Byter till Klarnas sparkonto

Som jag tidigare skrivit har vi ett buffertsparande som vi haft på ett sparkonto hos Avanza – tanken är alltid ha lite kapital undansparat för några oförutsedda utgifter. Fungerar lite som en ekonomisk livlina kan man säga. Visst går det att lösa genom att till exempel handla på kredit ifall frysen går sönder, men det är inget vi vill göra.

Varför kör jag inte bara med räntefonder istället? Tanken är att jag ska kunna få tillgång till pengarna snabbt, ifall det behövs utan att behöva vänta. Att sälja räntefonder eller aktier är inget alternativ. Genom att ha pengarna på ett sparkonto som exempelvis Klarna, kan jag ta ut det vid behov ifall situationen uppstår. Huvudsyftet är inte att få ut maximalt med avkastning på dessa pengar, utan det är för tryggheten.

Med pengarna på Avanza får jag enbart 0,65% ränta. Flyttar jag det till ett sparkonto hos Klarna får jag istället 0,85% ränta utan bindingstid. Ingen jättestor skillnad med över lång tid så blir det säkert några tusenlappar mer kapitalet på Klarna istället.

Ett annat skäl till att jag väljer Klarna är att jag redan Klarna-kortet som ett extra betalkort – detta ersätter mitt tidigare Revolut kort som slutat fungera i och med Brexit. Av någon anledning har jag inte lyckats uppdatera mina ID-handlingar. Vad det beror på har jag inte riktigt satt mig in ännu.

Med Klarna-kortet slipper du både uttagsavgift och valutapåslag vid köp utomlands. Perfekt för oss som gillar att resa! Det har även stöd för Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay. En stor nackdel är att du inte har möjlighet att ta ut kontanter med kortet.

Har du pengar på ett sparkonto, eller lämnar du det bara på lönekontot? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Valeria Boltneva