Efter att ha läst ett boktips från HerrIGMR har jag slukat Digital Minimalism av Cal Newport – väldigt inspirerande och ögonöppnande! Tidigare har jag inte reflekterat över den här biten av mitt liv utan enbart fokuserat på den ekonomiska delen. Men nu ska det bli ändring minsann! ?

“Digital Minimalism A philosophy of technology use in which you focus your online time on a small number of carefully selected and optimized activities that strongly support things you value, and then happily miss out on everything else.”

Cal Newport, Digital Minimalism

Jag har nu beslutat att inaktivera alla mina sociala medier: Facebook, Youtube, och Instagram. Jag märker att jag spenderar väldigt mycket tid på dessa tjänster. Så fort det plingar till i telefon sträcker sig handen ditt instinktivt. Precis som en drog nästan! Kanske för att jag är rädd för att missa något. Men vad spelar det för roll egentligen?

För många år sedan var jag väldigt aktiv på Twitter och hade drygt 2 500 följare som mest (och följde själv ca en tiondel användare tillbaka). Jag lyckades bygga upp detta genom att vara väldigt aktiv, interagera och posta regelbunda och intressanta artiklar inom min niche. Detta var INTE inom finans eller privatekonomi för er som undrar ?

Vad jag märkte efter ett par år var hur mycket tid detta tog upp! Jag spenderade timmar på att leta efter material och schemalägga inläggen, svara på meddelanden och delta i diskussioner – efter ett tag så började de kännas som ett extrajobb! Fast jag fick inte något betalt för det. Nu var detta visserligen mer än sju år sedan jag aktivt använde Twitter, eller åtminstonde skrev ett nytt inlägg!

Nedan kommer lite tips hur du kan förenkla ditt online liv:

Tips för att komma igång med digital minimalism

– Känn till vart du slösar tid. Använd Time Tracker för att lista ut vart du spenderar mest tid när du surfar. Första steget att använda din tid optimalt är att känna till vart du slöser mest tid ?
– Ta bort sociala medier. Finns egentligen ingen mening att använda alla sociala medier som finns. Behåll enbart dem du använder mest och tycker om. Ifall du känner dig riktigt extrem, ta bort din Facebook profil helt och stäng ditt Twitter-konto. Vill du vara mindre extrem kan du bara inaktivera kontot istället.
– Inaktivera bokmärkesfältet. Dölj eller ta bort bokmärksefältet helt! Nästa gång du vill strösurfa på YouTube måste du skriva det manuellt.
– Blockera hemsidor. Svartlista hemsidor som inte är superviktiga eller nödvändiga för din produktivitet. För Mac-användare kör programmet SelfControl; för Windows-användare, kör Cold Turkey; kör du Chrome OS kan du använda StayFocused.
– Avfölj eller sluta följa. Ifall en person eller grupp inte tillför något till ditt flöde eller du inte längre är intresserat för dig, sluta följ dem! När du slutar att följa någon visas inte den personens inlägg i nyhetsflödet, men du är fortfarande vän med dem i vilket fall.

“Simply put, humans are not wired to be constantly wired.”

Cal Newport, Digital Minimalism

Hur gör du med sociala medier? Funderar du också på att göra en digital cleansing? Eller känner du att du hittat balansen? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

RÅDGIVNING
Digital Minimalism : Choosing a focused life in a noisy world
Cal Newport
304 sidor 
ISBN 9780241453575

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Bokus, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon köper böcker via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Carl Heyerdahl

Previous articleInvestor lämnar portföljen
Next articleHur ser min investeringsfilosofi ut?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Ibland gör man rätt IGMR
Ibland gör man rätt IGMR
3 år sedan

Underbart att du hittade den boken! Den har verkligen förändrat mitt liv till det bättre och är en av mina topp tre böcker inklusive Your money or your life samt Art of frugal hedonism.

Sparpatrullen
Sparpatrullen
Svar till  Ibland gör man rätt IGMR
3 år sedan

Hej IGMR!
Kul att du tittar förbi och kan inte annat än instämma att en del förändringar skett efter att ha läst den ?
Ska definitvt kolla in dina andra förslag också – tack för kommentaren!
//Sparpatrullen

trackback
3 år sedan

[…] utföra panelerna på datorn i samband med att jag uppdaterar bloggen – detta som en del av min såkallade Digital Cleansing där jag försöker minska mitt använade av mobilen och sociala medier framförallt. Annars blir […]

trackback
3 år sedan

[…] till prylar och ny teknik. Jag har tidigare skrivit om just digital minimalism och varför jag inte använder sociala medier. Så varför har jag gjort detta? Till stor del tack vare att ha läst boken Digital Minimalism av […]

Atlas Investo
Atlas Investo
2 år sedan

Hej Sparpatrullen!
Har inte läst Newport men han verkar spännande! Jag har inte heller några sociala medier och har inte haft det på många år. Det är befriande. Precis som du beskriver det upptar dessa medier allt för stor tid av människors liv och man kan undra "Vad det är för behov dem fyller hos oss?". Bekräftelse? Gemenskap? Bot mot ensamhet? Sociala medier som FB, Instagram och Twitter har säkert en fullt rimlig roll att spela i vårt samhälle. Vissa har det ju dessutom som en inkomstkälla och som ren försörjning men dessa personer är ju långt ifrån någon majoritet. Jag tror på sikt att "Digital Minimalism" kan komma att göra ett segertåg över Jorden. När pendeln en dag vänder. För allt har ett slut, eller åtminstone minskande dragningskraft. Högst sannolikt gäller det även för sociala medier. Lägger till dig i min blogglista och önskar dig lycka till på din väg mot frihet.
Med vänlig hälsning,
Atlas Investo
atlasinvesto@gmail.com