Det finns mycket du kan göra för att minska elförbrukning i ditt hem. Hur mycket kostar det egentligen att ladda din mobiltelefon, eller att du låter datorn stå på över natten? Visst har de flesta elektronikprylarna som görs idag blivit betydligt mer energisnåla, men det gäller verkligen inte alla prylar. En modern gamingdator och de senaste spelkonsolerna drar ändå mycket ström.

Bärbara och stationära datorers elförbrukning

Stationära datorer kan sluka väldigt mycket ström. Framför allt ifall man inte sätter dem i viloläge varje dag. När datorn är påslagen kan den dra allt från 250 – 500 W vid normal användning. Det sjunker väsentligt ifall man tar för vana att slå på viloläget där den istället landar på cirka 10 – 15 W. Ifall du inte har en gamingdator utan en vanlig kontorsdator så drar dessa betydligt mindre ström, mellan 50 – 150 W. Bärbara datorer är något mer energieffektiva, vilket innebär att de som regel hamnar på 20 – 40 W vid normal användning och cirka 2 – 5 W i viloläget.

Spelkonsolers elförbrukning

Enligt siffror från Sony själva drar en PS5 cirka 100 – 200 W vid drift (beroende på spel), vilket är högre än föregångaren PS4 som låg på 130 – 135 W vid användning. Motsvarande spelkonsol från Microsoft, Xbox Series X hamnar på cirka 150 – 200 W vid drift. Xbox One X landade på 60 – 180 W vid normal användning. Detta innebär att nuvarande generationer av spelkonsoler från både Sony och Microsoft har ganska snarlik energiförbrukning och högre än tidigare generationer. Kollar man på film på sin spelkonsol drar den cirka 40 – 50 W. Ett bra sätt at minska konsolens energiförbrukning är att aktivera automatiskt avstängning och därmed låta den gå ned i viloläge.

Mobiltelefoners elförbrukning vid laddning

I jämförelse med datorer och spelkonsoler är kostnaden för att ladda mobiltelefonen försumbar. Även ifall du laddar den varje natt så hamnar årsförbrukningen på cirka 20 – 25 kr per år. Skulle du spela på din PS5 varje dag skulle det kosta cirka 1 300 kr per år, ifall vi räknar med att den drar 150 W och elkostnaden är 1 kr. Vill du vara riktigt sparsam kan du ta för vana att ladda mobilen på jobbet, eller köra med en powerbank (som du givetvis laddar på jobbet också) 😀

Tips för att minska din elförbrukning

– Det bästa du kan göra för att dra ned elförbrukningen på dessa prylar är att helt enkelt stäng av apparaterna när du inte använder dom. Det gäller även för TV-apparater, skrivare, musikanläggning och andra prylar som har strömsnåla vilolägen. Dessa kan fortfarande dra mellan 1 – 3 W – har du flera av dessa prylar i viloläge kan de bli dyrt.
– Ställ också TV och bildskärmen til datorn i energisparläge. Eller stäng av dessa helt när du inte använder dom. Koppla gärna TV:n till en timer eller grenkontakt med strömbrytare så blir det lättare att stänga av helt.
– Dra ut laddaren från vägguttaget när de inte används. Inte bara för att den kan dra ström, utan även kan överhettas och utgöra en brandrisk om man har riktigt otur. Gäller både för datorer och mobilladdare.

Är detta något du själv tänker på när det gäller din elförbrukning? Har du några egna tips för att minska din elräkning? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Johannes Plenio från Unsplash

Previous articleMånadsredovisning – Juli 2022
Next articleHur blir man rik?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Gabbi
Gabbi
11 månader sedan

Bra tips. Hur ska man tänka kring kyl och frys. Hur mycket drar dessa?