För drygt en månad sedan skrev jag ett inlägg om hur det blivit extra populärt att handla mat online – både för att spara tid och pengar. Nu tänkte jag lista lite fler mat spartips i samma anda. Häng med! ?

1. Planera dina inköp gör en matbudget

Vi handlar på veckobasis och planerar våra inköp. Normallt för vår del är mellan 300 – 400 kr i veckan, men i många fall betydligt mindre än det. Vi har alltid med oss en inköpslista. På så sätt undviker vi att köpa onödiga saker vi inte behöver och vi sparar pengar på samma gång genom att sluta småhandla.

2. Handla på nätet

Ett annat sätt at undvik att köpa onödiga saker är att handla på nätet. Speciellt i dessa tider. Du får då en bra överblick vad du lagt i kundvagnen samt att du lätt kan jämföra pris mellan olika produkter samt andra mataffärer för att se vart det är billigast. Jag har skrivit ett helt inlägg om just att handla mat online här.

3. Utnyttja kampanjer och erbjudanden

Passa på att köpa när det är extrapris och rabatt på olika varor. Vi brukar ofta planera våra måltider för den kommande veckan utifrån vad som är billigast just då. Är det extrapris på hel kyckling? Köpa flera och tillaga olika kycklingrätter kanske en grillad kyckling i ugnen och en krämig kycklinggryta med curry? Går utmärkt att frysa in ifall det blir mycket över och lätt att ta fram när man behöver en lunchlåda.

4. Var klubbmedlem i flera mataffärer

Bli medlem i flera kundklubbar för att kunna ta del av olika erbjudanden som enbart gäller för kundmedlemmar. Du kan ofta koppla ditt kreditkort till medlemskapet och på så sätt samla bonuspoäng där du kan få förmånliga rabatter på framtida köp. Genom att bli medlem kan du också spara pengar!

5. Kasta inte maten

Bara för det är extrapris på köttfärs någon vecka ska du inte köpa så pass mycket att det hinner bli dåligt! Se till att bara köpa det ni klarar av att äta upp för att inte slösa de resuser som gått till att producera maten. Och genom att inte slänga maten gör du miljön en tjänst!

6. Laga matlåda till jobbet

I nuläget blir det inte många matlådor till jobbet, men allt eftersom vi går tillbaka till någon form av normalläge blir detta högst aktuellt igen! Ett ypperligt bra sätt att spara pengar på genom att skippa den dyra utelunchen. ?

7. Håll utkik efter varor med kort datum

Vi letar gärna efter varor med kort datum, dels för att det är billigare såklart, men även för att motverka matsvinn. Detta är också varför vi ofta handlar på exempelvis Matsmart som säljer många varor med korta eller ibland passerade bäst före-datum. Dock värt att nämna att Matsmart har många tillfälliga produkter eller partier, så det fungerar bäst som ett komplement till att handla i andra mataffärer.

8. Ta med egna matkassar

Det har väl inte undgått någon att priserna på plastkassar gick upp markant den 1 maj i år. Detta pga att man tar ut en ny skatt där tanken var att man skulle köpa mindre matkassar. Redan innan detta tog vi förvana att ta med oss tåliga shoppingbags tillverkat i återvunna material. Dessa kan du till exempel köpa på Åhléns eller Clas Ohlson.

9. Undvik att handla när du är hungrig

Handla inte mat när du är hungrig! Du kommer garanterat göra onödiga implusköp bara för att du är sugen på något gott.

10. Baka själv

Jag och sambon är förtjusta i godsaker, men istället för att köpa dessa på konditoriet väljer vi att baka istället! Det är busenkelt att göra en klassisk kladdkaka eller smulpaj med frysta hallon. En dag ska vi också försöka ge oss på att baka bröd, något vi köper ofta – där kan vi säkerligen spara pengar!

11. Skippa juicen och läsken drick vatten istället

Istället för att köpa hem juice och läsk, drick vanligt kranvatten. Jag tyckte själv att det var tråkigt i början, men ta en skiva citron eller lime så gör det stor skillnad! Eller kör med bubbelvatten om du har en kolsyremaskin.

12. Jämför matpriserna online

Det finns flera bra hemsidor där du kan jämföra olika matbutiker, exempelvis MatpriskollenMatspar.se och Smarto. De sistnämda har en väldigt bra prisjämförelse som uppdateras varje vecka. Där kan du lätt få en överblick vart det är billigast att handla de vanliga varor, som är baserat på SCB:s statisitk över svenskarnas inköpsvanor.

Har du några matspartips? Handlar du mat på nätet, eller storhandlar du i butik? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Matsmart vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Brooke Lark

Previous articleHållbarhetsportföljen likviderad
Next articleSEB Sverige Indexfond byter namn
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer