I det här inlägget tänkte jag prata om vikten av att ha ett buffertsparande. Det fungerar lite som en bra försäkring ifall något oväntat skulle hända. Genom att ha kapital undansparat kan du känna dig trygg att du har en ekonomisk buffert för oförutsedda kostnader, något jag själv erfarit och är tacksam att jag hade.

Varför ska man ha ett buffertsparande?

En buffert är sparade pengar som du har lagt undan på ett spar- eller bankkonto och kan använda om du skulle råka ut för några oförutsedda utgifter. Exempel på tillfällen där ett buffertsparande kan vara bra att ha är:

– Man slipper låna till oväntade utgifter
– Ifall du blir arbetslös eller inte kan arbeta under en längre tid
– Blir långvarigt sjuk eller sjukskriven
– Slipper be föräldrar eller vänner om hjälp vid oväntade utgifter
– Bor i ett hushåll med flera barn eller familjemedlemmar
– Boende i ett gammalt hus med renoveringsbehov eller kräver dyrt underhåll
– Bilen går sönder och du måste betala dyra reparationskostnader
– Vitvaror så som kyl/frys, diskmaskinen eller värmepump slutar fungera

Ifall något av detta händer blir din buffert plötsligt din ekonomiska livlina. Men nu kanske du tänker ”Vänta lite, vi har ju försäkringskassan/a-kassa som täcker vid arbetslöshet eller sjukdom!” Ja, det har vi såklart men är inte alltid en garanti att du får ut pengarna då du verkligen behöver det. Jag råkade nämligen själv ut för detta under pandemin.

Tidigare jobbade jag inom besöksnäringen för en större hotellkedja. Jag var arbetslös i drygt en månad innan jag hittade mitt nuvarande jobb. Mina gamla kollegor som också förlorade sina jobb fick sina utbetalningar inom några veckor. Själv fick jag inte min första utbetalningen från arbetslöshetskassan förrän hela två och en halv månad efter min sista arbetsdag! Lyckligtvis hade jag ett buffertsparande redan innan, annars hade jag behövt låna pengar för att täcka mina utgifter. ?

Hur mycket bör jag ha i buffertsparande?

Personligen tycker jag att man ska ha en buffert på cirka två till tre månaders utgifter. Bor du tillsammans med någon kan det vara bra med fyra eller fem månaders utgifter vara lämpligt. Och ifall du barn kan sex till nio månaders utgifter vara lagom. Just nu har vi cirka 50 000 kronor i buffertsparande, men målet för oss är öka upp det till cirka 100 000 kronor.

Hur ska man investera sin buffert?

Syftet med buffertsparande är att den är lätt åtkomlig när du faktiskt behöver den. Att spara dessa pengarna i aktier eller fonder bör undvikas i detta fall. Fonder kan ta flera arbetsdagar att sälja och aktier kan tappa värde på grund av många olika omständigheter.

Den vanligaste lösningen är att spara det på en vanligt sparkonto, gärna med lite ränta. Se bara till att det har insättningsgaranti, som exempelvis Avanzas sparkonton. Även Nordnet har sparkonton med så vitt jag känner till får du ingen ränta på dessa konton. Ingen jättehög ränta, men många bäckar små som man brukar säga. ?

Kom igång med ditt buffertsparande!

1) Öppna ett sparkonto på Avanza – samtliga av dessa konton har insättningsgaranti och du kan välja utan någon uttagsavgift (ej bundet). Du kan läsa mer om Avanzas sparkonton här. Det viktigast här är att du inte blandar ihop dessa pengar med dina vanliga utgifter! Så det kan vara en föredel att ha detta sparkonto utanför din vanliga bank eller nätmäklare.

2) Gör en månadsbudget – du behöver räkna ut hur mycket dina fasta och rörliga utgifter är varje månad för att veta hur mycket du behöver lägga undan. Detta kan även vara ett bra tillfälle för att se över dina kostnader och vad du egentligen spenderar pengar på.

3) Sätt upp en automatiskt överföring – håller du på att börja bygga upp ett buffertkonto kan det vara en fördel att aktivera en automatisk överföring varje månad, exempelvis dagen efter löning. Det kan vara allt från ett par hundra kronor i månaden till en tusenlapp. Börja lite och öka beloppet allt eftersom.

4) Bestäm vad du får använda din buffert till i förväg – när du börjat få ihop ett större buffertkonto behöver du vara tydlig med vad dessa pengar ska används till. Annars är risken att du spenderar bufferten för onödiga utgifter.

Har du något buffertkonto eller sparande när det krisar? Eller säljer du av aktier eller fonder när du har oförutsedda utgifter? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget nnehåller annonslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: depositphotos.com / AntonMatyukha

Previous articleMånga bäckar små
Next articlePortföljfokus – En närmare titt på Framtidsportföljen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer