Vid årsskiftet byte jag från ett av Avanzas sparkonton till Klarnas sparkonto – till mesta del beroende det på att jag redan hade Klarnakortet som extra betalkort ifall mitt bankkort ej skulle fungera eller bli stulet. Nu väljer jag att klippa Klarnakortet och går över till fintech-konkurrenten Rocker istället.

Främsta anledningen till att jag byter är att jag återigen har möjlighet att få cashback på alla mina köp. Stort tack till Pappa betalar? som uppmärksammade mig på detta betalkort! Du kan läsa mer om det i hans inlägg här.

En stor nackdel med Klarnakortet är att det inte finns någon möjlighet att ta ut pengar, vilket kan ha konsekvenser ifall vi är utomlands. De flesta ställen accepter kreditkort numera, men det finns så klart ett fåtal plats där man behöver kontanter. Skulle då mitt primära betalkort ej fungera eller bli spärrat, så har jag såldes ingen möjlighet att ta ut pengar alls.

I samband med detta väljer att sluta använda Klarnakortet som mitt extra betalkort, och går över till Rockers motsvarighet. Övervägde att skaffa Lunar eller återaktivera mitt Revolut-kort. Kan säga att det är fullständigt omöjligt att få kontakt med deras kundsupport ifall man blir utlåst från appen och har bytt telefonnummer.

Rocker erbjuder rätt generöst med cashback på alla köp så blev det istället. Samtliga av de tre korten är helt gratis och tar inga extra avgifter eller valutapåslag vid utlandsköp. Däremot är det värt att nämna att VISA fortfarande tar ett avgift, dvs en växlingskursavgift. Så helt gratis blir det inte det med något av dessa kort.

Gemensamt med korten är att via appen får du full koll på alla dina köp och du kan enkelt spärra eller öppna för e-handel direkt i apparna. Annars är det rätt små skillnader mellan alternativ som du kan se i tabellen nedan:

Rocker vs Lunar vs Revolut 2021

RockerLunarRevolut
Årsavgift0 kr0 kr0 kr
KorttypVisaVisaVisa
Uttag per månad100 000 kr100 000 kr50 000 kr
Apple PayJaJaJa
Google PayJaJaJa
KreditupplysningNejNejNej
ValutapåslagNejNejNej
ÖverföringsmetodSwishSwish eller kortKort
Sparkonto med ränta0,85% – 1,45%1,00%0,15%
BonuspoängJaNejNej
Reseförsäkring ingårNej, enbart för Plus eller PremiumNej, enbart för Premium eller ProNej, enbart för Premium eller Metal

Rocker

Likt andra smarta betalkort fyller du på Rockerkortet med Swish och är helt kostnadsfritt. Du laddar ned appen via App Store eller Google Play Butik, sedan verifierar du dig med Mobilt BankID för att beställa ditt kort. Ingen kreditupplysning krävs.

Största fördelen med Rocker jämfört med Lunar är att du kan få cashback på alla dina köp. Du får nämligen 0,5% cashback per person du bjuder in. Total cashback kan max uppgå till 500 kr per månad och upp till 6 000 kr för ett år. Det är betydligt bättre än exempelvis det som Komplett Bank erbjuder som är enbart upp till 2 000 kr per år. Använd gärna min värvningslänk så får vi båda 0,5% cashback!

Krav för att få cashback:

  • Beställa ett Rockerkort kostnadsfritt
  • Öppna ett sparkonto
  • Koppla ett bankkonto eller kort via Rocker Connect

En annan fördel med det vanliga Rockerkortet är att reseförsäkring ingår som standard, varav med Lunars gratiskort måste du ha deras Premium kort som kostar 79 kr/månad.

Du har även möjlighet att ansöka med kontokredit ifall så önskas, vilket gör att det fungerar som ett kreditkort. Pengarna kan sedan överföras direkt till kortet. Detta är helt kostnadsfritt tills du faktiskt väljer att använda krediten. Dock är detta inget jag rekommenderar personligen, men bra att känna till om det skulle behövs. Går att ansöka direkt i appen. I samband med detta görs såklart en kreditupplysning.

Fördelar
– Bjud in vänner och få 0,5% cashback per vän du bjuder in
– Möjlighet att ställa in vilka länder du kan använda kortet direkt i appen
– Koppla med Apple Pay eller Google Pay
– Kan ta ut högst 10 000 kr per dag i kontanter
– Reseförsäkring ingår

Nackdelar
– Vid uttag över 3 000 kr/mån medför en avgift på 1,25%. Gäller både utomlands och i Sverige

Lunar

Precis som med Rockerkortet gör du insättningar via Swish eller bankkonto, vilket är smidigt. Appen finns för både Apple och Android telefoner och du blir kund på ett par minuter med Mobilt BankID.

Trots att Lunar erbjuder fria uttag upp till 100 000 kr i månaden, så har de en begränsning på 5 000 kr per dag. Med andra ord är det inte möjligt att ta ut större summor pengar från ditt konto. Med Rocker kan du ta ut dubbelt så mycket pengar per dag, fast till en avgift på 1,25%. Jag kunde inte hitta någon information på Lunars hemsida att motsvarande möjlighet finns där.

En fördel med Lunars sparkonto är att de ger 1% i ränta på dina pengar upp till 100 000 kr – och med fria uttag. Sparkapitalet är skyddade av insättningsgarantin. Du behöver heller inte öppna något särskilt konto. Om du redan har ett Lunar-konto får du automatiskt 1% sparränta på dina pengar och räntan betalas ut månadsvis. Med Rocker får du enbart 0,85% i ränta och pengarna behöver ligga på ett separat konto.

Fördelar
– Fria uttag upp till 100 000 kr i månaden
– 1% ränta på dina pengar upp till 100 000 kr – allt i samma konto
– Koppla med Apple Pay eller Google Pay

Nackdelar
– Rese- och bagageförsäkring ingår enbart med Premium eller Pro från 79 kr/mån
– Kan högst ta ut 5 000 kr per dag i kontanter
– Uttagsavgift för valutor annat än SEK, EUR, GBP, USD eller NOK

Revolut

Att registrera ett konto hos Revolut är något krångligare än hos Lunar och Rocker. I och med att Revolut är ett brittiskt företag krävs det att du gör en KYC (Know Your Customer) och att du verifierar din identitet med en ID-handling (pass eller nationellt ID-kort; körkort fungerar ej) samt en selfie. Efter att du gjort detta kan du beställa ett kort. Annars går det utmärkt att använda ett virtuellt kort eller att koppla detta till antigen Apple Pay eller Google Pay.

Revolut har rätt många trevliga säkerhetsfunktioner som jag inte sett hos andra aktörer. Exempelvis kan du låsa upp en spärrad PIN-kod i appen ifall du slagit fel flera gånger eller inaktivera magnetremsan på kortet för att hindra en bedragare från att stjäla dina kortuppgifter.

Som jag nämnde i början av inlägget är det nästintill hopplöst att få kontakt med deras kundsupport. All kommunikation kräver att du har tillgång till appen. Blir du utlåst från appen i samband med byte av telefon och mobilnummer är det alltså kört. Inte heller finns det någon bra information i deras Hjälpcenter hur man löser detta eller alternativ till chattsupporten. Förmodligen måste jag skapa ett Community-konto och be om hjälp om jag skulle vilja fortsätta använda Revolut. Både Rocker och Lunar har antingen Chatt-support, telefon eller epostkontakt för supportärenden. Även på svensktalande support är ju en fördel jämfört med Revolut.

Fördelar
– Möjlighet att växla mellan flera valutor avgiftsfritt upp till 10 000 kr/mån
– Du kan enkelt låsa eller låsa upp kortet direkt i appen
– Koppla med Apple Pay eller Google Pay
– Inaktivera magnetremsan på kortet
– Stäng av möjlighet till bankomatuttag

Nackdelar
– Vid uttag över 2 000 kr/mån medför en hög avgift på 2%
– Saknar stöd för Swish-insättningar
– Svårt att kontakta kundsupporten utanför appen
– Ingen reseförsäkring

Använder du något av de nya smarta betalkorten? Eller kör du med ett vanligt betalkort eller kreditkort?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Rocker, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: SpaceX, Lunar Bank och Rocker AB

Previous articleSparmål – att spara på kort och lång sikt
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Pappa betalar?
Pappa betalar?
2 år sedan

Hej Sparpatrullen!
Kul att du hittade mitt inlägg om Rocker.
Detta är numera det kort jag använder till allt. Som med allt annat som ger cashback kommer jag investera varje krona jag får i cashback. Vill att pengarna ska fortsätta jobba för mig.
Lägger till dig i mitt bloggflöde och hoppas du vill göra detsamma med min blogg.
Mvh PB?
http://www.pappa-betalar.se

Pappa betalar?
Pappa betalar?
Svar till  sparpatrullen
2 år sedan

Tack!!

Daniel Pettersson
Daniel Pettersson
2 år sedan

Tack för ett bra inlägg. Jag är alltid på jakt efter bra erbjudanden och det har blivit många olika kort genom åren där jag fått mycket tillbaka både med prylar, eurobonuspoäng och ren cashback (Supreme Card, Coop medmera mer, Sas Eurobonus, Komplett, Rebilla och Everydaycard.

Jag har skickat ett mail, kolla gärna det och svara där.

Mvh Daniel

Daniel Pettersson
Daniel Pettersson
2 år sedan

Tack för ett bra inlägg. Jag är alltid på jakt efter bra erbjudanden och det har blivit många olika kort genom åren där jag fått mycket tillbaka både med prylar, eurobonuspoäng och ren cashback (Supreme Card, Coop medmera mer, Sas Eurobonus, Komplett, Rebilla och Everydaycard.
Jag har skickat ett mail, kolla gärna det och svara där.
Mvh Daniel