Det finns flera skäl till att man vill klara sig på så lite pengar som möjligt. Du kanske vill spara pengar till att ta körkortet, en kontantinsats till en lägenhet eller varför inte komma igång med ditt sparande? Passar utmärkt nu när börserna inte varit speciellt trevliga under januari. Konsten att leva på lite pengar är inte lätt – men det går faktiskt om man använder lite smarta knep.

I många stunder kan det kännas som att man går miste om något eller att man offrar något. Att kunna spara pengar när man inte ens får det att gå ihop i slutet av månaden. Hur ska det gå till? Personligen tycker jag det handlar om prioriteringar. Jag vill bli ekonomiskt oberoende så snart som möjligt. Detta gör jag genom att leva på lite mindre pengar. Däremot tycker jag att man ska spendera pengar på det man älskar – medveten konsumtion (eng. conscious spending). Vad är vitsen med att snåla med allt om du ändå inte ska leva lite under tiden? Det är helt klart möjligt att leva rikt på mindre pengar.

Konsten att leva på lite pengar

Nedan kommer lite tips och trix som hjälper dig att att få ihop lite mer pengar. Speciellt så här under fattig januari.

Gör en budget!

Se över vilka utgifter du har i varje kategori, exempelvis bostad, transport, livsmedel, shopping och nöje, sparande – och gör en budget som är rimlig i förhållande till din inkomst. Glöm inte att prioritera sparandet!

Säg upp onödiga abonnemang

Se över dina återkommande utgifter, exempelvis prenumerationer, abonnemang och andra tjänster. Behöver du verkligen abonnemang på Netflix, HBO Nordic, Viaplay och C More? Förmodligen inte så klipp bort de du inte kollar på ofta! Tidskrifter kan du ofta låna helt gratis på bibilotek också!

Kör ett köpfritt år

Om du verkligen vill spara så mycket pengar som möjligt – inför ett köpfritt år. Dvs att du enbart köper det du verkligen behöver, så mat, hygienartiklar, bensin till bilen etc. Allt annat håller du dig borta från, exempelvis heminredning, teknikprylar, modekläder och dylikt.

Ta med lunchlådor till jobbet

Ta matlådan! Visst är det trevligt att käka utelunch då och då med kollegorna. Men måste du göra det varje gång? Här kan du spara tusenlappar genom att skippa den dyra utelunchen!

Planera inköpen

Undvik impulsköp – lägg saker du vill ha på en inköpslista och vänta minst en vecka. Vill du fortfarande ha det? Köp när det är rea och inte fullpris!

Hitta ett billigare boende

En stor del av dina utgifter är kostnaden för ditt boende. Kanske inte det lättast att göra, men ett bra sätt att spara pengar på hyra eller amortering på ditt bolån är att bo mindre. Du kan exempelvis flytta från storstaden till en förort eller närliggande kommun som kräver något längre pendlandet till jobbet. Det kan bli betydligt billigare och fördelen är att du kan spara pengar.

Skaffa kreditkort med poäng eller återbäring

Ett annat smart sätt att spara pengar är köra med ett kreditkort där du kan samla poäng på dina köp. Kom dock ihåg att betala av det du köper i slutet av månaden – annars kan du riskera att behöva betala hög ränta på det du handlar på kortet. Annat alternativ är att köra med ett betalkort som ger återbäring, exempelvis Rocker (värvningslänk).

Om du vill veta fler fördelar med Rocker kan du läsa mitt tidigare inlägg här.

Säljer eller skänk det du inte använder

Sälj kläder och prylar du inte använder på nätet. Har du kläder som inte passar? Prylar som du inte länge behöver Sälj dem! Det finns i dag flera köp- och sälj sajter, så som Blocket, Tradera och Facebook Marketplace du kan använda dig av. Du får inte bara en slant i plånboken – kläder som annars bara skulle hänga och samla damm blir till nytta för någon annan. Det går även utmärkt att skänk bort saker via dessa sidor och då slipper du ofta betala annonsavgiften.

Använd cashback, värdecheckar och tillfälliga rabatter

Se till att utnyttja cashbacktjänster – använd exempelvis Cashbackshopping eller Reward Network och få pengar tillbaka på dina onlineköp! Här kan du spara hundralappar per månad beroende på hur ofta och hur stora iköp du gör.

Skaffa sparkonto med ränta

Låt inte lönen ligga på ett bankkonto utan ränta! Flytta över pengarna till Komplett Bank (0,85% ränta), Rocker (0,80% ränta) eller Lunar (1,05% ränta). Perfekt att använda som ett buffertsparande. Du kan även spara pengarna direkt på Avanza via ett av deras sparkonton med ränta, t ex Nordax (0,60% ränta) eller Resurs Bank (0,50% ränta). Den statliga insättningsgarantin gäller för samtliga av dessa aktörer (eller dess motsvarighet), vilket innebär att du får ersättning av staten om din bank går i konkurs. Viktigt att du kollar upp att detta gäller för andra aktörer.

Shoppa second-hand

Handla kläder du behöver – gärna second-hand. Köp nya kläder vid säsongens slut t ex sommarkläder vid slutet av sommaren när det är rea och vinterkläderna till nästa vinter vid vinterrea. Här kan du spara massor med pengar! Du kan även hitta riktiga fynd på loppisar och på vintagesajter på nätet. Du får en personlig stil och sparar samtidigt pengar! Plus att det är också bra för miljön.

Se över dina dyra lån och krediter

Har du dyra lån? Då kan det vara en bra idé att se över och samla dessa för att få en längre ränta. Det finns många företag som erbjuder den här typen av tjänster, exempelvis Lendo. Du kan även prata med din bank om att samla din lån för att få ned din månadskostnad.

Har du några tips hur du gör för att spara pengar eller klara dig på mindre? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Cashback Ninja, Komplett Bank, Reward Network och Rocker, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Jag äger vissa aktier som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Hassan Ishan och Artem Beliaikin

Previous articleMånadsredovisning – Januari 2022
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer