Ett av målen vi har bestämt oss för när vi flyttar till vårt nya hus är att inte fylla det med en massa saker vi egentligen inte behöver. Och att göra oss av med allt vi inte längre använder eller har användning för. Det blir lite av en nystart för oss. En chans att börja om och börja bygga en miljö vi trivs med. Det första steget är naturligtvis att köpa mindre prylar. Men vad är då nästa steg?
Hur kan vi hålla våra hem enkla och snygga? För de flesta är det bästa sättet att börja närma sig minimalism i små steg. Sällan går det att göra stora förändringar över en natt, inte utan att avstå alla våra ägodelar. En något orealistisk strategi – om inte annat en drastisk sådan. Inte något jag själv skulle göra i dagsläget. Vi har alla jobb, familjer, liv, och vi kan helt enkelt inte bara ge upp allt på en gång. Så hur närmar vi oss minimalism på ett bra sätt?
Åtta tips till ett mer minimalistiskt hem
– Sluta köpa onödiga saker. Kanske den absolut viktigaste punkten, men också den svåraste! Försök att köpa bara det som är nödvändigt. Detta kommer att förhindra röran från att byggas upp, och hjälper dig att bli skuldfri långsamt. Prioritera resurser för att rensa din skuld först.
– Gör dig av med onödiga prylar. Saker som du knappast använder, slänger eller ge bort dem ut. Du kan antingen donera eller sälja dem för att tjäna lite extra pengar. Exempelvis Myrorna, Svenska Röda Korset eller Erikshjälpen är bra plaster du kan skänka prylar du inte behöver.
– Rensa bort saker röran på golvet. Börja rensa golvet om du har högar med kläder, lådor och saker överallt.
– Rensa bort saker röran på plana ytor. Detta betyder köksbord, skrivbord, soffbord, sängbord och hyllor. De behöver inte vara helt tomma, men de borde enbart ha det väsentliga. Släng brev, reklam eller annan post så att det inte staplas upp. Lägg till alla fakturor i internetbanken omedelbart så kan du kasta dessa direkt också.
– Se över dina skåp och garderober. Börja rensa bort dem. Släng eller donera det du inte använder. Har du kläder som inte passa? Gör dig av med det istället för att det tar en massa plats i onödan!
– Kolla en extra gång ifall du kan rensa bort mer prylar. Nu när du lyckats sortera igenom allt, ta en titt igen och se om du kan minska ännu mer. Se det som en utmaning. Vad mer är det jag inte behöver? Hur mycket kan jag eliminera tills jag bara har det som är nödvändigt?
– Lär dig att släppa taget känslomässigt. Ibland kan det vara svårt att släppa vissa saker. Gamla fotoramar eller en sliten favoritbok kan ha en sentimental betydelse för oss. Själv har jag haft antika möbler från mina farföräldrar efter att de gick bort för många år sedan. Minns jag dem bättre för att jag håller dessa kvar? Eller ännu värre tar plats i källaren där jag aldrig ser dessa möbler? Men om den aldrig ser dagens ljus och förblir lagrad, försök sedan att släppa taget. Inse att vår känslomässiga koppling till saker kan vara destruktiv på lång sikt.
– Bli av med ännu mer. Du kommer att vara ganska mycket minimalistisk vid denna tidpunkten. Men du kan fortfarande minska ännu mer. Prova.
Ärligt talat kommer den här processen aldrig att sluta. Tills du ger upp allt kommer det alltid att finnas mer saker du kan göra dig av med. Naturligtvis är det inte jättepraktiskt att inte ha några ägodelar alls. Dock handlar detta om att försöka lära hjärnan att släppa taget – att inte vara bunden till våra prylar på ett ohälsosamt sätt.
Så småningom kommer du att lära dig att leva i ögonblicket och vara tacksam för det du har är det viktigaste av allt.
Hur ser du på minimalism? Är det något du själv tänker på eller inget som bekymrar dig? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Liana Mikah