I boken Konsten att leva enkelt berättar författaren Shunmyō Masuno hur små förändringar i våra handlingar och hur vi tänker kan förbättra vårt sinne. Masuno hämtar inspiration från hundra år gammal Zen-visdom för 100 korta övningar för att uppnå lugn, glädje och enkelhet i vardagen. Det är inte övningar i traditionell bemärkelse, som att göra situps varje morgon, utan snarare så lite frön till tankar som sedan får gro och växa.

”Just subtle shifts in your habits and perspective. That is all you need to live simply.”

Shunmyō Masuno, The Art of Simple Living

I grova drag innebär det att subtila förändringar i dina vanor och perspektiv. Det är allt du behöver för att leva enkelt enligt författaren. Masuno är även översteprästen vid ett 450 år gammalt zen-buddhisttempel i Japan, en zenträdgårdsdesigner, professor i miljödesign och författare till andra böcker om zenfilosofi.

Boken är väldigt uppfriskande på något sätt. Väldigt lätt att till sig tipsen med enkla förklaringar och exempel för varje tips som ges. Kanske något svårare att komma ihåg alla och att faktiskt praktisera dem. Du kan lätt sluka hela boken på ett par timmar, dock är det inte säkert att du hinner reflektera över innehållet och ta till dig vad du läser. Själv valde jag att sprida ut övningarna och enbart läsa ett par stycken varje kväll.

Nedan är fem utdrag från boken där Masuno beskriver hur du kan utöva konsten att leva enklare i din vardag.

Möblera ditt rum enkelt

Om du vill förenkla ditt inre sinne, möblera dina rum sparsamt. Enkelhet handlar om att ta bort det är överflödigt. Bestäm dig om något verkligen är nödvändig, och om det är det, ta då hand om det. Detta skiljer sig från sparsamhet. Sparsamhet handlar om att leva med saker av lågt värde. Med värde menar jag inte bara hur mycket ett föremål kostar – utan innefattar också känslan gentemot sådana föremål.

Att leva enkelt betyder exempelvis att muggen du använder varje dag för ditt kaffe verkligen är en mugg som du gillar – en som du tar hand om och som du använder länge. Skaffa bara bra saker som verkligen kommer att behövas. En enkel livsstil är den grundläggande praxis som kommer att finslipa sinnet.

Ge dig tid för ensamhet

Det första steget mot en enkel livsstil i zens anda. Att ”bo i bergen” är något som japaner ofta drömmer om. Det anses vara den skönaste livsstilen och beskrivs ibland som att leva i avskildhet från resten av världen. Fundera över hur du kan tillämpa idén på ditt eget liv. Skapa en plats där du kan koppla bort från människor och ha tid för dig själv. Kanske en plats i naturen eller i en park där du kan återfå din mentala frihet. Några minuters avskildhet kan lysa vägen framåt.

Skapa en liten trädgård

Buddhistmunkar säger: ”Under ett träd, på en klippa.” Med det menas att man sitter ensam högt uppe på en klippa eller under ett träd och utövar zazen i lugn och ro (meditativt sittande och tänkande). På så sätt kommer man i harmoni med naturen. Strunta i tankar som far genom huvudet och meditera sittande med tomt sinne. Detta är den perfekta miljön för zazenövningar.

Men att hitta en sådan miljö är svårt, till och med för munkarna. Det är därför zentempel är omgärdas av trädgårdar. Försök därför att skapa ett sådan trädgård i ditt eget hem. Om du inte har en trädgård går det bra med en balkong. Och om du saknar balkong i lägenheten går det minst lika bra med en fönsterkant. Några kvadratmeter är allt du behöver. Här kan du skapa en plats där ditt sinne kan fly. Det kan bli din favoritplats ifall du gör det rätt.

Låt inte saker gå till spillo

Om jag skulle beskriva ett Zen-sinne med några få ord skulle jag säga att det handlar om utnyttja allt bra till fullo. Grunden i Zen ligger i skönheten i enkla saker. Det finns skönhet i saker där man tar bort allt som är onödigt och som är helt utan prydnadsmönster. I exempelvis en byggnad finner man skönhet i strukturen eller råvarorna. Onödig dekorering eller utsmyckning skulle bara förstöra dess skönhet.

Uppskatta de grundläggande materialen eller ingredienserna, oavsett vad de är. Det är ett enkelt sätt att finjustera både ditt sinne och din livsstil.

Trakta inte efter det du saknar

Var nöjd här och nu. I Japan säger vi att något är ”som brasor på sommaren och fläktar på vintern” om det sker vid fel tidpunkt är det meningslöst. Poängen är att vänta tålmodigt tills rätt ögonblick infinner sig. Det finns många sorters arbeten och somliga framstår som glamourösa och avundsvärda för en utomstående, medan andra förefaller som ospännande och glanslösa.

Men de som har ett glamouröst jobb har inte fått det av en slump. Deras position i dag är det samlade resultatet av ett målmedvetet slit med vanliga arbetsuppgifter. Ingen möda går förlorad om du arbetar hårt här och nu.

ZEN-BUDDHISM
Konsten att leva enkelt zenmästarens 100 övningar för ett lugnare och lyckligare liv
Shunmyō Masuno
Översättare Pär Svensson
225 sidor
ISBN 9789188869760

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Zoltan Tasi, Mikhail Nilov och Simone Baldo

Previous article12 tips som sänker dina elkostnader
Next articleTele2 lämnar portföljen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer