Bellis

Previous articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Next articleMånadsredovisning – Oktober 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer