Förra månaden började jag se över en del av mina vanor och mitt förhållande till prylar och ny teknik. Jag har tidigare skrivit om just digital minimalism och varför jag inte använder sociala medier.

Så varför har jag gjort detta? Till stor del tack vare att ha läst boken Digital Minimalism av Cal Newport, vilket jag varmt kan rekommendera om du är intresserad av digital minimalism. Jag tänkte gå in lite på konceptet uppmärksamhetsmotstånd (eng. attention resistance), som beskrivs i boken.

Uppmärksamhet är en begränsad resurs

Sociala medier så som Facebook, Twitter och Instagram spenderar enorma summor pengar på att skapa beroendeframkallade beteenden: allt för att kunna samla så mycket information som möjligt om oss och sälja den till företag som tjänar pengar på oss. Många känner säkert en rädlsa att vara utan mobiltelefonen nära till hands. Tänk om jag missar något?

Besvärligt eller befriande utan appar?

Har vi blivit appberoende? Är vi fängslade av appar i mobilerna? Beroende har ofta en väldigt negativ klang. Jag har alltid haft ett stort intresse av ny teknik sedan min uppväxt men insett att jag inte riktigt haft en hälsosam balans i detta område. För tio år sedan så fanns inte ens smartphones i våra liv: nu kan vi knappt tänka oss en tid då vi inte har tillgång till dessa! Hur kan det ha blivit en sådan stor del av våra liv nu?

Det finns bara så mycket uppmärksamhet att gå omkring. Jag vill själv välja hur jag spenderar den – precis lika mycketsom jag vill uppnå ekonomisk frihet för att kunna jobba på mina vilkor, vill jag inte heller låta underhållning eller distraherande faktorer som kom med Internetåldern styra över hur jag spenderar min tid eller mitt välbefinnande.

Inga appar för nätmäklarna på mobilen

Jag har inte appar för varken Avanza, Nordnet eller SAVR installerade på min mobil längre. Varför? För att förhindra ett beteendemässigt beroende att frekvent kolla hur aktierna eller fonderna går! Det skapar bara onödig oro och stress – och till vilken nytta? Det går inte sämre eller bättre bara för att jag vet hur många procent de är värda en viss dag: kan lika gärna leva i ovisshet! ?

grupp med människor i tunnelbanan

Några tips för digital minimalism för din smartphone

Här är några steg på hur du kan implementera digital minimalism på din mobiltelefon och få en bättre balans och upplevelse:

– Ta bort appar du inte använder. Precis som du rensat bort onödiga program från din dator som du inte använder, bör du göra likadant på mobiltelefon! För appar du inte använder frekvent kan du förslagvis använda webbversionen istället.
– Skapa en harmonisk hemskärm. Placera fyra till fem av dina mest använda appar i dockan längst ned på hemskärmen. Lägg resten av dina appar i en enda mapp på hemskärmen.
– Städa upp bland kontakterna. Gå igenom och rensa upp bland dina kontakter. Nummer eller personer du aldrig ringer behöver inte vara kvar i adressboken.
– Schemalägg ”Stör ej” funktionen. Ställ in så att inga aviseringar från appar eller annat kommer fram från kl 20:00 till 8:00. Det enda untaget jag ställt in är från min familj och mina föräldrar. That’s it.
– Stäng av aviseringar helt. Personligen lämnar jag aviseringar för samtal och SMS: resten har jag stängt av helt numera. Det är inte hela världen om du inte omedelbart öppnar när ett mail kommer eller ett direktmeddelande från diverse sociala medier.
– Ta bort sociala medier helt. Ta bort eller minmiera ditt användande av sociala medier. Alla sociala medier är inte dåliga, men det kan bli en dålig vana. Om inget annat, stäng av aviseringarna: nu kan du själv välja när Facebook, Twitter eller Instagram får din uppmärksamhet.
– Installera en minimalistisk hemapp (eng. Launcher) – gäller endast för Android. Överväg att skaffa en minimalistisk hemapp som filtrerar bort alla onödiga aviseringar och gör att du kan fokusera produktivitet. Exempel på denna typ av hemappar är Indistractable Launcher, Before Launcher (som jag använder personligen och rekommenderar) samt a decluttered launcher.

hemskärm med Before Launcher
Hemskärm med Before Launcher installerat och mina mest använda appar / Sparpatrullen.se

Känner du att du har kontroll över ditt mobilanvändande? Har du några egna knep eller tricks som gör att du undviker att tvångsmässigt kolla telefonen? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Cristian Dina och Eddi Aguirre

Previous articleExtraknäckportföljen – Juni 2020
Next articleSålt kläder, barnartiklar, kamera- och teknikprylar för 50 000 kr!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer