I David Allens Få det gjort! beskriver författaren GTD-metodiken (Getting Things Done) som i princip säger att du måste acceptera att tiden inte räcker till: det du istället behöver göra är att reda ut vad du vill göra, organisera, prioritera, kolla vad du inte hinner med (vilket du väljer bort) och sedan fokuserar på det som är viktigast (och ser till att det blir gjort). GTD fungerar just för att när du skriver ner alla saker som du känner att du vill göra, så frigörs din mentala kapacitet för att fokusera på andra saker. Du slipper onödiga stressmoment och kommer ifrån känslan av att du inte får glömma bort att göra något. Kommer skriva mer om detta i ett separat inlägg i framtiden.

”Du kan göra vad som helst, men inte allting.”

David Allen, Få det gjort!

Vi står inför distraktioner hela tiden. Även när vi är hemma kan vi bli distraherade av ett inkommande textmeddelande, ett samtal från jobbet eller någon som ringer på dörren. Som minimalister behöver vi veta vad som är viktigt för oss. Vi måste fokusera vår tid på saker som betyder mest. För att göra det måste vi ta kål på våra distraktioner. Utan dessa störningar kan du fokusera bättre. Du kommer att hitta tid att göra det du älskar.

Här är några enkla sätt att hantera distraktioner

– Gör rent ditt skrivbord. En rörig arbetsplats eller hemmakontor leder till uppskjutarbeteende (eng. procrastination).
– Ta bort onödiga filer från din dators skrivbord. Släng ikoner till program du inte använder och lägg filer och andra dokument i mappar där de hör hemma.
– Stäng av mobil- och datoraviseringar.
Annat än telefon eller text meddelanden, behöver du verkligen få aviseringar från Facebook eller Twitter hela tiden? Mer tips hör hur du optimerar ditt dagliga digitala liv här.
– Sluta kolla din mejl hela tiden! Om det är något jag gjorde allt för ofta på mobiltelefon var kolla mejlen konstant. Vad som fungerade för mig var att ta bort den helt från mobilen: genom att göra den till en ”dumtelefon”. Vill du inte gå så långt försök att kolla mejlen max två gånger per dag. Mer ska inte behövas.
– Minska distraktioner från omgivningen. Ett bra sätt att kunna fokusera på det du behöver göra är att lyssna på musik eller använda brusreducerande hörlurar som blockerar störande ljud eller konversationer från omgivningen.
– Stäng av mobilen helt ifall du kan. Eller stoppa undan din privata mobil i byrålådan eller lägg i väskan tills du slutar jobba. Så klart är detta inte möjligt ifall mobilen är ditt arbetsredskap.
– Stäng av arbetsdatorn när du inte behöver den. Är du på möten behöver du verkligen ha din dator med dig eller ens igång ifall du inte behöver ta anteckningar? Fokusera på dina kollegor istället.
– Ha en enkel att göra-lista. Det stoppar dig från att arbeta med tanklösa uppgifter. Microsoft To Do eller Todoist-appen är bra verktyg för detta.
Reducera antalet sociala medier du använder. Ifall du märker att du besöker Facebook, Twitter eller Instagram hela tiden, begränsa din exponering. Du kan exempelvis avsätta en viss tid på dagen när det är tillåtet att använda sociala medier.
Reducera ditt sociala nätverk. Avfölj personer du inte känner eller de som inte bidrar något värde för dig. Behåll enbart dina nära vänner, kollegor eller andra människor som du har gemensamma intressen tillsammans med.
– Fokusera på viktiga uppgifter. Det hjälper att jobba med enbart en uppgift per dag, speciellt ifall du lätt blir distraherad.
– Undvika att göra flera saker samtidigt. Det är ofta mer produktivt att fokusera på en uppgift i taget än att försöka göra flera samtidigt (eng. multi-tasking).
– Sätt dina arbetstider. Extra viktigt ifall du arbetar hemifrån. På så sätt blir du inte distraherad under dina officiella arbetstider av plötsliga spontanbesök från vänner eller familj. Kanske inte så frekvent under pandemin i dagsläget.

Detta är bara några exempel på hur du kan hantera distraktioner. Du kan så klart vara kreativ och komma på flera olika sätt som passar dig och dina behov. Exempelvis kan det vara svårt att ha mobiltelefonen helt avstängd om du jobbar inom kundservice. Men då kan du istället ställa in mobilen på ”Stör ej” och enbart låta samtal eller textmeddelanden komma igenom. Det bästa är så klart att du själv identifierar vad som distraherar dig i ditt liv och hur du kan hantera det på. Börja redan idag.

Hur gör du för att hantera distraktioner? Använder du några av metoderna ovan? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

PERSONLIG UTVECKLING
Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet
David Allen
Översättare Katarina Jansson
398 sidor
ISBN 9789137147741

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Sean Stratton

Previous articleNytt innehav: Nordnet Indexfond Teknologi
Next articleTips för hemmakontoret
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer