Tidigare i veckan skrev jag om hur Rocker försämrat deras betalkort och kommer börja ta månadsavgifter, vilket fick mig att kolla lite djupare på vad det är jag egentligen betalar för mina övriga banktjänster.

I dagsläget kör jag Handelsbanken, mest för att jag gjort det hela mitt vuxna liv och att jag har bolånet hos dom. Dock till hösten kommer bolånet att flyttas till en annan bank och då finns det egentligen inget skäl att fortsätta använda Handelsbanken för mina bankärenden. Eftersom jag sannolikt kommer behöva betala en avgift i framtiden för att kunna fortsätta få cashback med Rocker, så gäller det att klippa avgifterna för andra banktjänster. Exempelvis för lönekonto och bolånet.

Slippa onödiga avgifter

Jag vill framförallt slippa betala onödiga månads- eller årsavgifter för att utföra enkla bankärenden, så som betala räkningar, sätta upp autogiro eller e-fakturor. BankID är också en självklarhet – och krävs för att många andra tjänster eller appar ens fungerar i dagens samhälle. En och annan banköverföring till utländsk bank sker någon gång vart femte år. Jag vill även kunna ta emot Swish-betalningar mest för att underlätta vid försäljning på Tradera och Marketplace. Med Handelsbanken betalar jag 300 kr i årsavgift för detta.

Vilka banker erbjuder lönekonto och inga avgifter för internetbank?

Hittade en väldigt bra lista från Konsumenterans.se där de listar vad de olika bankar tar betalt för internetbanken. De alternativ som som erbjuder internetbank, Swish och lönekonto gratis är: Skandiabanken och Svea Bank. Med ett av dessa två alternativen får jag tillgång till allt jag behöver för att göra betalningar och överföringar. Skandia tar betalat för deras bankkort, men det är något jag kan skippa att skaffa. Största nackdelen med Svea Bank är att de inte går att skaffa BankID via dom. Det betyder att jag måste köra via någon annan storbank för att kunna verifiera min identitet eller godkänna betalningar.

Skandiabanken vs Svea Bank 2022

SkandiabankenSvea Bank
Årsavgift Internetbank0 kr0 kr
Årsavgift betaltjänstNej0 kr
Enstaka överföring0 kr0 kr
Stående överföring0 kr
Bankkort/betalkort20 kr/mån0 kr
Swish-betalningarJaJa
BankIDJaNej

Vad för debetkort kommer jag köra med?

När jag byter bank kommer jag även skippa bankens egna betalkort – detta kommer ofta med en egen årsavgift, alternativt att det är gratis men då betalar du för internetbanken istället. Skandiabanken tar 20 kr/månad för deras bankkort, medan Svea Bank verkar det ingå kostnadsfritt betalkort när man öppnar ett lönekonto. Dock väljer jag fortsättningsvis att köra vidare med Rocker, åtminstone till årsskiftet, som mitt primära betalkort. Så länge jag får cashback på alla köp kommer jag inte att byta. Andra fintech alternativ är Lunar, PFC eller Revolut. Kommer göra en jämförelse länge fram för att se vilket som passar oss bäst.

Vilken bank kör du med för dina bankärenden? Är avgifterna något du tänker på? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Mike Cox från Unsplash

Previous articleRocker ändrar cashback – försämring för befintliga kunder
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Andersson
Torbjörn Andersson
1 år sedan

Hej, jag har haft SkandiaBanken sedan 1999. Även deras betalkort men tog bort det för 3 år sedan.
Däremot äger jag aktier i Handelsbanken, SEB och Swedbank…

Fredrik Oskarsson
Fredrik Oskarsson
1 år sedan

Har också Skandia och klarar mig också utan kort och slipper därmed avgifterna. Gillar även deras bolån som är prisvära och framförallt att man slipper förhandla om lånerabatten.