Det går inte att förneka att det kan vara svårt att motstå lockelsen med att spendera pengar vi inte har. Men om vi vill sluta slösa pengar är det viktigt att bli mer uppmärksam på våra utgiftsvanor. Här är några tips som hjälper dig att minska dina utgifter och spara pengar:

1. Var medveten om dina utgiftsmönster

Det första steget för att begränsa dina utgifter är att vara medveten om vad du faktiskt spenderar dina pengar på. Spåra dina utgifter under en vecka och försök identifiera mönster. Detta hjälper dig att se var du spenderar för mycket och var du kan spara pengar. Om du till exempel upptäcker att du spenderar mycket tid på att äta ute, kan du överväga att laga mat hemma oftare.

2. Håll dig till en budget

Att ha en budget är ett av de bästa sätten att sluta slösa pengar. En budget hjälper dig att planera din ekonomi och hantera dina pengar. När du väl har en budget på plats, försök hålla dig till den så mycket som möjligt – det är mycket lättare att ändra dina utgiftsvanor när du vet hur mycket du får spendera.

Håll koll på hur mycket du spenderar på vecko- eller månadsbasis med detta gratis nedladdningsbara och utskrivbara budgetkalkylblad från Konsumentverket. Detta kalkylblad låter dig skriva ner vad du spenderar i olika kategorier och spåra din budget över tid. Du kan mata in data snabbt och enkelt med din dators tangentbord eller till och med din smartphone. När din data väl har samlats in kan du jämföra den mot din budget och sätta upp mål för hur mycket pengar du ska spendera i varje kategori. Du kan använda det här arbetsbladet för att skapa en budget för dina hushållsutgifter, semesterutgifter, bilutgifter, medicinska utgifter eller något annat. Eller så kan du använda kalkylbladet för att skapa flera budgetar för att spåra olika typer av utgifter. Du kan också använda det här kalkylbladet för att lägga samman summorna i varje kategori för att beräkna det totala beloppet du har spenderat den månaden.

3. Utvärdera dina utgiftsvanor och se var du kan skära ner

När du har identifierat var du spenderar dina pengar är det dags att utvärdera dessa vanor. Kan du dra ner på dina matvanor? Kanske kan du laga mer mat hemma istället för att äta ute hela tiden. Du kan också försöka dra ner på dina månatliga underhållningskostnader genom att schemalägga mindre roliga dejter med vänner.

Kom ihåg att för att spara pengar kan du behöva göra några uppoffringar först, men du kommer att må mycket bättre av att veta att du har kontroll över dina pengar och att du sparar till ett långsiktigt mål som att köpa ett hus, gå på college eller starta eget företag.

– Var medveten om vart dina pengar tar vägen och försök ändra dina utgiftsvanor därefter.
– Utvärdera dina utgiftsvanor och se var du kan skära ner.
– Skapa en budget och håll koll på dina utgifter för att se om du håller dig inom din budget.

Vad gör du för att spara pengar? Har du koll på dina utgiftsvanor? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av ijeab on Freepik

Previous articleVad är minimalism?
Next articleSå fixar du smart och billig mat
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer