Det har nog inte undgått något att det blivit allt dyrare i matbutikerna. Inflationen stiger, vilket leder till högre prisökningar och stigande räntor. I samband med detta har både högre el- och drivmedelskostnader varit en bidragande faktorer. Men hur ska man hantera sådana här plötsliga prisökningar?

Högre prisökningar på flera matvaror

Flera matvaror har blivit betydligt dyrare än vanligt. Priset på kaffe har nästan gått upp 30 procent på ett år. Av den orsaken har många grönsaker och frukter blivit dyrare, exempelvis tomtar, päron och apelsiner. Förutom prisökningar på vegetariska produkter så har vetepriset och andra spannmål ökat markant på grund av kriget i Ukraina. Som en följd av detta är det dyrare med exempelvis frukostbröd. Under de omständigheterna kan även ha med att elkostnaderna gått upp som också påverkar den ökade kostnaden för bröd.

Enligt statistik från SCB såg det ut så här under februari månad:

Matprodukter som blivit dyrare de senaste tolv månaderna:

ProduktPrisökning i procent
Kaffe+29,5
Tomater+29,4
Päron+24,8
Färsk lax+21,2
Apelsiner+16,8
Djupfryst frukt och bär+13,5
Grovt bröd+12,1
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Matprodukter som blivit billigare de senaste tolv månaderna:

ProduktPrissäkning i procent
Purjolök-45,0
Avokado-21,1
Äpplen-3,8
Blomkål-3,8
Gul lök-3,2
Sylt och marmelad-2,9
Nötter och torkad frukt-1,7
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Sex tips för att motverka stigande prisökningar

1. Gör en budget! 

Se över vilka utgifter du har i varje kategori, exempelvis bostad, transport, livsmedel, shopping och nöje, sparande. Viktigt att inse att budgeten ska vara rimlig i förhållande till din inkomst. Glöm inte att prioritera sparandet!

2. Se över dina elkostnader

Stäng av elektriska prylar helt istället för att sätta dem i stand-by eller viloläge. Vidare bör man stänga av datorn och TV:n när du inte använder dem. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare så kan du smidigt stänga av flera apparater helt och hållet. Annars kan du köpa en fjärrströmbrytare som gör det möjligt att sköta avstängningen via en app, exempelvis från IKEA eller Kjell & Company.

3. Planera dina matinköp och bunkra när det är billigt

Gör en veckomatsedel baserat på vad som är billigt just den veckan. Målet är att dra nytta av tillfälliga kampanjer eller rabatter för kunder som är medlemmar. Det kostar ofta inget att vara medlem i flera olika butikskedjor. Dessutom kan du passa på att bunkra när det är extrapris. Varor som har lång hållbarhet, så som pasta, böner, linser etc. är bra skäl att köpa på lite mer av för att motverka prisökningar.

4. Använd cashback för dina onlineköp

Använd exempelvis Cashbackshopping (värvningsslänk) och Reward Network (värvningsslänk) och få pengar tillbaka på dina onlineköp!Detta medför att du kan spara hundralappar per månad beroende på hur ofta och hur stora inköp du gör. Handlar du hellre i butik kan finns det flera betalkort med bonuspoäng eller cashback. Själv kör vi med Rocker-kortet (värvningslänk). Skaffar du Rockerkortet via min länk väljer antingen Plus eller Premium inom 100 dagar får du 250 kr insatt på kontot! Du kan läsa mer om Rocker och erbjudandet i det här inlägget.

5. Lämna bilen i garaget

Andra saker som påverkats av prisökningar är drivmedel så som bensin och diesel. Fastän du har bil kan det vara värt att lämna den hemma. Åk kommunalt till jobbet ifall det är möjligt, alternativt gå eller cykla istället för att ta bilen. Bra för både plånbok och hälsa.

6. Se även över dina återkommande utgifter

I syfte att minska de löpande kostnaderna bör man ta hänsyn till bl.a. tidningsprenumerationer, abonnemang och andra tjänster. Det är viktigt att inse att återkommande utgifter blir större när man tänker på hur mycket det kostar årligen. Behöver du verkligen abonnemang på Netflix, HBO Nordic, Viaplay och C More? Med detta i åtanke kan det vara värt att avregistera dig på tjänster du inte använder så ofta Förmodligen inte så klipp bort de du inte kollar på ofta! Tidskrifter kan du ofta låna helt gratis på bibliotek också!

Vad har du för tips för att spara pengar när allt blivit dyrare? Tycker du att det är värt att jaga cashback-kampanjer eller väntar du hellre på en större rea? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Cashbackshopping, Reward Network och Rocker vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Natasha ChebanuUnsplash

Previous articleFörhandsvisning i helgen
Next articleLänsförsäkringar flyttar hem förvaltning för de globala och svenska indexnära fonderna 
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer