I takt med att man landar det där drömjobbet eller när man avancerar genom åren är det bara naturligt att man börjar ”lägga till” saker eller prylar i sitt liv. Det kan handla om att köpa en dyrare kläder, nyare bil eller varför inte en större bostad där du får plats med alla nya saker? I grund och botten handlar det förmodligen om att vi jämför oss med varandra. Det som igår var tillräckligt räcker inte idag. Men varför ser vi ett värde av att tävla med varandra genom vår förmåga att konsumera?
Vad är livsstilsinflation?
Om vi börjar med vad ordet inflation betyder, så innebär det inom ekonomi en ökning av priserna. Inflation är med andra ord stigande priser som gör att för samma mängd pengar kan du köpa färre saker eller tjänster. På samma sätt kan man se på livsstilsinflation; en konsumtionsökning som sker i linje med ökad inkomst. När du tjänar mer pengar eller gör flera lyckade investeringar, så kan även vår konsumtion öka.
Något som kanske är ännu farligare är när konsumtionen ökar utan att inkomsterna gör det. Det det har vi faktiskt sett de senaste åren att särskilt bland unga människor som köper saker de inte har råd med genom att ta dyra kreditlån. Om man funderar ett ögonblick över vad som omger oss: reklam överallt med olika budskap, vare sig det är i sociala medier, appar i mobilen, TV-reklam eller annonser på hemsidorna vi besöker. Det är inte konstigt att många fastnar i dessa fällor när vi konstant bombarderas av alla dessa budskap.

De som får nej kan behöva annat stöd för att ordna upp sin ekonomi. Källa: Kronofogden
Hur gör man då för att undvika livsstilsinflation? Ett sätt att göra detta är att satsa på att uppnå ekonomiskt oberoende. Men den stora frågan kanske är ifall livsstilsinflation verkligen är ett problem? Blir man inte lyckligare av att köpa det man vill ha? Personligen tror jag inte att de flesta människorna blir gladare av att äga alla dessa nya prylar och saker som vi ständigt behöver uppgradera.
Om vi associerar ett meningsfullt liv med konsumtion, desto mer gör vi oss själva till slavar i en oändlig konsumtionscykel. I vissa perioder konsumerar man mer och i andra mindre. Problemet blir att man aldrig når den där naturliga mättnadskänslan. Jag tror det, först och främst är det dåligt för oss som individer, men det är definitivt också dåligt för vår omgivning. Titta bara på hur världen reagerar på denna omättliga lust för nytt och mer hela tiden!
Ökad konsumtion – mindre rikedom
En annan aspekt är att vi inte blir rikare, även om vi tjänar mer om vi drabbas av livsstilsinflation. Det betyder att vi kan få en mycket större inkomst, men eftersom vi konsumerar mer blir vi inte märkbart rikare i längden. Det kan hända att vi blir ännu fattigare om vi utnyttjar de högre inkomsterna för att ständigt konsumera mera och kanske även skuldsatta. Om du inte vill bli rikare eller inte eftersträvar ekonomisk frihet kanske du inte bryr dig om den här aspekten – men då kanske nästa punkt är mer skrämmande.
Stigande konsumtion leder till högre risker
Ju mer vi konsumerar och ju mer vi vänjer oss vid att ha en hög konsumtion, desto mer beroende blir vi att ha en hög inkomst. Vad händer om den där höga inkomsten försvinner? Du kanske förlorar jobbet eller bli sjukskriven en längre tid? Eftersom du vant dig vid hög konsumtion och likställt detta me datt ha ett lyckligt och meningsfullt liv, då blir risken desto större. Och viktigare att bibehålla detta. Du kanske måste jobba längre timmar vilket leder till mindre tid för annat i livet, så som vänner och familj. Är detta frihet kan man fråga sig?
Om vi däremot väljer att leva ett bra och meningsfullt liv för lite mindre pengar, sjunker också den här risken. Livet blir enklare. Du värnar för de prylar du redan har och funderar innan du köper på dig nya saker. Vi är inte på samma sätt beroende av den där höga inkomsten. Det är i mycket större utsträckning ett uttryck för frihet.

Hur undviker vi livsstilsinflation?
Det första steget för att övervinna de flesta problemen är att inse att det finns ett problem. Det betyder också att vi måste börja med att förstå varför livsstilsinflation kan vara ett problem och om vi tycker att det är ett problem för oss själva och vår familj. Om vi inte uppfattar det som ett problem, finns det ingen anledning att göra något åt det.
Därefter måste vi antagligen också säga att detta är ett problem som finns i våra huvuden, men som manifesterar sig både fysiskt och mentalt. Fysiskt eftersom vi fyller vårt hem med alla saker som köps extra, mentalt eftersom det för många fyller mycket i sinnet.
Det absolut lättast sättet att undvika en ökad konsumtion är helt att börja spara regelbundet och investera dina pengar. Om du lägger undan säg 10% av din inkomst varje månad direkt efter lönen kommer in är du redan igång. I takt med att din inkomst ökar kan du lägga undan en större del av lönen – på så sätt undviker du att konsumera det på onödiga prylar du egentligen inte behöver!
Medveten konsumtion – conscious spending
Jag har tidigare skrivit om konceptet medveten konsumtion, eller conscious spending. I grunden handlar det om att du ska inte behöva offra allt för att bli ekonomiskt fri, utan det handlar om att hitta en medelväg: ett mellanting där du fortfarande kan göra det du tycker är kul och ändå kunna spara tillräckligt mycket för att du i slutändan kan spendera din tid hur du själv vill.
Du kan läsa mer conscious spending i det här inlägget.
Hur har du undergått den ökande livsstilsinflationen? Hur ser du på konsumtion och att spendera dina pengar medvetet? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Naomi August, Kronofogden och Scott Webb