Jag har tidigare skrivit på bloggen att det svåraste är att att komma igång med ett sparande, utan att konsekvent fortsätta med samma sparstrategi oavsett hur börsen mår. Detsamma gäller även för att upprätthålla en digital minimalistisk livsstil.

Nyckeln till att hålla sig borta från alla dessa tjänster som kräver din uppmärksamhet är att istället fylla den tiden med andra, mer meningsfulla aktiviteter. Men det är lättare sagt än gjort – speciellt ifall man redan tillbringat större delen av sitt liv med att bläddra, trycka och svepa bort saker på mobilen.

För att hjälpa dig att återuppbygga din nyfikenhet i icke-tekniskt drivna tidsfördriv beskriver Cal ett antal sätt att stödja din nyfunna digitala liv:

Tips för att upprätthålla en digital minimalistisk livsstil

– Tillbringa tid ensam. Ensamhet – både fysiskt och mentalt – är viktigt för att tänka klart och få klarhet. Istället för att känna FOMO (eng. Fear Of Missing Out) i sociala medier, försöka att lämna din telefon hemma med du tar en promenad eller går ett kortare ärende.
Klicka inte på gilla-knappen. Sociala medier och digital kommunikation har blivit lite som snabbmat – lätt att konsumera men har väldigt lite näringsvärde 😀 För att bekämpa detta föreslår Newport att försöker begränsa dessa verktyg. Det betyder inte att du inte kan hålla kontakten med vänner eller familj. Likväl behöver du inte klicka på ”gilla”-knappen eller låta dig vara tillgänglig så fort det kommer en notis.
Återta fritiden. En av anledningarna till att vi lutar oss så starkt mot digital teknik är att vi har förlorat våra fritidssysselsättningar. Saker som vi gör för att kunna koppla av eller enbart för nöjes skull. Det är lättare att bläddra genom mobiltelefonen än att läsa en bok. Prova att återta fritiden för icke-digitala uppgifter som du tycker om eller vill prova på.
Gör uppmärksamhetsmotstånd. Du behöver inte använda alla funktioner på din telefon eller ständigt vara ansluten till sociala medier. Detta är något jag själv gör genom att göra min smartphone till en så kallad ”dumtelefon”. Som Newport skriver ger sig digitala minimalister mindre ingångspunkter att bli distraherade. Försök att ta bort sociala medier från din telefon. Eller behandla det som en professionell uppgift – något du gör efter behov och inte mer.
Föreställ dig att du måste betala för varje klick, svep eller tryck. Om du inte kan ge din tid och uppmärksamhet det värde den förtjänar, ge den ett monetärt värde. Fråga hur ditt beteende skulle förändras om varje svep på Instagram, klick på missledande infografik eller scrollande av ditt Twitter-flöde kostar 10 kronor.

Vill du ha fler tips hur du hittar balansen i ditt digitala liv kan du läsa den här artikeln.

Känner du att du kollar telefonen tvångsmässigt så fort du får en notis? Har du några tips för få kontroll över ditt digitala liv? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

RÅDGIVNING
Digital Minimalism : Choosing a focused life in a noisy world
Cal Newport
304 sidor 
ISBN 9780241453575

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Kari Shea och Manuel Will

Previous articleMånadsredovisning – Oktober 2021
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer