Jag har tidigare på bloggen nämnt att jag investerat i kryptotillgångar sedan lång tid tillbaka. Jag ser detta som en alternativ investering – en möjlig tillgångklass och komplement till mitt långsiktiga sparande i fonder och aktier. I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad kryptovalutor är för något, lite om tekniken bakom, hur dessa tillgångar kan används samt hur man kan få exponering mot kryptotillgångar.

Observera att detta inlägg ska inte ses som ekonomisk rådgivning! Kryptovalutor är extremt volatila och kan både stiga och sjunka enormt i värde. Läs på och gör alltid din egen bedömning innan du investerar dina pengar!

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor, också kallat för kryptotillgångar, är en decentraliserad digital eller virtuell valuta. Tanken är att man ska kunna utföra betalningar över nätet snabbt och säkert oberoende av en central aktör, exempelvis en bank. Dessa kallas just för kryptovalutor eftersom alla transaktioner skyddas av kryptografi. De största kryptovalutorna, när detta inlägg skrevs, är Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Solana och Cardano.

Vad är en blockkedja?

Blockkedja, eller blockhain teknologi som de heter på engelska, är den underliggande tekniken som bland annat Bitcoin och flera andra kryptovalutor bygger på. Enkelt förklarat kan det likställas med en distribuerad databas som inte går att radera. Den stora skillnaden från en traditionell databas är att blockkedjan och dess information är spridd över tusentals datorer (noder), vilket gör det nästintill omöjligt att förfalska informationen. Alla har alltså en kopia av samma digitala blockkedja.

Fördelarna med detta upplägg blir:

– Säkrare transaktioner
– Svårare att förfalska informationen
– Färre mellanhänder
– Mer effektiva arbetsflöden

Det finns flera områden där blockkedjor skulle kunna används och förmodligen kommer att ha stor påverkan i framtiden. Exempelvis kan myndigheter använda blockkedjeteknik för att hantera administration och kunna verifiera identiteter snabbt och säkert. Inom sjukvården skulle man kunna hantera t ex patientjournaler, provresultat eller annan känslig information anonymt och dela det mellan olika instanser.

Vad är brytning?

Brytning, eller mining som det heter på engelska är metoden som de flesta kryptovalutor använder för att upprätthålla säkerheten i blockkedjan, dvs det som ligger till grund för valutan. Brytningsprocessen är väldigt komplex men kan kortfattat beskrivas som att nya kryptovalutor ”utvinns” genom att datorer med slumpmässiga gissningar försöker hitta lösningen till ett eller flera kryptografiska problem. Dessa behövs för att verifiera och lägga till nya block av transaktioner som sedan lagras i blockkedjan. Den dator som först lyckas hitta den här lösningen till ett nytt block belönas med ett antal nya kryptovalutor från den pott som fortfarande inte är utvunna.

Hur investerar man i kryptovalutor?

Det lättast sättet att få lite exponering mot kryptovalutor är via din nätmäklare, exempelvis Nordnet eller Avanza. Där kan du enkelt köpa och sälja certifikat eller aktier som är exponerade mot kryptovalutor. Observera att du inte äger varken Bitcoin eller Ethereum när du handlar dessa certifikat – utan enbart exponerad mot den underliggande tillgången. Målsättningen för dessa certifikat är att följa utvecklingen av priset på Bitcoin eller Ethereum.

Väljer du att äga kryptovalutor direkt, dvs den faktiska digitala valutan, kan du göra detta via en kryptovalutabörs. Exempel på dessa är Binance, Coinbase, Kraken och Bitstamp. Det finns även svenska aktörer Safello och Trijo där du kan logga in med BankID och betala enkelt med Swish eller Trustly. Det är dock inga tjänster jag själv har provat.

Hårdvarauplånbok Ledger Nano X från franska Ledger SAS

Om du väljer det sistnämnda alternativet bör du även kika närmare på hur du säkrar dessa kryptotillgångar, genom att exempelvis använda en hårdvaruplånbok. Detta kan likställas till ett fysiskt valv som du sedan kopplar via USB till din dator eller mobiltelefon för att göra transaktioner. Dessa har en rad säkerhetsfunktioner för att skydda dina digitala valutor och att förhindra att någon kommer över dem. Exempel på dessa är Ledger och Trezor.

Varför ska man använda en hårdvaruplånbok? Till skillnad från att lämna dina virtuella valutor på en kryptovalutabörs eller webbplånbok, så finns det risk att dessa blir hackade, att du råkar ut för skadlig programvara eller nätfiske som gör att förövare kommer över dina inloggningsuppgifter.

Vilka kryptotillgångar kan man köpa hos en nätmäklare?

Vad kan du handla för kryptovalutor på exempelvis Avanza eller Nordnet? En snabb sökning kunde jag hitta följande digitala valutor:

– Bitcoin (BTC)
– Ethereum (ETH)
– Cardano (ADA)
– Solana (SOL)
– Litecoin (LTC)
– Polkadot (DOT)
– Bitcoin Cash (BCH)
– Stellar Lumens (XLM)
– Tezos (XTZ)

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är den första decentraliserade digitala valutan, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto, vars syfte är att möjliggöra betalningar över hela världen utan mellanhänder som banker eller kortföretag. Till skillnad från andra valutor så är det inget land eller centralbank ligger bakom Bitcoin. Det finns bara en bestämd mängd Bitcoin i världen som kan brytas, nämligen 21 miljoner. I dagsläget har man utvunnit drygt 17 miljoner Bitcoins. Därför sätts värdet på valutan helt och hållet av den efterfrågan som finns på marknaden. Likt andra valutor finns det därför heller ingen garanti för att Bitcoin i framtiden har samma värde som det har idag.

Köpa Bitcoin hos Nordnet

Om du vill köpa Bitcoin hos Nordnet så finns följande produkter:
– Bitcoin XBTBitcoin XBTEBitcoin ZERO SEK VAL21Shares Bitcoin Single (ABTC)
ETC Issuance BTCetc - Physical Bitcoin (BTCE)
– Invesco Physical Bitcoin (BTIC)
– WisdomTree Bitcoin (WBIT)

Köpa Bitcoin hos Avanza

Om du vill köpa Bitcoin hos Avanza så finns följande produkter:
– Bitcoin XBTBitcoin XBTEBitcoin ZERO SEK VAL21Shares Bitcoin ETP (ABTC)
– ETC Issuance BTCetc - Physical Bitcoin (BTCE)
– WisdomTree Bitcoin (WBIT)

Vad är Ethereum?

Ethereum är världens näst största blockkedja tillåter lagring och överföring av data genom användning av så kallade smarta kontrakt. Smarta kontrakt är avtal med fördefinierade krav och regler som används mellan två eller flera parter så att en tredje part inte behöver vara involverad. Som andra blockchains har Ethereum en inbyggd kryptovaluta som heter ether (ETH).

Köpa Ethereum hos Nordnet

Om du vill köpa Ethereum hos Nordnet så finns följande produkter:
– Ethereum XBTEthereum XBTEEthereum ZERO SEK VAL21Shares Ethereum Single (AETH)
– CoinShares Physical Ethereum (CETH)
– WisdomTree Ethereum (WETH)

Köpa Ethereum hos Avanza

Om du vill köpa Ethereum hos Avanza så finns följande produkter:
– Ethereum XBT
Ethereum XBTE
Ethereum ZERO SEK VAL
21Shares Ethereum Single (AETH)
ETC Issuance ETHetc - Physical Ethereum (ZETH)
WisdomTree Ethereum (WETH)

Vad är Solana?

Solana är ett blockkedjenätverk som är särskilt känt för snabba transaktioner och hög dataöverföring. Solana hanterar alltså direkt ett av de största problemen med blockkedjetekniken – skalbarheten. Användarna kan betala sina transaktionsavgifter och interagera med smarta kontrakt med SOL, nätverkets inhemska kryptovaluta.

Köpa Solana hos Nordnet

Om du vill köpa Solana hos Nordnet så finns följande produkter:
– Valour Solana (SOL) SEK21Shares Solana ETP (ASOL)
ETC Issuance SOLetc - Physical Solana (ESOL)

Köpa Solana hos Avanza

Om du vill köpa Solana hos Avanza så finns följande produkter:
– Valour Solana (SOL) SEK

Vad är Cardano?

Cardano är en decentraliserad blockkedja som driver den digitala kryptovalutan Ada. Plattformen påminner om Ethereum och har ett stort fokus på säkerhet genom en arkitektur med flera lager. Cardano är det första blockchain-projektet som har skapats utifrån en vetenskaplig filosofi och som bygger på granskad akademisk forskning.

Köpa Cardano hos Nordnet

Om du vill köpa Cardano hos Nordnet så finns följande produkter:
– Valour Cardano (ADA) SEK21Shares Cardano ETP (ADAA)
– ETC Issuance ADAetc - Physical Cardano (RDAN)

Köpa Cardano hos Avanza

Om du vill köpa Cardano hos Avanza så finns följande produkter:
– Valour Cardano (ADA) SEK

Varför investera i kryptotillgångar på Avanza eller Nordnet?

Främsta anledningen att investera i dessa tillgångar via din nätmäklare är att du slipper rapportera dina vinster eller förluster till Skatteverket – speciellt ifall du handlar dessa på ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkringskonto (KF). Du slipper även krångla banköverföringar eller skicka över kopior på pass eller körkort för att bekräfta din identitet hos utländska kryptovalutamäklare. Dock är det förmodligen lättare idag via någon av de svenska alternativen, så som Safello eller Trijo.

Nackdelar med att handla kryptovalutor hos nätmäklarna

Den största nackdelen är att du är begränsad till att handla med dessa produkter under nätmäklarnas ordinarie öppettider – handlar du och äger dina kryptovalutor direkt via en kryptovalutabörs kan du köpa och sälja dygnet runt alla dagar och hela året, inklusive helgdagar.

Hur gör jag själv?

Som jag nämnde inledningsvis äger jag kryptotillgångar sedan en tid tillbaka. Första gången jag köpte kryptovalutor var 2017 och via kryptobörsen Bitstamp. Jag äger dessa tillgångar direkt och förvarar det i en hårdvaruplånbok från Ledger. Merparten har jag tyvärr inte behållit, utan det har sålts av successivt genom åren. Jag har även spekulerat i flera olika kryptovalutor förr, men numera äger jag enbart Bitcoin och Ethereum. Skulle jag idag investera i kryptotillgångar skulle jag välja att göra det via en nätmäklare, främst för att jag kan välja ISK eller KF-konto och slipper därmed betala vinstskatt och hålla på med deklarationen vid försäljning eller byte mellan olika tillgångar.

Äger du några kryptotillgångar? Eller håller du dig långt borta från dessa pga volatilitet eller spekulationen? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Nordnet och Trijo SE, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger visa produkter som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Dmitry Demidko, Behnam Norouzi, Executium , Ledger SAS och Cedrik Wesche

Previous articleVinterns cashback-erbjudanden
Next articleFredagsläsning & Gott Nytt År!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer