Många av oss känner ett oförklarligt behov av att hålla oss uppdaterade hela tiden. En del hänger med i nyheterna, med vad som händer i vår bransch och med vad som händer med våra vänner. Vi kollar på TV och Netflix, surfar på diskussionsforum eller Reddit, kollar vårt Facebook-, Instagram- eller Twitter-flöde, följer vad som händer på våra favoritbloggar. Flera spenderar många timmar om dagen på att konsumera information, och vi intalar oss själva att det beror på att vi vill hålla oss uppdaterade. Uppdaterade på vad som händer i omvärlden eller dina vänner och bekanta. Har du någonsin stannat och ställt dig frågan varför? Vad ligger bakom viljan att konstant hålla koll på allting?

Det är rädslan för att missa något som tvingar oss. FOMO. Det förbrukar så mycket av vår tid att det tillslut äter upp oss. Om du tänker efter på vad du egentligen vinner på att hålla dig uppdaterad med all denna informationen. Hur hjälper det dig att leva ett meningsfullt liv? Eller spendera mer tid med dina nära och kära? Förmodligen gör det raka motsatsen. Hur många gånger har du gått på middag och sett otaliga personer sitta som limmade på sina telefoner, istället för att kommunicera med personen som sitter framför dem? Denna besatthet av att hålla sig steget före hindrar oss från att leva livet. Så varför gör vi det fortfarande?

Vad är FOMO?

FOMO är en förkortning av det engelska ordet Fear Of Missing Out, vilket kan innebära en rädsla eller svår stress om att gå miste om någonting. Det kan vara allt från vad som händer med nära och bekanta, vänner eller sensationella händelser i omvärlden. Fenomenet tas ofta upp i samband med diskussioner om de negativa psykologiska effekter som exempelvis sociala medier har på oss. FOMO kan lätt få oss att känna oss utanför och misslyckade. Särskilt när vi jämför oss med andra. Vi känner oss därför pressade att göra något åt situationen. Ibland känns den bara som en rastlöshet som inte riktigt går att bota.

FOMO används även i börsrelaterade sammanhang, där man istället pratar om rädslan att missa goda investeringsmöjligheter, varav man konstant loggar in på börsmäklarens app för att konsumera de senaste bolagsanalyserna och rapporterna. Anledningen till att FOMO pratas om speciellt mycket i dessa sammanhang är att detta är aktiviteter som verkligen stimulerar den delen av hjärnan.

Tips för hur man bryter sig loss från FOMO

– Undersök dina rädslor. Tänk på förra gången någon checkade in med dig på de senaste nyheterna och tänk på när någon skrattade åt dig för att du inte kände till aktuella händelser. Rädslan för att verka vara okunnig.
– Rädslan för att dåliga saker kommer att hända oss. Om något riktigt dåligt skulle hända, kommer nyheterna att hitta sin väg till dig. Du bor inte i en grotta. Någon kommer så småningom att hitta ett sätt att berätta vad som har hänt. Vet inte hur många gånger jag har hört ”Hörde du om vad som hände?” från både vänner och kollegor.
– Rädslan för att missa en möjlighet. Detta är verklig möjligt. Men livet är en resa, och du kommer aldrig lyckats att ta varje chans under resans gång. Fokusera istället på alla livserfarenheter som du missar eftersom du är så besatt av att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna eller investeringsmöjligheterna.
– Vi kan verka okunniga. Hur ofta skrattar personer åt dig för att du inte vet något, eller frågar dig om dagens händelser? Visst kan det hända, men är det verkligen något att bry sig om? Låt andra drivas av detta behov och fokusera på saker som du faktiskt bryr dig om, inte vad andra tror är viktigt.

Genom att begränsa din exponering för nyheterna kommer du att börja skapa riktiga kontakter med människor. Du är fri att fokusera på att göra det som gör dig lycklig. Istället för att titta på människors foton. Träffa vänner i verkliga livet. Istället för att fokusera på aktuella händelser hela tiden, läs en bok eller lär dig något nytt.

Nu säger jag inte att du borde sluta läsa nyheter helt och hållet. Nyckeln som vanligt är måttlighet – allt med måtta. Genom att testa dina rädslor kommer du att inse vilka av dem som är ogrundade, och du kan börja anpassa din konsumtion av aktuella händelser, sociala medier och de senaste börsnyheterna.

Vill du ha tips om hur du hittar balans i ditt digitala liv kan du läsa den här artikeln.

Hur gör du för att undvika FOMO? Har du några egna knep för att bryta dig loss från att tvångsmässigt hålla dig uppdaterade hela tiden? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Sasha FreemindUnsplash

Previous articleInvestera i råvaror 
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Att bryta sig loss från FOMO […]