I det här inlägget tänkte jag samla ihop lite tips och prylar för att spara pengar på din elräkning. Dessa fungerar både för de som bor i lägenhet eller hus. Genom att undvika höga elräkningar sänker du inte bara dina elkostnader, utan bidrar också till en bättre miljö genom minskad energiförbrukning.

Energispartips för lägre elräkningar:

– Stäng av strömmen. Många elektriska prylar drar el även när du inte använder dem. Att ha apparater i viloläge eller stand-by läge drar också ström. Stäng av din dator och TV när du inte behöver dem. Eller skaffa ett grenuttag med strömbrytare så kan du smidigt stänga av flera apparater helt och hållet. Alternativt kan du köpa en fjärrströmbrytare som gör det möjligt att sköta avstängningen via en app, exempelvis från IKEA eller Kjell & Company.
– Belysning med rörelsesensor. Ett annat smart att komma ihåg att släcka lampor man inte använder är att använda en Wifi-rörelsesensor. Då kan du tända belysningen när någon kommer in i ett rum. Här är ett exempel på en sådan produkt som inte kräver en gateway. Motsvarande produkter finns från Philips Hue Motion Sensor och IKEA Trådfri trådlös rörelsesensor, dock kräver dessa en brygga för att fungera. Samtliga av dessa alternativ kräver smarta LED-lampor. Absolut billigast är att köra med vanliga LED-lampor, men då gäller det att komma ihåg att släcka efter sig så det inte drar onödigt med energi.
– Använd en timer för belysningen. Vill du slippa använda smarta LED-lampor och rörelsesensorer fungerar en helt vanlig timer utmärkt. Inte bara kan det skrämma iväg tjuvar, utan lamporna går bara igång när det behövs. Somliga modeller har även möjlighet att slå på och av belysningen vid skymning respektive gryning. Exempel på en sådan är denna från Kjell & Company.
– Ladda elektriska prylar med solenergi. Med en solcellsladdare kan du enkelt ladda uppladdningsbara batterier, mobiltelefonen eller andra prylar. Kan även tas med ifall du är på resande fot eller vandrar där det inte finns uttag att ladda med. Exempel på en solcellsladdare är denna från Outnorth.
– Dra ur laddaren till telefonen och datorn. Vi är nog flera som alltid har laddaren inkopplad i vägguttaget, även när vi inte laddar dessa prylar. Ta för vana att dra ur alla laddare som inte används så slipper dessa dra ström helt i onödan. Plus att risken för brand försvinner.
– Koka med induktion. Om du har en något äldre spis kan du vara säker på att den slukar en del ström. En induktionshäll är betydligt effektivare och ger mindre spillvärme – här finns energi att spara.
– Koka vatten i vattenkokaren. Istället för att koka vatten på spisen, använd istället vattenkokaren till exempelvis pastan, soppan eller annan mat som kräver kokande vatten. Många moderna vattenkokare kan du även ställa in exakt vilken temperatur du vill ha, samt låta den behålla vald temperatur. Då slipper du värma upp eller koka mer vatten igen.
– Rätt temperatur på kyl och och frys. Se till att du har rätt temperatur i din kyl och frys. I kylen rekommenderas fem grader och i frysen minus 18 grader. Och ifall du har en gammal kyl och frys kan det var värt att byta ut mot en mer energisnål sådan. Flera nya vitvaror drar cirka 80 procent mindre el jämfört med en som är mer än femton år gammal.
– Skippa handdisken. Tvärtemot vad många kanske tror går det åt mer energi vid diskning för hand än att köra med diskmaskin. Enligt tester från Energimyndigheten tar det upp till fyra gånger mer energi om man räknar på energin som går åt att värma vattnet. Men se till att fylla diskmaskinen helt varje gång! Du ska även välja en diskmaskin med A+++ som är den bästa energimärkningen.
– Använd rätt tvättprogram. Se till att fylla tvättmaskinen, tvätta på låg temperatur och ifall det är möjligt låt tvätten lufttorka istället för att köra med torktumlaren. Tänk på att olika tvättprogram använder olika mycket energi. Du kan också minska förbrukningen med en snålspolande munstycke.
– Ta en dusch istället för ett bad. Ta duschen istället för badet. Det går åt mycket el för att värma upp vatten. Genom att ta duschen sparar du du enorma mängder vatten.
– Sänk temperaturen. Kanske går det att sänka rumstemperaturen generellt utan att behöva ge avkall på komforten? En grads lägre inomhustemperatur kan sänka elförbrukningen med cirka fem procent. De rum som sällan används behöver heller inte värmas upp lika mycket.

Är dessa något du själv använder dig av? Har du några egna tips för att minska din elräkning? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Anthony Indraus

Previous articleVi har köpt hus!
Next articleKonsten att leva enkelt – var nöjd här och nu
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
.
.
2 år sedan

En hel del av dessa tips gör en hel del antaganden – som det kan vara relevant att redovisa. Duschen är exempelvis bara energibesparande om badkaret är stort och duschen kort. Wifilamporna är i princip aldrig nettopositiva ekonomiskt eftersom inköpet kostar 4-5 ggr så mycket som vanliga ledlampor. Diskmaskinen är bara positiv om du fyller den helt … Osv.