Om mig

Vem är jag?

Jag har ägt aktier och fonder sedan 2007, dock i en väldigt liten skala på den tiden. Detta tack vare att min pappa introducerade mig tidigt och fick mitt aktieintresse att gro.

Vem är då jag som skriver på den här bloggen? Jag är en anonym bloggare som jobbar för ett större nordiskt företag. Ambitionen är att på denna blogg dokumentera min resa till ekonomisk trygghet och främst kunna välja hur jag spenderar min tid. Jag vill gärna sluta jobba innan jag blir för gammal och kunna spendera så mycket tid som möjligt med de personerna som är viktiga i mitt liv. Jag trivs jättebra på mitt nuvarande jobb men jag har insett att jag värdesätter helt enkelt min tid mer än pengar.

Jag vill även passa på att nämna att jag är ingen expert inom privatekonomi: jag vet knappt hur man räknar ut P/E-tal och jag kan inte heller tajma marknaden efter TA-analyser. Så någon djupare teknisk analyser kommer du förmodligen inte hitta här. Sådant låter jag riktiga finansrådgivare och experter hålla på med. Däremot läser jag gärna på om bolagen jag investerar i och ser hur aktien har gjort historiskt sett över en längre period samt ifall utdelningen gått upp eller ned. 

Vad skriver jag om?

Jag kommer främst skriva om sparande, fonder, aktier, värdefulla tips, privatekonomi, minimalism samt en del personliga mål och tankar.

Vilken typ av investerare är jag?

Jag ser mig själv som en indexkramare med fokus på billiga, breda indexfonder. Dock är jag inte helt främmande för att ha en mindre av sparkapitalet i utdelning- och tillväxtsaktier. Fondportföljarna har ofta olika fokus, så som hållbarhet, ny teknik eller småbolag exempelvis.

Tidigare har jag haft en större andel i aktier, men det har inte varit en vinnande strategi för mig överlag. Jag har sällan presterat bättre än index, medan mina fonder har gjort vad de ska: prestera som sitt index mer eller mindre.

Varför är jag anonym?

Personligen väljer jag att vara anonym mest så att jag inte behöver hemlighålla mina portföljers värde – jag kan fritt dela med mig på bloggen med mina läsare. Skulle nog inte känna mig helt bekväm att gå ut offentligt och veta att vemsomhelst får direkt insyn i min privatekonomi på det sättet. Det tillåter mig även att berätta öppet om personliga mål eller tanker, samt delar av mitt privatliv som jag inte kunnat göra om jag varit offentlig.

Kort om Sparpatrullen

Ålder: Mellan 30 – 40 år
Bostad: Bostadsrätt 56 kvm
Jobbar: Inom besöksnäringen
Nettolön: ca 25 000 kr, exkl. OB-tillägg och sidoinkomster
Sparande: 10 000 – 15 000 kr varje månad
När började jag spara? Runt 2007 dock påbörjades inte aktiesparandet på allvar förrän sent 2018
Nätmäklare: Avanza, Nordnet, Lysa och SAVR
Totalt värde på innehav: Se mina portföljer här

Hittar du några konstigheter eller bara vill säga hej så kan jag nås på hello@sparpatrullen.se.