Citatet nedan tycker jag beskriver min syn på minimalism och ägodelar rätt bra. För oss handlar minimalism om att bli av med onödiga saker – saker som varken ger oss glädje eller gör vårt liv rikare. Att välja bra kvalitet framför kvantitet. Att kunna leva enklare och spara pengar på samma gång. Det är därför vi är så engagerade med att rensa hemma, sälja saker på köp & sälj-sidor som Tradera eller på lokala Facebook-grupper. Det är klart att vi kunnat spara betydligt mer ifall vi inte ens köpt den där prylen eller kläderna bara för att det var rea! ?
”Hemligheten med lycka finns inte att söka efter mer, utan att utveckla förmågan att vara nöjd med mindre.”
–Sokrates
Målet är att leva enklare men samtidigt kunna leva ekonomiskt och inte snåla. Vad betyder det? Att klara sig på lite pengar innebär inte att man vi behöver leva på hårt bröd och vatten (bli såkallade knäckebrödsmiljonär) för att uppnå FIRE långt innan pensionsålder. Om du inte vill snåla med matkostnaderna och äta en utelunch varje dag är det helt upp till dig. För att klargöra har vi inget emot att lyxa till det lite genom att beställa hem mat från en lokal restaurang. Inte desto mindre i dessa tider.
Å andra sidan har vi inget intresse av att göra oss av med allt vi äger. Det är inte intressant för oss att begränsa oss till att leva enbart med 100 saker som blev ett populärt fenomen med författaren Dave Brunos The 100 Thing Challenge. Följden blir att vi prioriterar det som gör oss lyckliga och det som ger oss mer energi. Att sluta med dåliga vanor och växla ned konsumtionstakten.
En effekt av detta är att fundera hur ens liv blir enklare med mindre saker. För somliga handlar det om att minska vardagsstressen och att kunna slappna av genom att släppa sina prylar. För andra kan det vara mer tid att spendera med familj och vänner. Eller för att kunna spara och investera dina pengar och istället uppnå ekonomisk frihet. Med ett tydligt mål i sikte blir det mycket lättare att uppnå det.
Tre steg till att leva enklare och få ett mer minimalistiskt liv
1. Inse att du redan har tillräckligt med prylar
Ta vara på det du redan har och försök att avstå från att göra nya inköp. Försök att inte jämföra dig med andra. Det finns alltid andra människor som har mer pengar än dig. Eller mer pengar att spendera för den delen. Prylar tar både tid och energi från annat som är viktigt i livet.
2. Skala bort saker som inte är viktigt eller ger dig glädje
Börja smått och gör dig av med sådant du inte behöver längre. Kanske ett rum i taget. Eller varför inte verkligen gå igenom garderoben eller förrådet? Du kan säkerligen hitta massor med prylar du sparat genom åren. Ärvt från dina föräldrar eller släktingar. Saker som du känner är ”bra att ha”. Istället för att samla damm kan du sälja eller skänka det så att någon annan får glädje av det.
3. Undvik att köpa saker du inte verkligen behöver
Tänk efter en extra gång innan du köper något nytt (eller begagnat för den delen). Behöver jag verkligen den här prylen? Uppfyller den ett syfte? Varför vill jag ha den? Jag gillar att lägga det på en lista i några veckor. Om jag fortfarande vill ha det köper jag den. Annars avstår jag. På så sätt undviker jag att impulsköpa saker jag inte har behov av. Resultatet blir att jag sparar mer pengar samtidigt!
Uppskatta din tillvaro
Sammanfattningsvis så går inte alltid pengar och lycka hand i hand. I många fall handlar det om hur du använder kapitalet: att spendera sina pengar på lyx och nya prylar ger ingen varaktig lycka. Det slutar aldrig. Det handlar om att uppskatta din tillvaro och sträva efter något bättre, exempelvis att kunna bestämma själv över sin egen tid och komma loss från ekorrhjulet.
Källa: Becoming Minimalist och The Minimalists
Läs också
– Digital Cleansing – varför jag slutar använda sociala medier
– En bättre smartphone upplevelse med uppmärksamhetsmotstånd
– Konsten att leva enkelt – var nöjd här och nu
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Sarah Dorweiler och Katarzyna Grabowska från Unsplash