Förra fredagen hände det – vi sålde lägenheten och skrev kontraktet samma dag! Fantastiskt att det gick att få färdigt innan vi reser iväg på semester i början av veckan.

Ni som följt bloggen vet att jag skrivit om att vi köpt ett radhus i en mindre ort. Kommer innebära något längre pendlade för egen del, men helt klart värt det. Dubbelt så stor som vår nuvarande lägenhet och tre sovrum, varav ett kommer bli ett arbetsrum så att jag har möjlighet att hemmajobba. Det har varit flera intensiva veckor i slutet av maj och under juni månad! Mycket tid har gått åt att fixa lägenheten inför visningar, både öppna visningar och privata visningar.

Hur gick det till?

Under förra onsdagen ringde mäklaren på morgonen att han pratat med en spekulant som vill se lägenheten för en privatvisning. Gärna samma dag om det gick då hon var ledig. Lägenheten var ju fin och städad redan sen förra helgens visning. Inga problem att ordna på så kort varsel.

Hon och hennes familj kom på visningen och de stannade i drygt 25 minuter – ett bra tecken och uppenbart att de var intresserade! De ställde mycket frågor till mäklaren. Han var också informerad om att vi skulle gå på semester veckan efter och vi hade kommit överens om att ”pausa” försäljningen tills vi var i Sverige igen. Därför meddelande han spekulanten att ifall hon var intresserad så måste hon komma med ett bud innan fredag – annars försvinner lägenheten från marknaden.

Ett bud kommer

Mycket riktigt får han ett samtal torsdagskväll om att de lägger ett bud – drygt 100 000 kr mindre än utgångspriset. Mäklaren vet att vi inte är intresserad av bud som ligger under vad vi köpt radhuset för. Men inte konstigt med tanke på hur marknaden ser ut nu och med dagens ränteläge. De flesta lägenheterna vi sett som haft bud har ofta legat under utgångspriset. Den stora skillnaden för oss är att vi inte måste sälja – speciellt inte till vilket pris som helst. Vi kommer med motbud som är 50 000 kr högre än utgångspriset. Spekulanten säger att de behöver diskutera och önskar betänketid.

Uppdatering på fredagsmorgonen

Strax efter niotiden på fredag återkommer mäklaren att han fått ett SMS från spekulanten att hon accepterar vårt motbud. Vi kommer överens om att skriva kontrakt redan samma dag efter jobbet. Allt är klart efter en halvtimme och alla är nöjda och glada! Nu återstår att kontakta banken gällande vårt nya bolån, där kravet är att vi har en påskrivet kontrakt för att få det beviljat.

Foto: Påskrivet överlåtelseavtal för Familjen Sparpatrullens lägenhet

Hur lång tid tog det att få lägenheten såld?

Lägenheten hade legat ut sedan februari månad – dock togs inga visningsbilder förrän början av maj. De första veckorna körde vi enbart på mäklarens hemsida där vi hade en förhandsvisning I mitten av maj publicerades den på Hemnet.

Händelseförloppet i detalj

– 9 februari – Skriver ett uppdragsavtal med en mäklarbyrå
– 15 februari – Annonsen publiceras på mäklarbyråns hemsida. Enbart en egen sommarbild från balkongen som omslagsbild samt planlösningen visas. Större delen av tiden går åt att städa och fixa lägenheten inför den framtida visningen. Till stor del handlar det om att städa bort gamla möbler och saker vi inte behöver eller avser att använda i radhuset.
– 8 maj – Förhandsvisning av lägenheten. Tre av fyra spekulanter dyker upp. Endast en av dessa är intresserade.
– 9 maj – Spekulanten går vidare och budar på en annan lägenhet i området
– 10 maj – Fotografering av lägenheten inför publicering på Hemnet
– 13 maj – Annonsen publiceras på Hemnet
– 22 maj – Ordinarie visning
– 23 maj – Ordinarie visning – inga av spekulanterna som kom på visningen var intresserade
– 25 maj – Sänker priset på lägenheten med 100 000 kr för att se ifall intresset ökar
– 29 maj – Ordinarie visning – föranmälda spekulanter dök ej upp på visningen
– 5 juni – Privatvisning – denna spekulant stannade i ca 10 minuter och verkade inte intresserad. Gick ej att få tag på efter visningen
– 8 juni – Privatvisning – denna spekulant är väldigt intresserad och stannar i princip hela visningstiden. Ställer många frågor till mäklaren och säger även att hen är intresserad när de lämnar lägenheten.
– 9 juni – Spekulanten kommer med ett bud på torsdagskvällen. Det är lägre än vi förväntar oss. Så vi kommer med ett motbud
– 10 juni – Spekulanten accepterar vårt motbud på fredagsmorgonen. Vi skriver överlåtelseavtal samma dag

Fantastiskt! Kunde knappt tro att det är sant. Vi var helt inställda på att inte lyckas sälja lägenheten alls. På grund av detta siktade vi in oss att påbörja processen igen under juli månad när vi är i Sverige igen.

De tog 26 dagar att få den såld efter att vi publicerade annonsen på Hemnet. Vi använde oss enbart bas paketet och inget dyrare alternativ behövdes heller. Vi övervägde att använda Raketen för att annonsen skulle hamna högst upp i sökresultaten. Problemet visade sig att maj var betydligt mer intensiv och många fler objekt låg ute än vanligt. Därav hade vi inget bra tillfälle att utnyttja den där det skulle vara värt pengarna. Vi hade såklart kunnat vänta längre och försöka senare i juli månad. Svårt att si om det skulle gett oss ett högre bud för lägenheten eller inte. Får vår del handlade om att faktiskt få den såld så att vi hade möjligt att flytta in i radhuset på tillträdesdagen under hösten. Även jätteskönt att slippa tänka på detta nu när vi påbörjar vår efterlängtade semester utomlands idag 🙂

Nu ser vi fram emot att lämna den här bostaden som varit vårt hem i åtta år och börja ett nytt kapitel i ny stad och nytt hus. I slutet av september flyttar vi in. I och med att vi går på semester kan det eventuellt innebära något mindre frekventa inlägg här på bloggen – dock ska jag försöka uppdatera minst en gång i veckan ☀️

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Romain DancreUnsplash

Previous articleEngcon IPO börsnotering
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] av att det tar drygt tre timmar fram och tillbaka från lägenheten till radhuset. Sedan bor vi en lägenhet högst upp i huset där även hiss saknas. Så att slippa bära ned en massa flyttkartongen känns helt klart värt […]