Snart är det julafton och nästan allt är klart inför julfirandet. Alla presenter inköpta. Maten är förberedd så gott det går. Huset är extra fint och städat nu när vi ska ha gäster över. Det ska bli skönt att kunna koppla av i några dagar och inte behöva tänka på jobbet tills årskiftet. Men det är mycket som har hänt så här innan jul när det redan finns gott om saker att fixa.

Strul med vattnet i badrummet

Vi har nu bott i vårt nya radhus sedan september, dvs drygt tre månader. Häromveckan blev det riktigt kallt ute som de flesta nog märkta av. Och det gjorde vi verkligen fredagsmorgon när kranvattnet slutade fungera på övervåningen! Varken badkaret, duschen, toaletten eller kranvattnet vid kommoden fungerade. Det innebar även att tvättmaskinen som står på övervåningen inte heller fungerade. Lyckligtvis var det inget problem på nedervåningen – så totalt kaos var det inte.

Vi felanmälde till bostadsföreningen, eller rättare sagt bostadsutvecklaren som fortfarande erbjuder vissa garantier och försäkringar vid den här typen av problem. Dock fick vi inte speciellt mycket hjälp eller handledning på den fronten. Jag är inte speciellt händig när det kommer till sådana här situationer, men vi kunde ändå ganska snabbt komma fram till att det förmodligen var frusna rör som orsakat stoppet.

Något vi la märket till när vi flyttade in var det inte finns något element eller golvvärme i badrummen alls. Vi har enbart en liten vattenburen handdukstork som den enda värmekällan där. Badrummet på övervåningen är 6,4 m2 samt har en litet fönster, vilket är snyggt men inte jättepraktiskt. Det innebär att kallras är ett problem i det badrummet.

Under lördagen var problemet fortfarande inte löst och då hade vi provat en hårtork i hopp om att försöka värma rören – dock var inte detta tillräckligt effektivt. I och med att rören varit frusna i mer än 24 timmar var vi oroliga ifall rören skulle brista och orsaka ännu värre skador. Det slutade med att vi ringde runt och försökte få tag på rörmokare som kunde komma ut kolla. De visade sig att vi inte var de enda som hade dessa problem den dagen: de hade tydligen fullt upp och det tog flera timmar innan vi kunde hitta någon.

Rörmokarna kunde inte komma ut förrän sent på eftermiddagen. Det var här i några timmar och försökte blåsa ur rören – dock hade de varit ute hos andra kunder som faktiskt haft frusna rör. Det var dock sommarstugor eller äldre fastigheter. De konstaterade att det var frusna rör och det enda man kunde göra var att skaffa en värmefläkt och blåsa värmen mot rören bakom kommoden.

Söndag morgon åkte jag till närmaste Biltema för att skaffa en värmefläkt. Visade sig vara mycket effektiv och efter drygt fyra timmar kunde vi höra vattnet rinna i kranen igen.

Oförutsedda utgifter – bra med buffert

Igår fick vi också fakturan för hur mycket det skulle kosta: det landade på 13 156 kr efter rotavdrag!

Lyckligtvis har vi ett rejält buffertkonto för just den här typen av oförutsedda utgifter. Dock har bostadsutvecklaren tagit på sig ansvaret för det som skett med rören och kommer stå för den här kostnaden. Men i närtid behöver vi ligga ute med dessa pengar tills dem betalat tillbaka oss.

Nu hoppas jag att ni alla kan ta det lugnt under jul och spendera så mycket tid med era nära och kära! Njut av helgen och ät massor med god mat. Önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt år!

Friskrivning:Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Saad Chaudhry från Unsplash

Previous articleEnkla tips om hur du kan spara pengar i jul
Next articleMånadsredovisning – December 2022 & God Jul!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
IMGR
1 år sedan

Låter väldigt surt och som ett konstruktionsfel som måste åtgärdas. Kanske ni kan köra öppen dörr till badrummet och höja värmen öht om det är kallt…

Visst är buffert bra!

God jul på er!

Sejva
Sejva
1 år sedan

Det är alltid svårt att köpa hus. Varje hus har sina egenheter och det tar tag innan man vet dess svaga punkter och kan vara steget före.
Mitt bästa tips är forumen på byggahus.se, där kan man få riktigt bra hjälp.

När jag så småningom ska sälja min gård så kommer jag att skriva alla tips jag kan om just det här stället och sätta in i en pärm. Allt från vid vilken temperatur som resp frostvaktare i rören ska sättas på för att inte orsaka frysta rör, hur timern på utomhusbelysningen ställs om, till att när man ska använda trefasen i garaget vid strömkrävande maskiner.

Ring den gamla husägaren och be det ödmjukast om tips på hur ni får huset att må bra!

Ha en God Jul!