Pengar är ett verktyg – inte ett mål i sig. Den är utformad för att hjälpa dig att nå dina mål och förverkliga dina drömmar. Här är 5 sätt att hjälpa dig att få dina pengar att växa:

1. Sätt upp en buffertkonto

Även en liten summa kan ta dig ur ekonomiska problem snabbt om du drabbas av en oväntad utgift. Att ha en nödfond kommer också att förhindra att du samlar på dig skulder genom att du kan betala för köp kontant istället för att ta ett lån. Vi rekommenderar att du alltid har sex månaders levnadskostnader i din nödfond. Se också till att diversifiera dina investeringar. Lägg inte alla ägg i samma korg när du investerar. Välj en mängd lågrisk-investeringar som kommer att gå bra även när börsen är sur. Exempel inkluderar sparkonton med ränta, obligationer, indexfonder, och fastigheter.

2. Välj dina ekonomiska mål

Finansiella mål bör vara specifika, uppnåbara och tidsbundna. Dina mål ska hjälpa dig att uppnå dina drömmar och leva det liv du alltid velat ha. Några exempel på vanliga ekonomiska mål inkluderar att köpa ett hem, spara till pension, betala för ett barns utbildning och finansiera din drömsemester. Välj ett mål att börja med och bygg sedan därifrån!

3. Ändra ditt tänkesätt

Det är mycket lättare att få dina pengar att växa när du känner dig motiverad och positiv inför framtiden. Om du kämpar med känslor av osäkerhet eller pessimism, försök ta för vana att omge dig med positiva människor och göra dagliga affirmationer. Att ha ett positivt tänkesätt är särskilt viktigt under tider av ekonomisk osäkerhet som en lågkonjunktur eller björnmarknad. Om du inte upprätthåller en positiv attityd under denna period ökar risken avsevärt för att inte lyckas. Du bör också anstränga dig för att undvika negativ påverkan i ditt liv. Om någon du känner ständigt är negativ, undvik dem så mycket som möjligt. Negativ påverkan kan vara mycket skadlig för din framtida framgång.

4. Skapa en budget

En budget är en detaljerad plan för att hantera din ekonomi som talar om för dig hur mycket pengar du kommer in och hur mycket du spenderar varje månad. Genom att hålla reda på dina utgifter kommer du att kunna hålla dig till din budget och spara pengar över tiden. Din budget bör inkludera utgifter för bolån eller hyra, verktyg, transport, mat, medicinska utgifter, kläder och andra vanliga månatliga räkningar. När du har identifierat dina månatliga utgifter, lista dem i prioritetsordning.

Tilldela sedan tillräckligt med pengar för att täcka varje utgift i den ordning som de visas på din lista. Det är viktigt att inte spendera mer än du har råd med på varje föremål på din prioriteringslista. Försök att hålla dina månatliga utgifter så låga som möjligt genom att ta bort fettet från din budget när det är möjligt. Du kan till exempel spara på gas och el genom att koppla ur alla dina apparater när du inte använder dem. Eller så kan du dra ner på kostnaderna för kläder och matvaror genom att handla själv istället för att gå ut till köpcentret varje helg. Genom att göra små uppoffringar nu kan du frigöra extra pengar som du kan använda för att betala av dina skulder och spara till pensionen.

5. Betala av din skuld

Om du har några utestående skulder är det viktigt att betala tillbaka dem så snabbt som möjligt. Att ha ett saldo på ditt kreditkort kan resultera i höga räntebetalningar och kan göra att du blir skuldsatt. Din kreditpoäng kan påverkas negativt om du har stora saldon på kreditkort med hög ränta under en längre tid. Med tiden kan en hög ränta göra att din skuld går utom kontroll och gör det extremt svårt för dig att betala av den. Att betala av dina skulder är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet och öka din kreditvärdighet. Börja med skulden med den högsta räntan och betala av den först. När den första skulden är betalad, fokusera din uppmärksamhet på den näst högsta räntan och arbeta dig ner på listan tills du har eliminerat all din skuld.

Läs gärna det här inlägget om olika sätt du kan få dina pengar att växa.

Hur gör du för att få dina pengar att växa? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller väljer du att investera i andra typer av tillgångslag? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Bild av master1305 från Freepik

Previous articleFyller på vårt sparande hos Lysa
Next articleVad är minimalism?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer