I det här inlägget tänkte jag gå in på ett koncept jag nyligen stötte på från boken I Will Teach You To Be Rich av Ramit Sethi. Det kallas för conscious spending, ungefär medveten konsumtion eller spenderande på svenska. Du behöver inte offra allt för att bli ekonomiskt fri – det handlar om att spendera dina pengar smartare så att du kan spara mer. Conscious spending innebär att du bestämmer vad dina pengar är värda (och din tid) och vad du vill spendera det på. Att vara bekväm med dina kostnader – och att inte känna sig skyldig.

Den stora frågan ligger i: vad vill jag spendera pengar på och vad måste jag spendera pengar på? Det kanske inte är så självklart som man kan tro. Många grejer som man tycker att man måste ha är egentligen inget mer än en självvald livsstil. Måste du spendera pengar på nya kläder varje månad eller den senaste mobilen som Apple släpper varje år? Förmodligen inte. Men att uppnå ekonomisk frihet handlar inte om att du ska säga nej till allt i livet, utan att spendera pengar på det du faktiskt älskar. Du behöver inte snåla med allt eller leva på knäckebröd för att bli ekonomiskt fri.

”Everyone teaches you how to save money, but almost no one tells you how to spend it.”

Ramit Sethi, I Will Teach You To Be Rich

Vad är conscious spending?

Conscious spending handlar inte om att begränsa oss till de saker vi gillar och tycker om, utan om en ökad medvetenhet om våra konsumtionsvanor. Det handlar om att tänka två gånger över våra utgifter och göra en bedömning om de faktiskt ligger i linje med våra ekonomiska mål eller inte. I grunden handlar det helt enkelt om att att kunna motivera sina köp, både stora och små.

Hur kan vi spendera medvetet?

Trots att det kan låta kontraproduktivt kan det ibland vara värt att spendera mer pengar i början för en pryl eller tjänst. Exempelvis om du köper en billig laptop vilket senare visar sig inte uppfylla dina krav då den är långsam och har en dålig skärm. Då hade det varit bättre att du spenderat lite mer pengar på en dyrare och bättre modell som sedan håller längre – du sparar då pengar långsiktigt genom att inte behöva byta ut din dator lika ofta.

Ska man ha en budget då?

Att ha en budget är ett bra sätt att bli medveten om ens faktiska kostnader och utgifter. Men låt oss inse att de flesta av oss inte blir jättemotiverande av att slaviskt följa en budget. En budget är ganska tråkig. Och ofta så kommer det inte att fungera.

Grunden som Sethi beskriver är en enkel budgetering. När du avsatt en del av lön för dina utgifter, lån och sparande, framförallt ett regelbundet månadssparande, behöver du inte oroa dig över hur mycket du kan spendera på en dag. Du kan ta den den där latten utan att känna ångest ifall det får dig att må bra. I slutändan kommer det inte göra en jättestor skillnad rent ekonomiskt. Det som blir över efter allt kostnader är det du kan spendera på nöjen eller annat som gör dig lycklig.

”I’m not going to bake you cookies and coddle you. A lot of your financial problems are caused by one person: you. Instead of blaming ’the economy’ … for your financial situation, you need to focus on what you can change yourself.”

Ramit Sethi, I Will Teach You To Be Rich

Hur ser du på konsumtion och att spendera pengar? Är det satsa allt på ekonomisk frihet först eller tycker du det finns rum för annat också? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

PRIVATEKONOMI
I Will Teach You to Be Rich
Ramit Sethi
352 sidor
ISBN 9781529306583

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Mayur Gala

Previous articleVårens aktuella cashback-kampanjer
Next articleHemnet IPO: Tecknar aktier inför börsintroduktionen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer