Vad är egentligen en normal elförbrukning för en lägenhet respektive villa? Det finns några sätt att spara pengar på din elräkning. Några enkla tips är att släcka onödigt ljus, koppla ur apparater när de inte används och använda energieffektiva glödlampor. Du kan också spara på energikostnaderna genom att se till att huset är välisolerat och byta ut gamla kylskåp och tvättmaskiner till nya energibesparande apparater.

Här kan du kolla om du ligger över eller under genomsnittlig elförbrukning utifrån vad du har för boendesituation. Tänk på att siffrorna varierar beroende på hur stor din bostad är och beroende på hur många och hur ofta eldrivna maskiner och apparater som används. 

Elförbrukning i lägenhet

Normalförbrukning för el i en lägenhet varierar såklart även på lägenhetens storlek och vilka vanor man har. Elförbrukningen för en lägenhet är i snitt oftast lägre än för en villa, detta beror främst på att du inte använder el för uppvärmning, vilket du gör för hus.

Snittförbrukning av el per år:

– Elförbrukning för en etta: 1 500 – 3 000 kWh
– Elförbrukning för en tvåa: 2 000 – 3 000 kWh

För större lägenheter kan förbrukningen bli det dubbla, men det varierar beroende på hur stor bostaden är, vilka vanor och eldrivna apparater som används. Men uppskattningsvis ligger en normal elförbrukning mellan 2 000–5 000 kWh enligt Statistikmyndigheten (SCB).

Elförbrukning i villa

Hur en normal elförbrukning ser ut beror som sagt på en rad olika faktorer, däribland hur stort huset är och hur många och hur ofta eldrivna maskiner, apparater och installationer används. Man brukar räkna på att en normal elförbrukning med elvärme ligger mellan 20 000 och 25 000 kWh/år. En villa utan elvärme brukar ligga på ungefär 5 000 kWh/år.

Snittförbrukning av el per år:

– Elförbrukning för en villa 100 kvm: 12 000 – 14 000 kWh
– Elförbrukning för en villa 150 kvm: 16 000 – 18 000 kWh
– Elförbrukning för en villa 200 kvm: 22 000 – 24 000 kWh

Statistiskmyndigheten har tagit fram olika typkunder för el, normal energiförbrukning för en villa är ca 20 000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5 000 kWh/år.  

Vad är det som gör att min elförbrukning är så hög?

Om du utgår från att en bostad lägger cirka 6 000 kWh på hushållsel årligen kan detta fördelas på följande sätt:

– Kyl och frys: 1 200 kWh/år
– Belysning: 1 200 kWh/år
– Diskmaskin: 400 kWh/år
– Tvättmaskin och torktumlare: 1 200 kWh/år
– Elektronik och teknikprylar (TV, datorer, stereoanläggning etc.): 1 000 kWh/år
– Kök och spis: 1 000 kWh/år

Med hushållsel menar vi el som förbrukas genom hushållsuppgifter, d.v.s elen som kommer från kylskåp och frys, belysning, elektronik och apparater, disk, tvätt- och torkmaskin.

Så kan du påverka din elförbrukning

I en villa är uppvärmning och varmvatten det som förbrukar mest energi, cirka 80 procent av den totala elförbrukningen. Resten är hushållsel. Att se över hur du värmer upp huset kan spara stora summor varje år. Du kan också spara pengar genom att göra ett aktivt val av elavtal. Dock som det ser ut idag på elmarknaden är det nog inte värt att binda sitt elpris då det är ovanligt höga priser.  

Den som bor i villa eller radhus och vill ha konkreta förslag på energisparande åtgärder kan göra en energideklaration. Den utförs av en certifierad besiktningsman och innehåller bland annat uppgifter om husets energiklass, men även handfasta råd till den som vill förbättra energiprestandan i sitt hus. 

Det finns förstås en rad mindre insatser som du kan göra. Till exempel, att byta till lågenergilampor, duscha lite snabbare, sänka temperaturen inomhus några grader och att se till att fylla disk- och tvättmaskiner innan du kör dem. Men det är viktigt att komma ihåg att el också är livskvalité. El gör att vi kan ha det varmt och skönt inne, tända lampor och att titta på tv. 

Vidare läsning om elförbrukning

Vad är normal elförbrukning? | E.ON
Normal elförbrukning och elkostnad för lägenhet | Konsumenternas
Normal elförbrukning och elkostnad för villa | Konsumenternas

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Laura Penwell från Pexels

Previous articleHur man blir ekonomiskt oberoende
Next articleProvar sparplattformen Fondo – ännu lägre fondavgifter
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer