I takt med att vi äger mer prylar än någonsin har all denna röra lett till uppkomsten av en helt ny bransch: organisering. Vi har inredningsföretag som IKEA, Jysk och MIO där man satsar på prisvärda produkter med effektiv förvaring. Det säljs mängder av böcker som handlar om olika metoder hur man skapar ordning och reda i hemmet. Vi har till och med appar i våra telefoner och surfplattor som ska hjälpa oss komma ihåg saker och hålla reda på våra överfyllda scheman.

Jag har inget emot att vare sig smart förvaring från IKEA, skriva ned kom ihåg-listor på mobilen eller en anteckningsbok i väskan. Jag använder själv olika listor i telefonen för samla idéer och skriva ned tankar för framtida inlägg på bloggen. Effektivt och funktionellt.

Dock uppfattar jag att många människor blir så himla uppslukade av att organisera att det tar över deras liv helt och hållet. De har oändliga hyllor där de lagrar sina prylar och arkivskåp och mappar för att spara kvitton och skattedeklarationer. Självklart är det skillnad om du driver företag och behöver spara detta för bokföring exempelvis. Det är så mycket som händer i deras liv att det på något sätt måste dela upp allting. Här känns det mer som – det man inte ser behöver man inte bekymra sig om.

Vi säger ofta att epost ska hjälpa oss att arbeta mer effektivt – det har snarare lett till mer arbete. Men här har vi en fantastiskt möjlighet att få tekniken att fungera för oss. Istället för att lagra en massa papperskvitton, ta en bild och ladda upp det till molnet. Exempelvis Dropbox eller Evernote. Där kan du sedan lägga till taggar som gör att du lätt kan söka efter dom när du behöver det.

När det kommer till fysiskt förvaring och skåp, måste du fråga dig själv: behöver jag verkligen femton par skor?

Jag har inget emot att organisera, men jag tror att om vi kan ta bort överflödet kan vi minska vårt behov av förvaringslådor. Det är denna organisation som har fått oss att tro att vi alltid kan köpa mer och lagra mer, eftersom det alltid kommer att finnas ett effektivare lagringssystem vi kan skaffa. Om du exempelvis har en minimalistisk garderob kommer du att upptäcka att ett komplicerat lagringssystem är helt onödigt. Och det är inte bara fysisk organisation som konsumerar oss dagligen – även digital organisation. Vissa av oss hoppar från app till app, och från system till system, för att hitta ett sätt att hantera våra digitala liv. Vi har olika kalendrar och listor för att hantera våra skriftliga anteckningar.

Det är kanske dags att fråga dig själv, hur kan vi minska på det här överskottet? Hur kan vi minimera? Skulle det inte vara lättare om du istället för fem olika anteckningsappar bara använde en? Om du känner dig överväldigad av alla prylar, kanske det är dags att sätta dig ner och omvärdera de saker du äger. Var är viktigt för just dig? Vad är det jag inte behöver? Ju mindre saker du behöver, desto mindre lagringsutrymme behöver du i slutändan.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Jagoda Kondratiuk och Jess Bailey Unsplash

Previous articleFredagsläsning
Next articleSå ordnar du beredskapen hemma
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer