Vid nästan alla bostadsköp betalas handpenningen först och fungerar som en förskottsbetalning på en del av totalsumman för bostaden. Då vet säljaren att köparen kommer att slutföra affären och säljaren får inte gå till någon annan köpare. Banken kan även låna ut pengar till handpenningen när köparen inte har pengarna tillgängliga för tillfället. Köparen tar då ett så kallat handpenningslån.

I slutet av maj kommer vi att betala handpenningen för radhuset, vilket består av 10 procent av köpeskillingen. Slutlikviden d.v.s. resterande 90 procent av köpet betalas sedan på tillträdesdagen. Alltså när nycklarna lämnas över.

Skillnad på kontantinsaten och handpenningen

Många blandar ihop kontantinsats och handpenning – men dessa är olika saker. Kontantinsatsen är ett krav på att du endast får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten måste du få fram på annat sätt, exempelvis via pengar på ett sparkonto eller försäljning av aktier och fonder. Handpenning är däremot en första inbetalning till säljaren, vilket brukar ligga på 10 procent av bostadens pris.

Foto: Handpenningen för radhuset finns på lönekontot

Kan inte betala handpenningen? Ansöka om handpenningslån

Har man inte tillräckligt med kontanter är det ofta möjligt att skaffa ett slags korttidslån fram till överlåtelsedagen. Detta kan bero på att man inte har ett tillräckligt stort sparande eller att pengarna kanske är låsta i värdet på bostaden eller i sitt sparande. Flera banker erbjuder ett särskilt handpenningslån – det är ibland kopplat till det kommande banklånet på huset. Det går även att ta ett privat lån för att täcka handpenningskostnaderna om man så önskar. Handelsbanken har en väldigt bra steg-för-steg guide hur processen går till.

Hur gjorde vi?

I vårt fall kunde vi spara tillräckligt med kontanter utan att behöva sälja något från vårt sparande. Vi har inte behövt ansöka om ett handpenningslån heller. För att poängtera påverkade detta såklart vårt månadssparande i fonder under en ganska lång period där de vanliga insättningar istället gick till ett sparkonto med ränta.

Läs Mer:

Kontantinsats & handpenning – Skillnader & förklaringar | Ekonomifokus
Finansiera bostadsköpet | Fastighetsbyrån
Överbryggningslån och brygglån | Svensk Fastighetsförmedling

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Kelly SikkemaUnsplash

Previous articleMånadsredovisning – Maj 2022
Next articleHur blir man ekonomiskt fri?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer