Är det någon skillnad mellan Freja eID BankID? Något som erfarandes under förra veckan när BankID:s tjänster gick ned i några timmar var hur många tjänster som faktiskt är beroende av att detta fungerar smärtfritt. Under driftstörningen kunde man inte att logga in på någon av storbankerna, göra Swish-betalningar eller beställa mat via Foodora eller Wolt som kräver mobilt BankID-legitimering, likaså för att verifiera betalningar i många fall från både Visa och Mastercard. Om inget annat visar detta hur sårbara delar av vårt samhälle är när allt blir digitaliserat.

Freja eID – ett alternativ till Mobilt BankID för elektronisk identifiering

Vad är Freja eID?

Freja eID är en kostnadsfri, statligt godkänd mobil e-legitimation. Freja eID kan användas som en fysisk legitimation i mobilen, för att lagra och visa Covidbevis, samt för att logga in till fler än 300+ tjänster online. I Freja eID Plus ingår ett gratis ID-skydd som meddelar dig i appen och via e-post om någon ändrar din folkbokföringsadress. Freja arbetar för en inkluderande digitalisering, genom att med kontinuerlig utveckling lansera funktioner som gör att fler kan ta del av det digitala samhället.

Freja rekommenderas även av branschorganisationen Svensk Handel som komplement till andra fysiska ID-handlingar. Samtidigt är de också den första mobila e-legitimationen som godkändes för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation, av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning.

Freja eID

BankID ägas av storbankerna

Ett problem med just BankID är att det ägs av storbankerna: dvs att de inte har några jättestora incitament att implementera andra sätt att logga in och legitimera sig. Enligt statistik från BankID själva har de drygt 8 miljoner användare – detta innebär även att mer än 1 miljon svenskar lever i så kallat digitalt utanförskap. Antingen för att de inte kan skaffa BankID (saknar svenskt personnummer), att de tillhör den äldre generationen som inte använder internet eller att man varken vill eller har råd att skaffa en smartphone. Detta är visserligen inget som Freja eID löser heller för den delen.

Freja eID vs BankID – vad är skillnaden?

Freja eID, likt BankID, fungerar som ett digitalt ID-kort som bland annat innehåller en statligt godkänd e-legitimation, ett mobilt ID-kort och funktioner för att hantera data och betalningar med samtycke. Båda tjänsterna är helt kostnadsfria och även godkända som e-legitimationer av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning.

Likt BankID, kan du ha Freja på flera olika enheter men bara upp till tre enheter, vilket gäller för både för Android och iOS enheter. När det kommer till Mobilt BankID så är det din bank som sätter begränsning på hur många enheter du kan använda samtidigt (mobiltelefoner eller surfplattor). Däremot finns Freja enbart som en mobilapp och fungerar inte på datorn, där BankID har ett säkerhetsprogram med tillhörande bankdosa. Du kan även aktivera biometrisk autentisering på både BankID och Freja. Däremot stödjer BankID ansiktsigenkänning som exempelvis Face ID, vilket Freja tycks sakna stöd för.

BankID är helt klart den vanligaste och populäraste aktören när det gäller e-legitimation – med hela åtta miljoner användare. Där har Freja enbart 500 000 användare, så de har fortfarande en lång väg kvar för att vara en likvärdig konkurrent till BankID.

Vart kan man använda Freja eID

BankID är klart vinnaren när det kommer till produkter eller tjänster där den kan användas för autentisering. Anledning är att BankID funnits betydligt längre.

Nedan kommer en utdrag av tjänster och aktörer som stödjer Freja eID:

Bank och Fintech

Här verkar det enbart vara Resurs Bank, med fem miljoner användare i Norden, som har valt Freja eID som e-legitimation. Freja har tecknat ett avtal med Coop som kommer göra det möjligt för kunder att identifiera sig med bolagets e-legitimation, samt Medmera Bank digitala tjänster. Förhoppningsvis leder detta till att fler aktörer inom betal- och banktjänster ansluter sig i framtiden.

Föga förvånande att varken Marginalen Bank eller Svea Bank inte satsar på att erbjuda Freja eID då de båda kräver BankID som inlogg men kan inte utfärda det själva – detta medför att man måste skaffa BankID via en storbank för att ens kunna skapa konton hos dessa banker. Dessa erbjuder även Swish, vilket i och för sig kräver BankID för att fungera.

Detaljhandel och e-handel

Här har vi stora aktörer så som Pressbyrån, Direkten och 7-Eleven. Även Coop har ingått i ett avtal som kommer göra att man kan legitimera sig i onlinebutiker med Freja eID:s e-tjänster. För Pressbyrån och 7-Eleven kan du idag använda Freja som fysisk ID-handling vid köp av produkter med åldergräns. Du behöver alltså inte vissa upp ditt körkort eller annan fysisk ID-handling. Det går även bra att använda QR-koden som genereras för att exempelvis hämta ut paket från PostNord sedan i höstas förra året. Har inte hunnit prova för DB Schenker eller DHL, men misstänker att det borde fungera också då de scannar enbart scannar en kod för legitimering.

Offentlig sektor

Det ser betydligt bättre ut inom den offentliga sektorn, där en rad myndigheter så som Arbetsförmedligen, Bolagsverket, Folkhälsomyndigheten, MSB, Pensionsmyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket, Transportstyrelsen, Vårdguiden (1177.se) med flera.

Kommuner

Flera kommuner använder sig av e-tjänsterna, bland annat Kalmar, Lund, Nacka, Norrköping, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Stockholms Stad och Uppsala.

Utbildning

Här hittar vi bland annat läroplattformen Vklass, SkolID by IST, eduID, SUNET, Blekinge Tekniska Högskola, Lunds Universitet med flera.

IT-leverantörer och konsultbolag

Här hittar vi ett par ledande IT-aktörer så som CGI, Compodium, eIDEasy, och TietoEvry som erbjuder lösningar som bygger på Freja eID:s tjänster för myndigheter, kommuner och privata bolag. eIDEasy har kunder så som Ramirent, Euronics och Coop Estonia.

Pension och försäkringar

Här finner vi bland annat Alecta, KPMG Sverige och minPension.

Spelbranschen

Här hittar vi spelbolagen ATG och Svenska Spel som valt att använda Freja för legitimering. I ATG-butiker kan man numera använda Freja eID för att bekräfta betalningar från sitt ATG-konto i fysiska butiker.

Vård och omsorg

Kronans Apotek och Apoteksgruppen kan du använda Freja som ID-handling för att hämta ut medicin och recept i butik. Flertal regioner, så som Region Värmland, Region Skåne, Region Sörmland, Region Halland, Region Kalmar Län och Region Gävleborg erbjuder också inloggning med Freja eID.

Andra fördelar med Freja eID

– En identitet med flera enheter – Har du en ny telefon? Med Freja eID går det enkelt att lägga till en ny enhet. Eller vill du ha din e-legitimation på flera mobiler eller surfplattor? Inga problem, du kan ha upp till tre stycken kopplade till ditt konto.
– Skydd mot ID-kapning – Freja eID Plus kommer med ett kostnadsfritt ID-skydd som meddelar dig när din adress registrerad i Skatteverkets Folkbokföringsregistret ändrats. ID-kapning är ett av de vanligaste brotten numera och kan ställa till med stor ekonomisk skada. Ofta börjar en ID-kapning med att bedragarna ändrar offrets adress.
– Ha ditt Covidbevis i mobilen – Dina vaccinationsuppgifter, testresultat och återhämtningsbevis lagras säkert i Freja eID så att du kan dela de när du behöver. Visa uppgifterna på skärmen för snabb avläsning eller låt skanna din QR-kod om det behöver sparas. Ditt Covidbevis finns tillgängligt från covidbevis.se.
– Hjälp andra med delad kontroll – Freja eID:s funktion för delad kontroll gör det möjligt för två användare att koppla sina konton så att en av er kan hjälpa den andre med hanteringen av e-legitimationen. På så sätt kan en god man, anhörig eller annan medhjälpare assistera en användare som är osäker på att hantera sin e-legitimation på egen hand.
– Godkänd för statligt kvalitetsmärke – I Sverige är Freja eID godkänd som e-legitimationen för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation, utfärdat av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning. Läs mer om kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

Har du använt Freja eID för att e-legitimera dig? Hur upplever du Freja eID? Fungerade det smärtfritt eller har du haft problem? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: XPS, Resurs Bank och Freja eID Group AB

Previous articleFredagsläsning
Next articleEvigt strul med att flytta gammal tjänstepension
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Bo Fors
Bo Fors
1 år sedan

Delar av texten verkar kopierad rakt av från https://www.resursbank.se/resurs-insights/krav-pa-id-sakerhet-och-digitalisering-gar-hand-i-hand ? Och felaktig. Ni brukar göra bättre än så här!

Lars Öberg
Lars Öberg
7 månader sedan

För drygt två år sedan skaffade jag Freja eID Plus. Det var en aning krångligt själva anskaffandet och auktoriseringen.
Funktionen är utmärkt med många faciliteter som t.ex. Bankid saknar. Det enda som fortfarande är ett minus är att alldeles får få företag och organisationer inom den privata marknaden skaffat denna mer kostnadseffektiva lösningen på säker identifikation.
Jag rekommenderar att många fler privatpersoner skaffar denna kostnadsfria och till banker obundna och säkra digitala ID!