Alla har inte en hög inkomst att falla tillbaka på. Det är nog ganska vanligt att de flesta har en låg inkomst att klara sig på. Jag anser inte att jag har en speciellt hög inkomst och har väl egentligen aldrig gjort det. Oavsett vad du har för inkomst så är det viktigt att anpassa ditt liv och dina utgifter till den. Att leva efter din inkomst och inte tvärtom. För att ha en sund ekonomi behöver du inte nödvändigtvis snåla med allt, utan vara medveten om hur pengarna ska spenderas. Det hela handlar om att du ska hitta en bra balans mellan dina inkomster och utgifter.

Pengar och lycka går inte alltid hand i hand – i många fall handlar det om hur du använder pengarna: att spendera sina pengar på lyx och nya prylar ger ingen varaktig lycka. Det slutar aldrig. Du får en kick av köpa saker som du i slutändan inte behöver. För oss gällde det att hitta en balans mellan sparande och att leva nu. I dagsläget har vi inte jättehöga utgifter, men när vi flyttar till hus kommer det så klart bli dyrare boendekostnader. Vi kommer inte kunna upprätthålla en sparkvot på cirka 60% som vi lyckades med förra året framöver.

Varför skulle man vilja leva på så lite pengar som möjligt? Det finns flera anledningar. Du kanske vill kunna jobba mindre eller gå i pension tidigare. På så sätt får du tid över till annat. Andra skäl kan vara at du vill spara till ett hus eller din första lägenhet. Då är det också viktigt att kunna spara så mycket som möjligt. Eller så kanske du bara vill bli rik och inte behöva oroa sig att inte ha råd med saker eller möjlighet att göra vad du vill i livet.

Att klara sig på lite pengar innebär inte att man behöver leva på hårt bröd och vatten (så kallad knäckebrödsmiljonär) för att uppnå FIRE långt innan pensionsålder. Själv gillar jag knäckebröd och har svårt att förstå varför detta skulle vara en nackdel? 😉 Om du inte vill snåla med matutgifterna och äta din utelunch varje dag är det helt upp till dig – personligen har vi inget emot att lyxa till det lite genom att beställa hem mat från en lokal restaurang. Speciellt i dessa tider. I slutändan handlar det om vad som är viktigt för dig och din familj: att vara medveten om dina konsumtionsvanor. Vi har satt upp ett nöjeskonto som vi använder för exempelvis restaurangbesök eller resor. På så sätt känner vi oss rikare, trots att vi väljer att spara mycket pengar för framtiden.

Det finns flera studier som säger att vi blir lyckligare av att spendera pengar på andra än oss själva. Och det kan ju tyckas vara ganska självklart: när du ger bort en present blir både du och mottagaren glada och får en härlig upplevelse tillsammans.

De val du gör bör spegla vad du har råd till. Det absolut viktigaste är att betala alla nödvändiga utgifter, dvs allt som har med boende, elräkning och försäkringar. Efter det kommer förmodligen matkostnader och transportkostnader. Allt som kommer därefter är pengar du kan spara eller spendera på nöjen. Det handlar om att uppskatta sin tillvaro och sträva efter något bättre, exempelvis att kunna bestämma själv över sin egen tid och komma loss från ekorrhjulet.

I det här inlägget kan du läsa om hur du bygger din egen pengamaskin.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Pexels.com

Previous articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer