En garderob med välvalda plagg som går att matcha kan vara ett skönt alternativ till att ha en rörig garderob med kläder för alla tänkbara tillfällen. Dessutom blir det oändligt mycket svårare att hitta det man vill ha på sig med en sprängfylld garderob! Att göra sig av med kläder som är svåra att kombinera och istället fokusera på snygga baskläder och tidlösa plagg kan vara rätt väg framåt.

Varför skapa en minimalistisk garderob? 

Det finns flera skäl. Att skapa en minimalistisk garderob är framförallt mer hållbart än den snabbt roterande snabbmode-branschen. När du väl byggt en bra grund blir det betydligt lättare att matcha ihop snygga looks med kläder du redan har.

Kom igång med att skapa en minimalistisk garderob

Rensa först och behåll dina favoritkläder – om du har massivs med kläder, börja med att rensa ut plagg du inte längre använder. Därefter fokusera på kläderna du vill behålla, städa upp och sortera fint. Var ärlig mot dig själv och släng eller sälj det du inte använt på flera år. Kommer du verkligen att använda dessa inom en snar framtid? Det viktigaste är att gå igenom och börja långsamt. Man behöver inte nödvändigtvis rensa bort alla kläder på en gång. Känns det för mäktigt kan man fokusera på en mindre del av garderoben innan man ger sig på större uppgifter.

Ta hand om dina plagg – när du väl valt ut dina favoritkläder gäller det att vårda plaggen väl. Detta kan vara allt från att tvätt kläderna i lägre temperaturer, handtvätta ömtåliga plagg till använda en steamer istället för det traditionella strykjärnet. En bra steamer förlänger livstiden på dina kläder, speciellt ömtåliga textilier så som siden, ull, och kashmir.

Bygg upp en basgarderob – inventera bland dina plagg och notera de som saknas för att kunna bygg upp en perfekt basgarderob. Passa gärna på att fynda på second-hand butiker. Det är bra för milkön och plånboken. Här kan det vara värt att satsa på klassiska klädesplagg istället för att följa trender eller det senaste modet. Visst är det kul att följa det som är populärt för stunden, men dessa blir ofta snabbt omoderna och kommer säkerligen ligga oanvända. Det är inte hållbart långsiktigt. 

Skapa din egen stil – du behöver inte bara nöja dig med kläder som går att matcha för att skapa en bra minimalistisk garderob. Du ska välja kläder som du känner dig bekväm med och som säger något om dig själv och vad du gillar. Gillar du färgstarka kläder? Kör på det. Vill du ha flera olika accessoarer som kompletterar din personlighet? För all del. Låt kläderna du väljer spegla din egen unika stil.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Priscilla Du Preez från Unsplash

Previous articleVårens soliga cashback-kampanjer
Next articleHur kommer man igång med sparandet?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Tobias
Tobias
1 år sedan

Har funderat på att göra något liknande men kommer tyvärr aldrig till skott…
/Valient – utdelningskungen