”Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.”

The Buddha

Ett av det svåraste uppgifterna som en minimalist är att lära sig att släppa taget. Varför? Att släppa taget om våra prylar är inte lätt. Under större delen av våra liv har vi tränat oss själva att att tro att genom konsumera och äga fysiska saker ger oss värde.

Om du tror att du är summan av alla dina kläder och prylar, så är det den du kommer att vara. Att lära sig att släppa taget är en fantastisk befrielse. Men eftersom det är en känslomässig ansträngning blir det inte lika lätt. Det är inte lika lätt som att sätta upp ett månadssparande som drar pengar från lönekontot varje månad. När allt kommer omkring har vi förmodligen spenderat otaliga summor pengar på våra prylar, och även kläder som inte passar oss länge. Vi övertalar oss själva att vi kanske kommer börja träna igen och gå ned i vikt i framtiden.

Att släppa taget

Nyckeln är att lära sig att släppa det förflutna och sluta oroa sig för framtiden. Bara nuet spelar roll. Ja, vi kan lära oss av våra tidigare misstag och planera för framtiden, genom att exempelvis spara och investera pengar för att uppnå FIRE. Vi lär oss om nuet, om hur vi ska leva i nuet. Det är viktigt att förstå att du kan bara ändra det som sker idag – när du förstår det kan du frigöra dig från oron från det förflutna och framtiden.

Så här gör du:

Fokusera på nuet. Sluta oroa dig för missade möjligheter tidigare och njut av det du har för stunden. Fokusera på att leva just nu.
Sluta oroa dig för framtiden. Framtiden har inte kommit ännu, och vi vet inte vad den kommer att ge heller. Att hela tiden oroa sig för saker som inte skett är slöseri med både tid och energi. Dock är det viktigt att förstå att det är skillnad mellan att planera för framtiden och att oroa sig för framtiden.
Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Även om det kan känns tvärtom är det fullt möjligt att njuta av livet med mindre. Det gäller att hitta sin egen balans. Att konsumera medvetet på det du älskar. Att ha några få kläder av hög kvalité är bättre än en full garderob fylld med klädesplagg som man köpt på impuls eller diverse reor.

Låt inte det förflutna och framtiden styra din lycka. Det krävs lite övning för att lära om oss det vi lärt oss själva i fler års tid. Men det är fullt möjligt och när du väl tagit det första steget. När du gör det är känslan av att vara fri från fysiska prylar något som du kommer att komma ihåg under lång tid framöver.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Brandon Romanchuk and Jose Luis Sanchez Pereyra

Previous articleTruecaller IPO börsnotering
Next articleFlat Capital IPO börsintroduktion
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer