Så här sparar du smart till dina barn

Det finns många olika åsikter hur vidare man bör spara till sina barn eller inte. Vissa väljer att avsätta hela barnbidraget till ett barnsparande, medan andra väljer mindre eller inget alls. Personligen tycker jag att det är en god idé att lägga undan en mindre summa till vår son. Kanske inte att han ska få hela summan när han fyller 18 år, utan mer att hjälpa honom på traven ifall det behövs – eller när vi känner att han är mogen nog att förvalta kapitalet själv. Dock är han bara 1,5 år gammal nu så vi har gott om tid att fundera på hur vi ska göra i framtiden ?

Varför tänker vi på detta redan nu? Om vi sätter undan 250 kronor i månaden med 7 procents avkastning i 18 år blir det 109 137 kronor. Väljer vi istället att investera hela barnbidraget på 1 250 kronor landar vi på hela 545 684 kronor tack vare ränta-på-ränta effekten! En riktigt god start skulle jag säga ?

Vad ska man välja för konto för ett barnsparande?

Ska du välja ett investeringssparkonto (ISK), kaptialförsäkring (KF) eller sparkonto? Från en skattemässig synpunkt ska du välja att placera pengarna i ett ISK eller KF konto för att undvika vinstskatten på 30 procent.

Eftersom ett barnsparande är en långsiktig investering är det fördelaktigt att spara i en billig indexfond – dels sprider du risken i ditt sparande effektivt genom att äga flera bolag och dels blir du exponerad mot flera olika marknader och branscher via fonder. Har du en kort sparhorisont, dvs mindre än 2-3 år bör du inte investera pengarna på börsen: då då är förmodligen ett sparkonto med ränta ett bättre alternativ.

Hur gör vi?

Vi har valt att sätta upp ett månadssparande genom fondroboten Lysa. Pengarna överförs varje månad och investeras automatiskt utan att du behöver tänka på det – superenkelt! Lysakontot är även ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper krångel med deklaration och betalar en låg skatteavgift årligen. Pengarna du sätter in omfattas även av insättningsgaranti hos Danske Bank innan de investeras.

Kom igång med barn ditt barnsparande!

Här har vi sammanställt en liten guide hur du kan komma igång:

1) Bestäm dig hur pengarna ska användas – ska pengarna gå till en insats för lägenheten eller kanske hjälpa till för ett körkort? Eller bara ha lite kapital för oförutsedda utgifter?

2) Vilken sparform vill du ha för sparandet? T ex investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF)? Väljer du ett kapitalförsäkring i ditt eget namn kan barnet stå som förmånstagare, och du bestämmer när ditt barn får tillgång till pengarna. Om barnet står som ägare till kontot har de rätt till pengarna när de fyller 18 år automatiskt.

3) Välj belopp att månadsspara – välj en stående överföring direkt från ditt lönekonto så slipper du tänka på det. Alternativt kan du göra en engångsinsättning eller varför inte både och? Fördelen med att månadsspara är att du kan investera i mindre summor samt att du slipper tajma marknaden och oroa dig för att investera vid ”fel” tillfälle.

4) Välj en eller två billiga indexfonder – gärna en globalfond och en Sverigefond. T ex Länsförsäkringar Global Indexnära och SEB Indexfond Sverige. Då får du god riskspridning och äger cirka 1885 bolag med enbart dessa två fonder! Alternativt kan du skippa detta och bara välja att investera via Lysa. Läs gärna det här inlägget om fondroboten Lysa.

Hur väljer du att spara till dina barn eller barnbarn? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Lucas Mendes

Previous articleFredagsläsning
Next articleFem bra anledningar till att börja spara i fonder
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer