Lite uppföljning på mitt tidigare inlägg från förra veckan där jag skrev om vårt förhållande till våra digitala enheter som vi alltid har med oss i väskan eller fickan. Vi blir allt mer beroende av våra telefoner. Är mobilberoende ett problem?

Trots att jag själv inte använder några sociala medier längre, märker jag att jag istället slösurfar eller kollar mailen oftare.

Tanken slog mig att jag kanske borde gå över till en knapptelefon, en så kallad ”dumtelefon”. Ifall jag gör detta inser jag att jag går miste om många tjänster som kräver Mobilt BankID, t ex Swish och Tradera. Jag skulle heller inte kunna verifiera min identitet via PostNord. Visserligen går det att komma runt dessa problem, genom att använda exempelvis ID-kort istället. Behöver jag verkligen betala för frakten på Tradera via mobilen? Förmodligen inte, men definitivt smidigare.

Något annat jag främst skulle sakna ifall jag byte till en knapptelefon är mobilkameran. Efter att ha sålt av systemkameran förlitar jag mig numera på kameran i mobiltelefon för att ta bilder eller spela in filmer. Mig veterligen finns det inga knapptelefoner som har möjlighet att ta bilder med samma kvalité som med smartphone.

Dock inser jag att det finns flera saker jag klarar mig utan. Behöver jag verkligen kunna kolla mailen hela tiden? Behöver jag kunna komma åt mina bokmärken från webbläsaren i mobilen också? Likt det jag var inne på om att hitta balansen i mitt digitala liv har jag valt att implementera nedanstående åtgärder för att använda mobilen mer sparsamt.

Steg för att göra din smarta telefon dummare

1. Inaktivera webbläsaren

En smartphone är inte speciellt smart utan en webbläsare. Ofta kommer webbläsaren som standard i favoritfältet och gör förmodligen att man spenderar alldeles för mycket tid med mobiltelefonen. Åtminstone för egen del. Men behöver jag verkligen läsa nyheter eller andra sidor på mobilen? Kan detta inte vänta tills jag sitter vid datorn?

Ett extra steg för att förhindra att man faller tillbaka på gamla vanor är att helt enkelt inaktivera webbläsaren. På iPhone kan du ta bort Safari från hemskärmen (dock finns den kvar i appbiblioteket). På Android beror det lite på vilken tillverkare som gjort telefonen. Du kan exempelvis installera en annan Startskärmsapp, exempelvis Nova Launcher, och kan då dölja appen Chrome från dina program.

2. Ta bort epost från mobilen

Något som gjort stor skillnad för mig var att ta bort epost-appen från mobilen. Visst går det att återaktivera webbläsaren och surfa in via mobilversionen om jag verkligen måste komma åt något viktigt mejl. Eftersom det krävs mycket om och men för att göra detta slutar det med att jag inte kollar mailen speciellt ofta. Räcker med att jag kollar det en gång på morgonen och en gång på kvällen.

3. Behåll enbart appar med basfunktioner

Vad är det viktigaste du behöver kunna göra med din mobiltelefon? För mig räcker det med att kunna ringa samtal, skicka meddelanden, ta bilder, använda kartor och skriva ned anteckningar. Appar som kompletterar eller underlättar det jag gör i den riktiga världen ser jag inte som något problem: det kan vara tidtagaruret när jag lagar mat eller använda Mobilt BankID för att logga in på banken.

Basfunktioner kan exempelvis vara följande:

– Telefon
– Meddelanden
– Kontakter
– Kamera
– Bilder
– Anteckningar
– Klocka
– Kalkylator
– Musikspelare
– Kartor

Appar som går bort är de som uppmuntrar onödig tidsfördriv, exempelvis sociala medier, mobilspel, nyhetsappar, och streamingtjänster. Generellt sett går alla appar bort vars syfte är att någon annan tjänar pengar på dig, ett råd som Cal Newport rekommenderar i hans bok Digital Minimalism.

4. Stäng av alla notiser

Ifall du inte kan klara dig utan vissa sociala medier eller mobilspel, stäng i så fall av alla notiser istället. Genom att du gör detta får du kontrollen tillbaka och kan bestämma när du vill öppna appen eller har tid att göra det. Inte när appen bestämmer att nu ska du minsann svara på Twitter-meddelanden i en halvtimme istället för att gå och ut springa på morgonen.

Det enda undantaget jag gör personligen är notiser för samtal och meddelanden. Det är ju trots allt basfunktioner för en mobiltelefon. Även fullt möjligt att förlita sig på andra meddelande-appar (exempelvis WhatsApp eller Facebook Messenger), speciellt om du har många vänner och familj som bor i andra länder. Då kan det vara väldigt dyrt att ringa eller skicka meddelanden till varandra.

Hur gör du för att få bättre kontroll över ditt digitala liv och relation till din smarta telefon? Känner du att du är beroende av den? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Chad Maddenn och Edho Pratama

Previous articleMånadsredovisning – Juli 2021
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer