Att leva enklare och spara pengar

”Hemligheten med lycka finns inte att söka efter mer, utan att utveckla förmågan att vara nöjd med mindre.”

–Sokrates

Citatet ovan tycket jag beskriver min syn på minimalism och ägodelar rätt bra. För oss handlar minimalism om att bli av med onödiga saker – saker som varken ger oss glädje eller gör vårt liv rikare. Att välja bra kvalitet framför kvantitet. Det är därför vi är så engagerade med att rensa hemma, sälja saker på köp & sälj-sidor som Tradera eller på lokala Facebook-grupper. Det är klart att vi kunnat spara betydligt mer ifall vi inte ens köpt den där prylen eller kläderna bara för att det var rea! 🙂

Vår strävan efter att leva enklare handlar om att leva ekonomiskt men inte snålt. Vad betyder det? Att klara sig på lite pengar innebär inte att man vi behöver leva på hårt bröd och vatten (bli såkallade knäckebrödsmiljonär) för att uppnå FIRE långt innan pensionsålder. Om du inte vill snåla med matutgifterna och äta din utelunch varje dag är det helt upp till dig personligen har vi inget emot att lyxa till det lite genom att beställa hem mat från en lokal restaurang då och då. Speciellt i dessa tider.

Vi har heller inget intressse av att göra oss av med allt vi äger. Inte heller att begränsa oss till att leva enbart med 100 saker som blev ett populärt fenomen med författaren Dave Brunos The 100 Thing Challenge. Det vi däremot vill är att prioritera det som gör oss lyckliga och ger oss mer energi. Att sluta med dåliga vanor och växla ned konsumtionstakten.

Ett viktigt steg i processen är att fundera hur ens liv blir enklare med mindre saker? För somliga handlar det om att minska vardagsstressen och att kunna slappna av genom att släppa sina prylar. För andra kan det vara mer tid att spendera med familj och vänner. Eller för att kunna spara och investera dina pengar och istället uppnå ekonomisk frihet. Med ett tydligt mål i sikte blir det mycket lättare att uppnå det.

life is beautiful LED signage

Tre steg till ett mer minimalistiskt liv

1. Inse att du redan har tillräckligt med prylar.

Ta vara på det du redan har och försök att avstå från att göra nya inköp. Försök att inte jämföra dig med andra. Det finns alltid andra människor som har mer pengar än dig. Eller mer pengar att spendera för den delen. Prylar tar både tid och energi från annat som är viktigt i livet.

2. Skala bort saker som inte är viktigt eller ger dig glädje.

Börja smått och gör dig av med sådant du inte behöver längre. Kanske ett rum i taget. Eller varför inte verkligen gå igenom garderoben eller förrådet? Du kan säkerligen hitta massor med prylar du sparat genom åren, ärvt från dina föräldrar eller släktingar. Saker som du känner är ”bra att ha” – men i slutändan aldrig kommit till någon användning. Istället för att samla damm kan du sälja eller skänka det så att någon annan får glädje av det. Plus att du får en liten slant också!

3. Undvik att köpa saker du inte verkligen behöver.

Tänk efter en extra gång innan du köper något nytt (eller begagnat för den delen) – behöver jag verkligen den här prylen? Uppfyller den ett syfte? Varför vill jag ha den? Jag gillar att lägga det på en lista i några veckor. Om jag fortfarande vill ha det köper jag den, annars avstår jag. På så sätt undviker jag att impulsköpa saker jag inte har behov av – och sparar pengar samtidigt!

Pengar och lycka går inte alltid hand i hand – i många fall handlar det om hur du använder pengarna: att spendera sina pengar på lyx och nya prylar ger ingen varaktig lycka. Det slutar aldrig. Du får en kick av köpa saker som du i slutändan inte behöver. Det handlar om att uppskatta sin tillvaro och sträva efter något bättre, exempelvis att kunna bestämma själv över sin egen tid och komma loss från ekorrhjulet.

Källa: Becoming Minimalist och The Minimalists

Läs också:

Digital Cleansing – varför jag slutar använda sociala medier
En bättre smartphone upplevelse med uppmärksamhetsmotstånd
Konsten att leva enkelt – var nöjd här och nu

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Sarah Dorweiler och Katarzyna Grabowska