Dags att rensa hemma? Tycker du det är svårt att veta var man ska börja och hur man ska gå tillväga? Med tanke på att vi i Sverige konsumerar 12 procent över genomsnittet i Europa kanske det är dags att göra sig av med lite prylar! Se nedan hur du kommer igång:
1. Reklam, tidningar och gamla bruksanvisningar
Om du saknar en skylt utanför ytterdörren som säger ”Ingen reklam, tack!” är det nog på tiden att du skaffar en sådan! Dels slipper du gå igenom vad som är reklam eller viktig post, men framförallt sparar du tid och pengar. Passa även på att göra dig av med gamla instruktionsböcker och manualer för prylar du inte längre har kvar. Finns ingen anledning att spara dessa!
2. Gamla teknikprylar
Har du en låda fylld med gammal elektronik? Eller är det saker som du sagt att du ska fixa när du har tid? Är det saker som fortfarande fungerar, skänk eller sälj det. Är grejerna trasiga, lämna till återvinning. Passa även på att göra dig av med saker du aldrig mer kommer att använda.
3. Gamla kläder du inte använder
Har du inte använt ett visst klädesplagg på minst ett år, skänk det till välgörenhet istället. Då kan någon annan få användning för det istället. Se även över skor och handväskor. Behöver du verkligen behålla alla dessa?
4. Utgången medicin.
Gå igenom ditt medicinskåp. Det finns säkerligen flera läkemedel som passerat bäst före-datum. Problemet är att gammal medicin som får stå för länge bryts ner och då kan förvandlas till något annat än de var från början. Vissa läkemedel kan även ha negativa effekter på miljön ifall det sprids i naturen. Lämna överblivna läkemedel till exempelvis Apoteket eller beställ gratis returpåsar från Apotea.

5. Kvitton, kuponger och gamla biljetter
Ibland kan det vara smart att spara kvitton, speciellt ifall det gäller för prylar som har garanti. Ofta kan de få dessa digitalt och flera butiker kan även få fram garantiinformation via serienummer på produkterna. Däremot finns det inget skäl att behålla utgångna biljetter eller kuponger.
6. Gamla kablar och sladdar
En riktig klassiker. Du har säkerligen en låda någonstans där du förvarar kablar. Kanske för prylar som du inte har någon aning om vart de hör till. För tänk om man skulle behöva just den där sladden? Ifall du inte använt den där sladden på flera år så är det förmodligen säkert att göra sig av med den. Rensa bort!
7. Gamla smycken
Har du en massa smycken, halsband, ringar, örhängen eller annat som du inte använder? De kanske har tappat färg eller detaljer som saknas eller blivit skadat? Isåfall gör dig av med det! Och här menar jag inte saker som du ärvt eller fått i present som kan ha sentimentala skäl att behålla.

8. Gamla skönhetsprodukter
Sminkprodukter och hudkrämer har förbrukningsdatum. Mascara ska man helst inte använda mer än sex månader och läppstift max ett år. Är det saker du använder flitigt kan du behöva göra dig av med det tidigare. Släng det som du vet är gammalt eller inköpt för länge sedan!
9. Slitna handdukar och lakan
Har du textiler, lakan eller örngott som har set bättre dagar kan det vara läge att göra sig av med dessa också. Speciellt ifall de börjat tappa färg och går sönder. Du kan även riva dessa till tygtrasor för att exempelvis göra rent fönster och annat. Även kuddfodral kan behövas bytas ut.
10. Gamla mobiler och laddare
Har du gamla mobiltelefoner liggandes i en låda? Är den trasig eller fungerar den? Ifall den är trasig så återvinn den – ifall den fungerar så överväg att antingen sälja eller skänk bort den. Har du flera laddare över så kan du även passa på att lämna dessa till återvinningen också. Även de stora elektronikkedjorna kan ta hand om dessa prylar åt dig.

Svårt att komma igång?
Här kommer lite fler tips hur du börjar:
– Rensa lite i taget. Börja gärna rensa där tröskeln känns lägre. Vänta med områden i hemmet där du känner stort motstånd eller känns jobbigt. Det viktigast är att komma igång med processen, så kan du ta dig ann större utmaningar senare.
– Spara mindre, mindre förvaring. När du rensar mer i hemmet inser man att det kanske inte behövs flera eller smartare förvaringslösningar. Utan det handlar helt enkelt om att göra sig av med prylar man inte behöver så slipper du ha en massa onödig förvaring.
– Varje sak har sin plats. Om det känns som att man har ont om utrymme, kolla vad som ligger undangömt i skåpen och hyllor. Rensa upp bland det som inte används i första hand. Du kanske har en låda full med trasiga teknikprylar eller del av garderoben med gamla kläder som inte passar.
– Utgå från dina egna behov. Det som finns i hemmet ska användas. Det du väljer att ha i hemmet är det som faktiskt ska användas. Vi har till exempel inget soffbord i vardagsrummet, utan vi använder ett liten byrå med förvarning istället. Vi har inte heller några sängbord utan kör med en större byrå vid fotgaveln. Där får vi plats med extra kläder och leksaker.
– Håll koll på tillflödet av prylar. Det är inte lätt att hålla koll på inflödet av prylar. Speciellt en stor utmaning när man har barn. Ett bra sätt är att inte köpa en massa julklappar eller födelsedagspresenter. Det kan även vara bra att rensa bland barnens saker med jämna mellanrum. Vi skänker eller säljer exempelvis bort saker vi inte längre använder på Tradera och Facebook.
– Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Även om det kan känns tvärtom är det fullt möjligt att njuta av livet med mindre. Det gäller att hitta sin egen balans. Att konsumera medvetet på det du älskar. Att ha några få kläder av hög kvalité är bättre än en överfull garderob, både för dig och för hållbart för miljön i det långa loppet.
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Diana Schröder-Bode, Anastase Maragos, Free Stocks och Oscar Nilsson