Tidigare i veckan skrev jag om att vi äntligen lyckades sälja lägenheten efter flera privata och ordinarie visningar. Men vad kostade det egentligen att sälja vår lägenhet? Det här är sista inlägget jag kommer skriva om lägenheten som vi sålde. Fokus när det gäller bostad kommer bli på det nya radhuset som vi flyttar in i slutet av september i år.

Mäklararvode

Mäklararvodet är en provisionen som mäklaren tar för att sälja en bostad. Beroende på vilken mäklare eller mäklarbyrå man anlitar så kan de använda lite olika modeller, exempelvis en fast provision där mäklaren får en bestämd summa oavsett slutpriset på bostaden. En annan modell är en provision i procent, också kallat rörligt arvode, som baseras på bostadens slutpris. Slutligen har vi en steg-provisionsmodellen. Den sista är den provisionen som vår mäklare använde.

Grundprovisionen var 2,1% av bostadens pris upp en överenskommet summa. Lyckas mäklaren sälja över den summa får denne en 10% på eventuell del av köpeskillingen som överstiger bostadens slutpris. Uppdagsavtalet skrevs dock innan kriget i Ukraina och när ränteläget såg annorlunda ut. Man var betydligt mer optimistisk då när liknande objekt i området landade på 5-10% högre än det förväntat slutpriset. I vårt fall hamnade den bara 5 000 kr högre än utgångspriset. Detta innebär att mäklaren enbart får grundprovisionen och förmedlingsprovisionen med 10% utgår.

Mäklararvode: 42 500 kr

Hemnet

När det gäller att publicera sin försäljning på Hemnet är detta en kostnad som man som säljare står för själv. Beroende på vilket paket kan det kosta allt från 3 390 kr upp till 6 390 kr för det dyraste alternativet. Vår mäklare rekommenderade att vi väljer det billigaste till att börja med – de dyrare alternativen, Hemnet Plus och Hemnet Premium, gör enbart att annonsen blir ”synligare” med något större bilder samt att visningstider syns direkt i sökresultaten. Om det skulle behövs kunde man lägga till Raketen för 999 kr som gör att annonsen hamnar högst upp i sökresultatet i 3 dygn. Dock konkurrerar man med andra annonser som också kör med Raketen under samma period, vilket kan betyda att det inte är värt att spendera pengar då man inte får lika många besökare.

Vi hade ju så klart mest besökare de första dagarna som annonsen låg ute. Sedan började den hamna allt lägre ned på när fler annonser dök upp. Under juni var det strax över 20 besökare per dag. Dock fullt tillräckligt för att vi tillslut skulle få ett bud vi var nöjda med.

Hemnet Bas: 3 390 kr

Renoveringar

De enda renoveringarna, om man ens kan kalla det för det, var att vi målade om i köket. Eller rättare snyggade till väggarna med ett nytt lager vit färg då de började se rätt slitna. Där gick det åt en burk med målarfärg, samt tillhörande rollerset och penslar. Vi passade även på att måla om lite gamla träddetaljer och bytte ut de gamla och trasiga handtagen i plast på luckorna till ett par snyggare i metall. Detta var förmodligen den dyraste renoveringen där varje handtag i borstat nickel kostade 75 kr styck. Vi hade totalt 23 st handtag att byta ut.

Renoveringar: 1 953,70 kr

Dekorationer

När det kommer till dekorationer var det ganska sparsamt med investeringar i detta inför visningen. Till större del handlade det om att göra sig av med möbler. Vi tog bland annat bort överflödiga bokhyllor och stolar som stod i vardagsrummet, samt sålde vår gamla soffa och skaffade en mindre – alla dessa ändringar fick vardagsrummet att se betydligare större. Trots att jag har ett arbetsbord i ena hörnet. Vi införskaffade oss lite fler gröna växter för att få rummen att se mer livliga ut.

Dekorationer: 2 374 kr

Sammanlagda utgifter för att sälja lägenheten: 50 217,70 kr

Totalt landade vi på 50 217,70 kr för att sälja lägenheten, vilket känns helt rimligt. För att sätta summan i perspektiv har vår lägenhet ökat med 790 000 kr i värde de senaste åtta åren, vilket motsvarar cirka 5,12% per år i genomsnitt. Vi kunde säkert ha spenderat mindre på både dekorationer och renoveringar. Samtidigt är det svårt att veta ifall dessa ändringar gjorde någon skillnad i slutändan. Dock har köparen sagt att hon inte avser att göra några väsentliga förändringar, vilket låter som att hon är nöjd med lägenheten i befintligt skick.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Alexandra GornUnsplash

Previous articleFredagsläsning
Next articleMånadsredovisning – Juni 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer